EKOLODSBOKEN

Ekolodskurser

Mina ekolodskurser innehåller det som man behöver för att kunna fiska och utnyttja sitt ekolod till fullo.

Under tre kvällar får du chansen att delta i en helt unik kurs som lär dig hur ditt ekolod fungerar och dessutom ger dig massor av tips på inställningar för framtiden.

Jag har hållit på med ekolod sedan 1970-talet och besitter en stor mängd kunskap. Med min ekolodskurs vill jag ge dig en chans till att bli som de mest slipade grabbarna fast på kortare tid.

Anordna en kurs

Det tar tre hela kvällar med 4 timmar var kväll att förstå grunderna i ett ekolod. Jag behöver en grupp på 15-25 man beroende på hur långt jag ska åka. När du har en ide om att ordna en kurs där just du bor får du kontakta mig och så bestämmer vi när nästa lediga tillfälle finns i kalendern.

Några utlåtanden från tidigare kursdeltagare följer nedan!

Vad tycker deltagarna?

Fredrik Wern

Jag har fiskat med ekolod i snart 15 års tid. Då jag har haft lång erfarenhet av ekolod så är det ju många andra som bett mig om råd hur man använder lodet. Efter kursen med Bo Hall så kan jag bara säga” förlåt” alla som tagit emot mina råd! Efter en ekolodskurs med Bo, så inser jag så otroligt lite jag kunde! Jag som trodde att jag var kung på att läsa av ett lod!. När jag hittade sidan ekolodskurser med Bo Hall då tänkte jag att det här låter intressant” vad är det Bo kan som inte jag kan. Svaret är kort och gott ALLT!

 När jag kontaktade Bo och fick prata med honom en stund. Då så förstod jag att ämnet ekolod var så mycket större än jag någonsin trott. Ok tänkte jag det här måste jag ge en chans! Jag sa till Bo att jag fixar lokal och ser till så vi blir en grupp, och du kommer hit och kör din utbildning. Vi kom överens om datum och jag lade ut lite krokar här och där för att fiska folk denna gång.

Under denna resa så fick jag åtskilliga frågor från personer som ringde till mig. Vad kommer kursen att handla om? 

Eeee nja vi kommer få lära oss ekolodet blev ju mitt svar. OK! Men det kan jag ju redan så varför gå en kurs. 

Nu har jag svaret på varför ni ska gå en kurs i ekolodsutbildning med Bo Hall. 

Vi kan börja med en sådan enkel sak, som att varför försvinner bilden för vissa då båten börjar gå lite fortare? Varför ritade lodet ut en hög smal stapel med två små diken längst ner vid botten då du körde med en P66a i 200 khz i 20 knop? Att du precis körde över ett vrak som står på en lerbotten, det har du inte en aning om utan fortsätter som om inget hänt. 

Fisk som är i realtidsfönstret och du släpper på dem mitt i huvudet” varför hugger dom inte! Ställ dig då frågan är fisken verkligen mitt i konen på givaren eller är den inte det. En Gös som får betet presenterat 4 meter bort lär ju inte anstränga sig för att förflytta sig i sidled dom meterna för att hugga. 

Du kör över ett mindre berg och ser det klart och tydligt på skärmen och det är 20 meter långt. Men i verkligheten så är det bara fem meter långt” hur kan det bli så? Du får djupet 10 meter på skärmen men är det sanningen att det verkligen är 10 meter djupt där du är. Det kanske är 18 meter istället och varför visar då lodet bara 10 meter? 

Du kör över en tillsynes helt slät botten men i själva verket så åkte du över en skreva som var 20 meter djup och i den en massa fisk som du aldrig fick se på lodet. Lodet visar bara en slät botten men varför ser du inte den skrevan som är fem meter bred och 20 meter djup? 

Vad är det för skillnad på en givare som läser av 60 grader mot 10 grader och hur ska du jobba med olika frekvenser tillsammans. Ping Speed den sätter man väl alltid på max” eller hur var det nu? Bildhastigheten vad gör den med bilden? Höj den och kör med en bred konvinkel så drar du ut bilden så du har inte en aning om vad du ser. 

Du får helt plötsligt en stapel som går under bottenlinjen som lodet visar. Det är nog bara ett fel som lodet ritade ut för det kan väl inte rita en stapel som går under botten och man bryr sig inte. Att det är ett vrak som sjunkit ned i lera det missade du! Om det är 20 meters djup varför då låsa djupet på 40 meters djup” det har jag väl ingen nytta av? 

Hur kommer det sig att jag inte ser någon fisk på lodet? Men lik förbannat så finns det fisk mitt under där du glidit fram med din båt” men varför ritas inte fiskarna ut på skärmen? Du ser botten kristallklart på din side scanner men varför ingen fisk? Hur ska du ställa in den. Varför blir helt plötsligt bilden total katastrof och det blir bara gröt av allt du ser? Om du justerar känsligheten vad händer då? Alla dessa färgpaletter vad är dom till och hur använder du dem. hur ska jag ställa in lodet för att se så mycket fisk som möjligt. hur vet jag vilken botten det är?

Jag skulle kunna fortsätta att bara mata på med dessa frågor. Men om du går ekolodskursen med Bo Hall så kommer du få svaret på allt detta och mycket mera. En helt fantastisk kurs med en underbar föreläsare.

Tony Hildingstam

Igår var första delen av två i ekolodskursen (2×4 timmar). Den som tror sig kunna ett ekolod kan snabbt glömma det. Det första han sa (Bo Hall) var att mycket av det ni ser på ekolodet är fel??? Efter första dagen så förstod man varför. Det började med att han gick igenom hur ett ekolod fungerar och vilka komponenter som var viktigast. Givaren är den viktigaste och utan den kan inget ekolod fungera. Det är oxå den som man ska betala för och inte själva ”tv:n”. Fast så är det ju förstås inte.

Vi fick oxå lära oss att se skillnad på ler, sand grus och berg botten. Snuskigt effektivt faktiskt. Mycket i/på ett ekolod är sunt förnuft men det är bara att se och förstå det. Där är en väsentlig skillnad, att förstå det. Man kan till och med se skillnad på vilken fiskart som ekot slår på, vilken storlek den har, men dit är det en oerhörd träning. Vi fick veta att givaren som följer med ekolodet är rena skiten igentligen. Det är en allround givare som skapats i USA och deras vatten. Hur funkar det i våra vatten efter riktat fiske? Just det inte alls. Men detta är det ingen som vet. (Till det nya vertikalfisket funkar den oftast ganska bra.) Tillslut så fick man en ”Jaha” upplevelse. Och nu så kanske man ser ekona på ett annat vis.

Nästa gång så ska vi gå igenom hur man ställer in ett ekolod. I och för sig så har alla en egen inställning som passar bäst för sig själv. Men det bör ju bli en övergripande utbildning. Sedan gäller det att träna in real life så att säga. Hur kul som helst detta. Så om ni får chansen att gå en sådan här kurs, GÖR det. Ny info kommer nästa vecka efter kursens slut.

Ja då var ekolodskursen över. Hade gärna gått en tre fyra gånger till. Hade lätt betalat 1000:- nu med facit i hand. Skulle lätt gå om kursen en gång till. Finns säkert saker som man skulle snappa upp då mä. Ni som läst förra inlägget om kursen vet att jag trodde att det skulle bli mer ingående i att ställa in ett ekolod. Men ack vad fel jag hade!!! Inte en enda ”knapptryckardetalj” pratades det om? MEN: Nu vet jag hur viktigt det är att ställa in ett ekolod rätt. Allt ifrån givare till det finaste justeringar på ekolodet. Nja nu överdriver jag lite. Men faktum är att givarens placering är A & O, om du ska kunna finna fisken och se bottnarna.

Bildhastigheten är en annan sak som man måste förstå. Loden är förinställda på 100%. Om jag ger en fingervisning om detta så är det: inte helt korrekt, krävs mycke justering. Detta är lika viktigt att komma ihåg som givaren är viktig för ekolodet. Vad händer med bilden om du kör i 1 knop och bildhastigheten är 10 gånger snabbare? Jo allt blir utdraget på lodet. Bra? Nej givetvis inte.

En annan sak som vi fick lära oss var att givarens kona läser bara av det grundaste partiet som den träffar. Har du en givare på 11 grader och har ett djup under båten på 6 meter så är konan 1 meter bred vid botten. Kör över en djupkant som sluttar ca två meter på 3 meters bredd. Fiskarna på den djupa delen av konen ser du aldrig då. Det enda du ser på ekolodet är ett rakt streck. Skumt va? Någon som hängde med??

Sedan fick vi en bild på ett vrak som låg på botten. och skulle rita in detta på ett ekolod. Hur ser det ut?? Ja det var inte lätt. Men till slut så fick man kläm på det. Så meningen med denna kursen var att lära sig läsa ekolodet på rätt sätt. Åter igen så fick vi slaget i ansiktet: Det du ser är fel! Kan ju säga att jag har BÖRJAT förstå hur han menade. Har börjat se på ekolodet på ett helt annat sätt faktiskt. Det enda som kvarstår är att lära sig sitt eget ekolod nu. Och hur lätt är det nu då på en skala?

Gå en kurs om ni kan eller skramla ihop ett gäng och skapa en egen kurs. Bo åker riket över och håller kurser. Finns även påbyggnadskurs. Då bakar han in navigatorn. Någon som tror att jag har en viss fiske abstinens nu eller?? Kan säga att den är starkare än vanligt just nu.