EKOLODSBOKEN

Team ABU

Ibland får man vara med om saker som man inte tror är möjligt. Att få vara med i Team ABU var en dröm för mig som alltid fiskat med Ambassadeurer och använt Abu prylar. När jag fick frågan om jag ville vara med undrade jag om det var ett skämt, inte kunde jag få den chansen? Men det var en direkt fråga och jag svarade utan betänketid ja. När jag träffade alla andra i gänget och var det som att komma hem till familjen. Alltid trevligt och spännande och folk som ständigt hade nya ideer.

På bilden syns bara en liten del av teamet . Några som inte är med på bilden är bland annat Claes Svartzonker Claesson och Markolio. Många fler ingår i teamet men de får komma med på bilder senare istället. Det är bara goa gubbar och gummor allihop och på toppen av detta ABU berg står vår ledare Olle Lidesjö. I mitten på bilden, lång och med keps. Vid detta tillfälle fiskade vi gädda i Blekinge och vattnet Eriksberg. Som abassadör för ABU använder vi deras utrustning och får vara med och hjälpa folk på olika mässor. En stor fördel är att få provfiska nya beten eller rullar samt ha direkt kontakt med utvecklingsarbetet.

Sportfiskemässan

Specialfisketorget på sportfiskemässan har jag haft hand om 2014-2020. På sportfiskemässan i Jönköping 2015 hade jag nöjet att få ha Gädd-Joel som också tillhörde ABU teamet med på scenen. Han berättade om sina många bravader som alla är värda att höra på. På scenen har jag även haft Håkan ”Göskungen” Fransson och många fler ur ABU teamet. Alla i teamet är grymma fiskare som Claes Svartzonker Claesson, och Laxdrottningen Evelina Henriksen är ju självklara stjärnor.

Utrustning från ABU

Jag är ju mestadels en saltvattensfiskare och jag fiskar mest hemma i svenska och nordiska vatten. Men jag fiskar även nere på ekvatorn och då främst i Kenya där vi har egen biggame båt. I Sverige blir det mest på Bohuskusten där dessa två torskar är tagna. Att vara team ABU medlem innebär att man fiskar med nya grejor och testar dem till allt möjligt och ibland även till det som verkar helt omöjligt.

TRQ haspelspön

Jag testade ett TRQ haspelspö när vi fiskade på 110 meters djup i Skagerak. Bilden blev häftig och kunde vara tagen nere på ekvatorn med lite tur. Men spöt som har full aktion ända ner i handtaget klarade den tuffa matchen och upp kom den fina torsken med Gulp bläckfisken i munnen. Gulp är ett annat agn som kommer från Berkley och fungerar kanonbra till mycket fiske. Speciellt deras små borstmaskar som heter Neris är sagolikt bra till plattfiskmete.

Gulp Neris, inget vanligt bete

Här en rödspätta som lurats att hugga av den naturtrogna borstmaskimitationen från Gulp som heter Neris. Den har jag provat under många år och den gör mig aldrig besviken. Den fungerar även i Öresund men den kan inte alltid konkurrera med det levande orginalet.

Big Game

Under vårt big game fiske i Kenya efter GT (Giant Travely) använder vi Pennrullar för att de är så bra. De kostar bara en bråkdel av vad en normal big game haspelrulle gör, men håller till allt som den blir utsatt för. Här sitter det en stor GT i ändan av linan. I andra ändan som ni ser, är det en vettskrämd barnhjärtläkare. Men Håkan vann kampen och fick upp sin stora GT. Att Bongo står bakom och hjälper till är ett krav för att inte fiskaren ska behöva känna känslan av att bli utdragen ur båten och ner i vattnet. Bromsen är inställd på enorma 12 kilo så man får ta i allt man kan för att hålla emot när fisken rusar.

Sebilé Popper

Ett oslagbart koncept har varit Penn rullar, Rampage popperspön och en Sebilé popper. Den finns i olika färger och har varit genomgående vårt bästa bete i Kenya. Färgen kan vara blå som på bilden eller rödvit som är kanon vissa dagar. Brun eller den orange apelsinen är andra färger man inte  kan vara utan.

En stor GT är uppe i båten och får strax en randig sjövattensslang i munnen för att inte mattas ut, under de få sekunder den är i båten för fotografering. Men första ska den blå Sebilé poppern lossas ur munnen. Att vi kör hullinglöst är självklart.

Wahoo

Här har jag en wahoo i lagom storlek har besegrats på en blå popper. Dessa fiskar har en tanduppsättning i munnen som liknar en sax. Käkarna går utanför varandra som på en sax och den klipper därför av vilken lina som helst. Har man inte wire närmast kroken är det lätt att förlora både kampen och betet. De skarptandade raketerna kan dessutom simma i 120 kilometer i timmen som om de flög fram i vattnet. Det får en laxrusning att framstå som om den simmar baklänges. Alltså ingen lätt motståndare att tampas med.

Sailfish

En segelfisk kommer in mot båten för att under några snabba sekunder lyftas in för att bli fotograferad. Det salta fisket på ekvatorn är väldigt spännande och här är det perfekt att prova nya utrustningar och se vad de klarar. Till Big Game fisket använder vi Penn utrustningar som är i absolut världsklass. Både spön och rullar klarar med elegans de tuffaste fighter man kan hamna i under fiske i varma vatten.  Oavsett om det är en segelfisk som på bilden, eller en marlin som hoppar högt över ytan eller en tigerhaj på ett halvt ton, så klarar sig våra Penn prylar det med galans.

Lax på mjukbete

En fin lax tagen under fiske vid Understen norr om Norrtälje. Betet du ser till vänster är ett vertikal bete Ripple Minnow framtagit till gösvertikalfiske men rätt tacklat fungerade det utmärkt till laxtrolling och gav flera fina fiskar.