Du visar för närvarande Fredrik Renz gav oss rena drömfisket. Abborrar på 44, 45 och 47 cm på jerkad vobbler.

Fredrik Renz gav oss rena drömfisket. Abborrar på 44, 45 och 47 cm på jerkad vobbler.

Vi ska åka med super guiden Fredrik Renz i Kalmarsund och fiska stora abborre om allt går väl. Jag har haft med Fredrik på scenen på sportfiskemässan och nu vill han att vi kommer ner och fiskar med honom. Han har ju pratat om hur många stora abborrar det finns i sundet och nu ska han visa oss dem. Så jag och Stig Svensson som jag brukar fiska med, är nu på plats.

Vi kommer ner dagen före och ligger över på PerchLodge som ligger bara några stenkast från fiskeområdet. Vilket boende helt perfekt med egen lägenhet. På kvällen äter vi pizza och pratar abborrfiske till sent in på natten. Morgonen startar vid 07,00 med strålande sol och vindstilla. Sjösättning av båten och så full fart ut till abborrarna. Fredriks båt borde ha ett eget kapitlet, men nu ska vi fiska och det går fort ut i 50 knop.

PerchLodge i kanten av skogen , fantastiske boende.

Stig står färdig att jaga de randiga.

Mitt vapen för dagen enligt Fredrik Renz, skarp som en k-pist. Den heter Beasty Minnow och är ur hans egna kollektion. Stig får en Röd med svart rygg, vilken kommer gå bäst idag?

När vi kommer ut får vi oss en välbehövlig lektion av Fredrik hur man fiskar denna tiden på året och med vilken utrustning som passar till det fisket. Just nu är det vobbler och jerkfiske som är bäst tycker kapten. Vi provar och har snart kommit underfund med hur man gör. Om vi gör rätt får vi svar på om vi nu skulle lyckas få någon fisk.

Första stoppet är en stor vik med grunt vatten och jag som hemma aldrig fiskar grundare än 4-5 meter tycker det ser livsfarligt ut att köra in båten på 70-80 cm vatten. Jag hade aldrig vågat köra in här om jag var själv, jag hade varit minst sagt livrädd att köra på något. Men Fredriks långa erfarenhet i dessa vatten gör oss trygga.

Fredrik håvar min första abborre i Kalmarsund.

Ni kommer informationen praktiskt och vi får lära oss hur man jerkar rätt och hur långa stoppen ska vara, mm. På något sätt så lyckas jag lära mig hur man ska göra för bara en halvtimma efter fiskestart får jag första nappet. Det kommer mitt i ett jerk så det blir plötsligt bom stopp i spöt och så rusar linan ut en meter eller så innan jag förstått att det är en stor abborre som tagit vobblern. Det är grymt spännande att matcha in fisken som ja känner är riktigt stor. In i håven glider en grym abborre som verkligen kommer att förändra saker i framtiden. Jag bara står och gapar vilken fisk den är så vacker och i morgonsolen blänker den guldgul. Jag fiskar med ett Bekley E-motion 5-20 grams spö, rullen är en ABU Superior så det blev verkligen bom stopp.

Nu är jag i drömmens värld , stor abborre redan efter en liten stunds fiske. Jag har alltså fattat vad Fredrik nyss pratade om, att jerka så fisken vill ha betet inte så att det bara ser bra ut . När jag nu står med en grym abborre i händerna kan jag knappt fatta det. 1510 gram fördelat på 45 cm,. Vi fiskar vidare en stund men har inge fler hugg så det är dags att söka nya betesmarker.

Vi flyttar oss till ett annat ställe som kan vara bra just sådana här dagar. Nu är det Stigs tur att kroka en stor abborre som ser till att även han får fisk över kilot idag. Den vägs till 1160 gram och 43 cm. De nya ställena Fredrik tar oss till visar verkligen att Fredrik är en grymt duktig guide.

Ja nu är vi båda med i matchen med fisk över kilot som vi pratat om hela resan ner. Stig har fått ännu färre stora abborrar än jag men har en enda toppfisk som är grymt stor tagen för 22 år sedan. Så nu jagar han fler fiskar över kilot och kanske kan han fånga en som blir nytt PB i framtiden. Dags att flytta igen då fisket dött ut och så till nästa hotspott.

Ett nytt område som är en smal vik med vassar runt när vi sakta glider in i området och tittar in mot land ser vi massor av fiskar i ett stort stim som Fredrik säger är Idar. Men mellan idarna ser jag randiga fiskar som måste vara abborrar. Jag kastar men får4 ingen kontakt hur jag än gör. Stig får däremot kontakt direkt och vi ser hur en abborre som står i kanten av idstimmet kastar sig över den jerkade vobblern. Härligt stor fisk igen och nu stångas den rejält på sin väg in till håven. Den här är ännu större sän den förra och Stig lyser som en sol. Håvmästaren Fredrik kan bara hålla med och nu är det 1230 gram som är dagens notering.

Nu är Stig riktigt i stöten och snart tar han ännu en och denna ärt ännu större nu är han på väg upp mot riktigt höga siffror. Den drar ner vågen ända till 1250 gram. Snacka om stor fisk. Nu är han grabben med guldbyxorna en abborre i var vik just nu. Det tar sedan slut och alla napp upphör, så vi drar vidare.

Att ta sig fram i de grunda vattnen är inget för amatörer, jag avstår just nu.

En matpaus med korv i bröd och kladdkaka efteråt. Fredrik var inte förtjust i kladdkaka så han beställde glasstårta med banan -chokladsmak till nästa gång. Jag lovar att ordna detta!!

De sista fiskarna som vi får före vi slutar fiska är riktigt stora Stig med en på hela 1430 gram 46cm , en grym fisk för oss insjöfiskare.

Min andra stora abborre för dagen blir ännu ett nytt PB med fina 1640 gram och 47 cm. Vi kan bara tacka Fredrik Renz för dagens fantastiska fiske. Att få en dag i sundet med den grymmaste av guider är nästan så man får nypa sig i skinnet och undra om man drömmer. Vi får ju drömfiskar båda två.

Det är både vackert och ett fantastiskt fiske samtidigt i detta område. Ja det är säkert att vi kommer tillbaka och då ska det vara med glasstårta och stora fiskar.

Tack Fredrik från oss båda för en grym dag.

Lämna ett svar