You are currently viewing Båtmässan i Göteborg 5 -13 februari 2022

Båtmässan i Göteborg 5 -13 februari 2022

Välkommen till våran monter.

0462 Mittemot Fladen. ”Tyvärr inställt”

Raymarinebåten som fiskar Tonfisk finns på mässan med skeppare Lars Furberg. I montern finns också Bo Hall som skrivit Ekolodsboken 1 och 2 . Som även har ett ekolodsföredrag på fiskets dag på fredagen. Samt. Stefan Moström som gör fiskeresor till Malaysia och Kenya.

Under båtmässan i Göteborg 5 -13 februari kommer den fullutrustade biggamebåten (Viagra) som du ser på bilden vara med. På tonfiskbåten finns all nödvändig utrustning för att kunna utmana havets giganter. Fisket som sker rakt utanför svenska västkusten är riktigt häftigt och beroende på tonfiskens rörelsemönster fiskar man den från Öresund i söder till Väderöarna i norr. All utrustning med rullar och spön som används finns med på båten så du kan till och med prova att matcha en fisk i en fightingmaskin som står på båten. Kom bara fram och titta och känn på alla stora rullar och spön men framför allt ställ alla frågor du vill.

Båten är utrustad med den senaste marintekniken från Raymarine, ekolod och plotter. Med ett bra ekolod krävs en lika bra givare i vattnet som kan skapa de bilder du hoppas på. Sjökorten i plottern måste vara av toppklass och Raymarine står för det fullt ut.

Tonfiskarna som fångas märks med en sändare och släppas ut igen i ett forskningsprojekt som ska kartlägga hur stor population av blåfenad tonfisk det finns och var de simmar. Redan gjorda mätningar visar att det är samma fiskar som simmar hos oss, som tar sig ner till Medelhavet , samt kan ta sig över hela Atlanten till Amerikas kust. Mycket mer om fisket finns att berätta kom in och titta och ställ frågor.

Här ser du Stefan som drillar en tonfisk. Det är inte som att fiska vanlig småfisk utan här gäller grova spön som kan bogsera en bil för att det ska hålla för en 400 kilos aggressiv tonfisk.

Med i montern Bo Hall och Ekolodsboken 1 och 2

En stor gös fångad med hjälp av den nyas ekolodstekniken Livescope.

Med i montern finns även Bo Hall som ska prata om hur ett ekolod fungerar och naturligtvis presentera sina böcker. Ekolodet är ofta skillnaden mellan en bra eller dåligt fiskedag. Med rätt kunskaper om hur ekolodet fungerar får du både fler och större fiskar, oavsett om det är i sött eller salt vatten. Idag pratar man om en framgångsfaktor som finns bakom ekolodet och ska man bli bra på det gäller det att träna mycket. Bo Hall gör ekolodskurser över hela Sverige så han vet hur mycket tid och utbildning som krävs för att bli bra på sitt ekolod. Vill du vara med på en Ekolodskurs prata med Bo I montern.

Ekolodsboken 1 (den svarta), handlar om det vanliga traditionella ekolodet som är helt oumbärligt om man fiskar i insjö eller i havet. Ekolodsboken 2 (den blå) handlar om den nya ekolodstekniken och beskriver downscan, sidescan, chirp, panotix, livescope,mm.

Ekolodsboken 1,(den svarta) är den mest sålda sportfiskeboken i Sverige någonsin. Med 6000 ex sålda, borgar det för en superbok som ger dig svar på alla de frågor som du har om ett traditionellt ekolod. Den kunskapen är grunden för att förstå hur alla ekolod fungerar. Ekolodsboken 2 den blå handlar om hur den nya tekniken ska användas. Väldigt mycket av framgången i fisket i dag, handlar om hur du klarar att använda downscan, sidescan, chirp, panoptix, livescope.mm. Båda böckerna finns på mässan.

På sportfiskedagen fredagen den 11 februari kommer Bo Hall ha ett föredrag om hur ekolodet fungerar. Det blir både vanliga ekolod och framtidens ekolodsteknik på scenen.

Det vanliga ekolodet är så mycket mer än bara en bild och ett djup. När jag skrev ekolodsboken 1 krävdes det 280 fullproppade sidor för att beskriva och förklara vad ett vanligt ekolod kan. Så man ska inte tro att man lär sig ekolodet på en timma, det är inte att tänka på. Det tog mig 30 år att bli bra nog att skriva böckerna. Som nu förkortar tiden för dig att bli bra på ekolodet till en bråkdel. Så läs böckerna och bli bra på ditt ekolod.

Med den nya ekolodstekniken ser man med rörliga bilder direkt i ekolodet hur fisken simmar och rör sig. Kolla in gösen som jagar en jigg framför nosen. I verkligheten ser du hur fisken simmar runt och tittar på jiggen innan den till slut hugger. Det ska jag visa på sportfiskedagen 11 februari.

Mer info på www.ekolodsboken.se

Stefan Moström presenterar sina fiskeresor till Malaysia och Kenya.

Malaysia bjuder på ett väldigt bra fiske och där finns många olika arter att fiska efter. Kingfishen som Stefan håller på bilden är en vanlig men våldsam fisk, som gör mos av det mesta den sätter tänderna i. På spöt är den en grym fighter som får alla Svenska fiskar att framstå som långsamma. Ja man kan rent av tro att våra Svenska fiskar är uppfödda på sömnpiller och bromsolja.

Adelsfisken i Malaysia är segelfisken. Den finns i stort antal och bjuder på en show du aldrig tidigare skådat. När den sitter på kroken hoppar den flera meter över ytan som den värsta cirkuskonstnär. Sedan skjuter den iväg med över 120 km i timmen genom vattnet. Den skulle få fortkörningsböter på motorvägen. Då är det aktion på gång, och det är bara en början. Vad som händer sedan får du reda på när du är där. Fisken på bilden laddar för ännu ett par spektakulära hopp intill båten.

Dansa på stjärten är en konst som segelfisken alltid utför till 100 %. Ingen kan göra så häftiga luftsprång som en segelfisk.

Vill du utmana den starkaste fisken som finns i vattnet, GT Giant Travelly ?

Det glödheta fisket efter GT, Giant Travelly finns i Kenya. Där har du den starkaste fisken som finns i havet att slåss emot, och då menar jag slåss. För en stor GT på 30-40 eller kanske 50 kilo tar musten ur dig och det är ingen lek. Om du vill utmana dig själv till hundra procent ska du fiska GT. Ingen annan fisk kan få en sportfiskare att ändra uppfattning om glädje så fort som en GT. Du älskar när den tar poppern på ytan och det skvätter vatten flera meter upp i luften. Du ser hugget bara 20 meter från båten och skriker högt hur häftigt det är. I samma sekund flyger du in i relingen med båda knäna när du försöker stoppa fisken från att nå ner till korallerna på botten. Efter det ska du med egen kraft försöka bända upp en motståndare som är betydligt tuffare än du själv först då börjar allvaret. Det går enormt tungt du får aldrig vila, ryggen värker och det känns som att det tar oändlig tid . Många gånger har jag hört sportfiskare säga att de ångrar att det högg när man är i slutskedet av fighten och man kämpar med en stor GT. Så känn efter är du säker på att du har orken och kraften att utstå det ultimata kraftprovet??

Kom till mässan så berättar vi mer.

Lämna ett svar