EKOLODSBOKEN

Ekolodsboken 1 "Den svarta"

380 kr inom Sverige
420 kr utanför Sverige

I Ekolodsboken 1 får du förklaringar till det mesta som är aktuellt inom sportfiske. Oavsett om du ska prova det populära vertikalfisket efter röding, gös och abborre, eller om du ska kasta efter gädda utanför en stor grund vik full med växtlighet. Ekolodsmanualen visar viken knapp som du ska trycka på men förklarar inte vad som händer. Med Ekolodsboken 1 kommer nu äntligen chansen att få en riktig förklaring vad som händer i vattnet och på ekolodsskärmen när man trycker på den där knappen. 

Texten är tydlig och hundratals bilder ger unika förklaringar till det mesta. Utöver tillkommer mängder av illustrationer som förtydligar extra. Att äntligen få veta hur ekolodsgivaren läser av botten och lurar dig fullständigt, är bara en av alla saker som beskrivs i Ekolodsboken 1

Med 276 sidor finns det så mycket information att det täcker både sött och salt vatten och allt där emellan. Med Ekolodsboken förstår du för första gången hur du ska göra oavsett om du är ny med ditt ekolod eller erfaren sedan många år. Ingen information är lätt att förstå om den inte är rolig och varierad, och just detta får du massor av i Ekolodsboken.  

När 2020 startades hade Ekolodsboken 1 ”Den svarta” sålt i mer än 5500 ex utan att göra någon besviken. Det gör den till en av sportfiskehistoriens mest sålda böcker i Sverige.   

Två olika givare på samma bild

Bilden här (ovan på mobil och till vänster på platta/pc) är uppdelad i två delar med en vit springa emellan. På vänster sida kommer signalen från en givare som bara var 8 månader gammal och redan utsliten. 

Den högra bilden är från en exakt lika dan men helt ny givare. Under ett fiskepass drog vi bara ut kontakten till den gamla givaren som visar den vänstra ekolodsbilden. Sedan satte vi snabbt i kontakten till den nya givaren istället. Skillnaden som ni ser är ju gigantisk mellan de olika bilderna. 

Så att veta vilken givare man använder och hur gammal den är blir väldigt viktigt. Hur du ska hålla koll på om din givare är sliten och i dålig form finns naturligtvis beskrivet i Ekolodsboken.  

Hur den blev så dålig på 8 månader kan bero på att den varit med om 150 fiskepass på den tiden. Ganska mycket eller hur. Och det motsvarar ca 6 års normalt fiske.

Så här blir fiskarna till bågar

 Att förstå hur bilden byggs upp i ett ekolod ger dig helt nya möjligheter att påverka ditt fiske i framtiden. Här ser du hur en fiskbåge blir till på de tre ekolodsbilderna. Att ha koll på sådana baskunskaper ger alla betydligt bättre fiskedagar på sjön.

Att veta vilken ekolodsgivare du använder till ditt ekolod är ett absolut krav för att du ska förstå varför bilden blir som den presenteras på skärmen. Ändrar du givare eller frekvens ändras bildpresentationen direkt.

Havsfiske i ekolodsboken

Är du en saltvattensfiskare som fiskar i havet efter stora torskar runt ett vrak eller metar långa på en djup bergsbotten? Då behöver du verkligen förstå vad du ser när vraket plötsligt kommer fram på skärmen. Att då förstå hur du ska läsa av bilden på ekolodet blir ju av största vikt och naturligtvis får du förklaringar i boken som hjälper dig förstå vad som visas på skärmen.  

Ute till havs träffar man på betydligt fler tillfällen där ekolodet måste utnyttjas till sin yttersta gräns för att det ska bli ett bra resultat i fisket. Stora djup och grumliga vatten försämrar sikten för oss. Men där gör ett ekolod ingen skillnad på vattenkvalitéerna. 

Det viktigaste oavsett om det är djupt eller grunt saltvatten är att veta vilken bottentyp det är. Och det ger jag många förslag på i ekolodsboken. Det är väldigt sällan som det finns stor fisk på mjuk botten, ja nästan aldrig är nog en bättre beskrivning. 

KODEN CSV 812A

Här ser du en ekolodsbild från mitt gamla KODEN ekolod. Det köpte jag på 1980 talet och ger en hundraprocentig urskiljning av hård och mjuk botten. 

En tydligare presentation än det gav av hårdheten i botten har jag aldrig uppnått, trots alla ekolod som jag provat sedan dess.