EKOLODSBOKEN

Vem är Bo Hall?

Jag är en vanlig sportfiskare som gillar allt fiske, men där saltvattnet i havet varit favoriten. Jag har fiskat sedan barnsben och det blev havsfiske så snart jag blev stor nog att kunna ta mig dit.

Sötvattensfisket har jag aldrig glömt bort men det fick under många år lite mindre tid. Ändringen kom runt 2012 då ny ekolodsteknik kom som jag bara var tvungen prova. Efter det har jag lagt många fiskepass i sötvatten då den nyaste ekolodstekniken passar väldigt bra i grunda vatten.

Journalist och författare

Jag kan kalla mig författare då jag nu skrivit fyra böcker. Den första var ”Säkra Positioner” och den kom ut 1993. Den andra ”Havsfiske med Surprise” kom ut 2001 och den är lika aktuell än i dag men tyvärr också slutsåld. Min tredje heter ”Ekolodsboken 1” och kom ut 2015. Har du ett ekolod och inte läst den, ja då garanterar jag att du har en del kunskaper att inhämta där. Nu när Ekolodsboken 2 är utgiven 2020, så har jag kompletterat upp all ekolodskunskap i bokform till det allra senaste tekniken på marknaden. Oavsett om det handlar om Livescope,  Downscan och Sidescan eller Panoptix Front eller Down så är det med i sista ekolodsboken 2.

Journalist är man när man skriver om fiske och det har jag gjort under 30 år. Jag jobbade som fiskeguide på olika ställen där big game fisket i Kenya var det längst bort. Där hade vi egen båt och man kunde åka med oss dit och fånga sin drömfisk.

Egen båt är grejen

I min ungdom tävlade jag i havsfiske och hade en del framgång. Men det fick mig aldrig att vara riktigt nöjd. Jag ville själv bestämma när jag skulle fiska och vilken tid jag skulle åka hem och det kunde jag bara genom att fiska från min egen båt. Så jag köpte min första egna båt så fort jag hade råd, och sedan dess fiskar jag helst från egen båt. Tävlingsmomentet har jag kvar men det är mot mig själv som jag tävlar och det är att göra ett bättre resultat än jag gjorde förra turen. Det innebär att jag fiskat på många olika platser i Sverige, Norden och övriga världen. Jag är ingen ensamfiskare, det tycker jag blir långtråkigt. Jag vill ha fiskekompisar med mig så vi kan prata om saker och ta en fika ihop. Det är fiske för mig! Jag anser att fiske är ett teamarbete och alla måste göra sin grej för att resultatet ska bli bra. Så mina kompisar är de som får oss att göra de bra resultaten.

Coronet 27 Seafarer

Då jag velat fiska från egen båt har jag skaffat båtar som varit anpassade för det fiske jag velat göra. Några av dem byggde jag själv för att få dem som jag ville. Den nuvarande båten i havet är en Coronet 27 Seafarer. En familjebåt som kan ta oss iväg till olika platser med fullt kök, sovplats för fem man och fiskeplats för lika många. Att stanna ute en vecka i taget är inga problem det är båten utrustad för. 

Utrustningen på Surprise nr 5 som Coroneten har, är bästa möjliga. Elektroniken är av senaste modell och ger underbar säkerhet ombord. För att inte tala om hur bra den är att leta upp bra fiskeplatser med. Navigatorn har alltid varit en Garmin i mina båtar men ekoloden har varierat, som ni säkert har sett. 

Ryds Camping (Surprise 7)

Då alla mina båtar hetat Surprise har de olika siffror beroende på i vilken ordning de kommit. Därför har den senaste trailerbåten fått siffran 7. Den tar mig dit som jag vill fiska men inte kan åka med Coronetten. Med Campingen kan jag ena dagen åka till en lite sjö och fiska abborre som är mitt favoritfisk i sötvatten. Nästa dag kan jag åka till Vättern för en trollingrunda eller köra ner till Öresund för en stunds plattfiskmete. Den stora variationen gör en sådan båt helt perfekt för mitt fiske.

Jag har med mina trailerbåtar varit på många ställen genom åren. Den första trailerbåten var en Vator 14 som jag åkte med till Norska Vikna som ögruppen heter. Det var 1978 och då hade ingen människa hört talas om trailerbåtar för fiske långt bort. Det var vi minst sagt tidiga med. Så idag när jag har en Ryds Camping 565 på trailer är det enorma möjligheter som öppnar sig. Med denna Surprise nr 7 har jag redan varit i Norge flera gånger och fler gånger lär det nog bli.