Du visar för närvarande Den vackra sjön gav oss fina abborrar på 48 cm. Berkleys Sick Vibe föll de svårtrugade abborrarna i smaken.

Den vackra sjön gav oss fina abborrar på 48 cm. Berkleys Sick Vibe föll de svårtrugade abborrarna i smaken.

Vägen ner till sjön är både smal trång och ojämn. Men helt underbara att åka under träden som släpper genom sitt skira morgonljus till oss och vi vet vad som väntar vid vägens slut.

Att sjösätta båten är att backa ner i en liten glugg mellan buskarna som ni ser lite till vänster bakom båten. Just idag är det så lågt vatten att trailerhjulen bara faller ner 50 cm efter strandkanten. Kommer att bli ett elände att få upp båten igen med bara framhjulsdrift.

Väl ute på sjön är det bra väder utan regn, vilket annars ska vara på gång. Vi ligger inne helt skyddat i en vik just när bilden tas. Stunden senare startar vinden som skulle vara resten av dagen med rejäl vind och byar på 6-12 m/s. Så att göra det vanliga fisket i lugnt väder är inte att tänka på. Men ska man jaga stora abborrar gäller det att göra vad man kan. Jag har även förberett för att vi ska meta upp lite 10 – 14 cm löja och mört ifall de stora abborrarna är extremt tröga . Ja som de brukar vara.

Några jiggar som kan fungera om de randiga vill jaga lite är 12 cm långa Mc Pray och SICK vibe. Just dessa plockade jag av spöna då de varit med på ett tidigare gösfiske och byts till andra färger till abborrarna i den här sjön.

Jag lägger båten strax norr om det lilla grundet som du ser på plotterbilden. Vi tittar på ekolodet och ser ett litet stim med stora abborrar komma in simmandes mot båten. Jag följer dem 28 meter bort med Livescope ekolodet och de simmar ända in till båten och under den som ni nu kan se på ekolodsbilden fråm min Panoptix. De 6 stora abborrarna syns tydligt som rörliga gula markeringar som vi följer med spänning. Att de skulle vara så kvicka idag att vi inte ens han få fram jiggarna var oväntat. Men när Stig tar första spöt och kastar bortanför dem och vevar in jiggen strax över dem är det en som inte kan hålla matlusten i ordning utan attackerar med en smäll. Jaaa fisk direkt hojtar Stig.

Stig blir först ut att kroka en fin abborre som tar hans jigg så det blir stopp i rullen. När en sån här kilofisk kommer i full fart är det en underbara känsla för oss som aldrig får en abborre över 600 gram hemma i våra närsjöar.

Stig har varit med två gånger i den här sjön och förra årets resa hit fick han sin andra abborre i livet över ett kilo. Då var det 20 år sedan den första kom. Så han är så taggad att få en till denna fisketur. Det skulle ge honom så mycket positivt för framtiden.

När man tittar på vad den tog på så är det en jigg från Berkley som heter Sick VIbe 9 cm lång. Då abborrarna står närmare botten på 7 – 10 m djup får man ta till stora 10 grams skallar. Normalt brukar de lite större jiggarna på 10-14 cm locka fisken till hugg så är det tydligen inte idag. VI hinner göra ganska många kast på de stora abborrarna i stimmet men det hugger sällan ja hellre sagt väldigt sällan. Men ett par till lyckas vi lura under några timmar.

Under ett par timmar så ser jag var stimmet med stora fiskar simmar omkring och vi kan prick- kasta på dem från olika håll. Det innebär att stig får sin tredje abborre över 1000 gram någonsin i livet. Jag gjorde det säger han flera gånger. Det är inte sant jag fick en abborre över kilot , rena drömmen. Ingen i är stoltare än Stig just nu, det lovar jag. Då vi mestadels väger våra fiskar pratar vi inte längder men de flesta är runt 42-45 cm.

Jag har bestämt mig för att fiska lite annorlunda men även det ger fin abborre och jag får flera fina som jag toppar med den här 48-an på 1380gr. Att vara så nära 50 cm är ju väldigt trevligt.

EN liten filmsnutt när stig tar vara på en abborre som svalde betet så långt att det inte gick att få loss. Men det blir en fin middag istället.

Maten är på gång och stekpannan är full med stekt lök , potatis och god korv. Middag snart med en kall Cola till mig och stig tar nog en lättöl.

När vi redan fiskat upp flera stora abborrar och är mer än nöjda gäller det att ta vara på tillfället. Nu har vi även fått i oss en god middag ja då har vi inte bråttom ut igen. Så det blir en lugn timma i båten i den lilla viken som vi avslutar med en god efterrätt med Daimtårta och vaniljsås bättre blir det knappast.

När vi upptar fisket igen efter ett par middagstimmar, hittar jag de stora abborrarna på nästan samma ställe igen. De har ställt sig lite djupare på 12 m längre ner i slänten ut mot 18 m. Vi ser dem men de tar inte vad vi än bjuder dem. Men rätt som det är så är det några ur stimmet som släpper gemensamheten och börjar simma runt upp mot lite grundare vatten, där vi ligger. Oftast är det inte mer än 3-5 st då de kommer som stora terrorister efter botten. Simmar in i stimmen med betesfisk och skrämmer dem. Här kan du se att det är 4 – 5 st som är på väg in under båten. När de är 10 meter från båten attackerar vi dem med våra beten och ibland får vi övertaget och då kan de inte motstå våra grejor. Att få den här chansen att fiska stora abborrar har vi sällan så vi lever i drömmen just nu. När det plötsligt hugger lite samlar vi dem i håven.

Stig tar upp en fin abborre ur håven för att få en bild.

Att få ut abborrarna ur håven var lite trixigt när det blåste och båten svängde lite grand. Men alla drog iväg pigga och raska när de väl fick sin frihet.

Stora abborrar kommer efter botten. Denna gången är det 5 st.

Jag var tvungen att ta lite bilder på några av abborrarna vi fick och när nu Stig tagit sin andra över kilot idag är han inte lätt att att växla. Sedan har det blivit några som bara vägde lite lite under 1000 gram dessutom så vi är mer än nöjda.

Detta är Stigs 4-e abborre över ett kilo i livet 1100 gr 46cm så den var jag tvungen att fota. Men framför allt har han satt ribban för att fiska abborre i framtiden. Han har ju precis insett att det är fullt möjligt att få två abborrar över kilot på en dag. De andra 2 han fångat , tog 21 år att få tillsammans. Så nu är han taggad in för nästa tur.

Skitfiske Bo

Lämna ett svar