Du visar för närvarande Jaaaa Abborre 45cm

Jaaaa Abborre 45cm

Jag har under 2021 valt att försöka lära mig fiska stor abborre. Jag har naturligtvis tagit hjälp av kunniga fiskare för riktiga och bra tips. Men att sedan fånga en stor abborre över kilot själv är en väldigt lång väg. Men jag börjar få koll på det. Tror jag..

Morgonen är kall och dimmig kvicksilvret har bara tagit sig över nollan med nöd och näppe när jag lämnar hemifrån Borås. När jag vid 10 tiden närmar mig Fävren som sjön heter för dagen skiner solen igenom dimslöjorna. Det här ser bra ut även om det är kallt till en början.

Sjösättningen går bra förutom att jag glömmer att plocka av ljusrampen på trailern så den blir blöt innan jag kommer på mitt misstag. Klantigt. Att det ska vara så spännande att fiska att man glömmer att koppla på hjärnan ibland. Vädret som ni ser är i alla fall grymt bra nu när dimman snart är borta.

Sjösättningsrampen ligger längst in i viken bakom båten. Jag har bestämt mig att jag ska fiska runt det stora trädet som ligger på botten utanför en stor bergshäll. Så nu är jag strax framme och det här är nytt för mig. Vi har tidigare oftast bara stannat till och sedan kört ut i sjön för att fiska idag ska jag lägga tid runt det stora trädet.

Det stora trädet är det som syns högst upp på bilden. Men det ligger två träd till på våran babordssida bara en bit bort som du ser på sidescanbilden. Det brukar var lite fisk runt de här träden men sällan har vi fått något stort.

Så här ser det stora trädet ut från västsidan och det är inte grenar allt som syns på livescope bilden utan det översta är betesfisk av någon sort som borde samla större fiskar runt sig. Tittar man noga kan man se att det under trädet på höger sida syns att det står lite större fiskar ganska nära botten.

Som ni ser så är vädret helt fantastiskt idag med nästan ingen vind och strålande sol. Nu ska jag bara köra runt trädet lite och söka för att kanske hitta några bättre fiskar.

Från den här vinkeln som är från söder ser trädet helt ut och alla grenar ser ut att vara kvar. Här syns det också att det är gott om betesfisk högt upp i trädkronan.

Jag styr min Livescope bort från trädet och istället riktar den in mot land och då ser jag två stora fiskar fritt i vattnet. Det kan vara abborrar som är på gång att fylla magen med småfisk. Jag tar fram ett jiggspö som är tacklat med en Mc Perch i färgen som liknar en Regnbåge, den med en rosa linje längs hela sidan. Storleken är 9 cm och den har en skalle på 10 gram.

Kanske kan det vara dags för de små betena igen, efter sommarens dominans av 20 cm långa gösjiggar som enbart gällt när vi fått abborrarna att hugga. Varenda abborre som tagit har slukat ett stort bete där min guldfärgade Ripple Minnow varit vinstgivande flera gånger.

Här ser du den 20 cm långa Bekley jiggen (Ripple Minnow) som ska vara till gösarna men som abborrarna i den här sjön gett sig på flera gånger den här sommaren.

Första kastet går mot de två ensamma stora fiskarna som jag ser tydligt på Livescope bilden. Betet landar bara 5 meter bakom fiskarna och jag ser hur det sjunker ner till rätt djup och när det är i samma nivå börjar jag veva in lina. Några små lockryck så att jiggen går häftigt i vattnet. Den bakre lite mindre fisken reagerar och gör en snabb rörelse mot jiggen och så blir det bom stopp i spöt. Vooov fullt ställ på spöt i första kastet och det är ingen gädda det är en abborre så som det skakar och vibrerar ända ner i spöhandtaget. Fisken drar runt i långa stora svep intill båten. Mitt E-motion 5-20 grams spö är en dröm att fiska abborre med speciellt när fiskarna blir så här stora. Behöver jag gå upp i betesvikt har jag även 10-30 grams spön att välja på. Av kampen att döma kan detta vara en sån där drömfisk som når ända upp till 1000 gram. Att nå den tunga vikten på en abborre är inte bara svårt, utan under långa tider nästan omöjligt. Nu känns det som om jag har en på kroken som kan göra anspråk på den titeln. Drömfisk. Jag har inte ens hunnit packa upp håven så jag får landa fisken med handen. Klantar jag mig nu får jag skylla mig själv, att starta fisket utan uppfälld håv är riktigt dumt. In till båtsidan kommer en abborre som är så stor att den måste passera kilot. In med tummen i munnen och så lyfter jag in den i båten. Jag lägger den i sätet bredvid mig och den är helt stilla. Snabbt riggar jag min håv och så släpper jag i fisken i håven så den kan simma runt lite som den vill. Den snabba kontakten med fisken skvallrar om att det är en kilofisk. Nu ska jag ta fram kamera och våg så allt blir rätt gjort.

När jag äntligen fått in abborren i håven, tittade jag på ekolodet och ser att den andra stora abborren står kvar en bit ut från båten. Då flyger fan i mig och jag greppade spöt igen och lägger ett kast strax bakom fisken. Betet sjunker till rätt djup och så börjar jag veva. Då gör fisken en loop och sedan attackerar den jiggen med full kraft så det sjunger i spöt. Det är inte sant, en stor abborre till som hugger. Det blir kaos i hjärnan men glädjen blir kortvarig då fisken bara är kvar i 5 -6 sekunder innan krokfästet släpper. Av kraften att döma var den säkert lika stor som den som redan ligger i håven. Men det innebär att den är kvar i sjön. Nu ska jag väga och mäta innan den redan fångade abborren för bada igen.

Här är den och vilken skönhet 45 cm lång med helt röda fenor, vilken drömfisk. Bättre än så här kan det inte bli för mig. Alla fiskar som väger över ett kilo är riktigt stora fiskar.

När jag vägt fisken två gånger på två olika vågar inser jag att jag lyckats igen 1140 gram 45 cm är en kanonfisk. Jag har svårt att förstå det , helt själv har jag ännu en gång lyckats att överlista en stora abborre. Det här året är helt fantastisk. Före den här säsongen hade jag inte fått en enda stor abborre av egen kraft dvs från egen båt på 25 år. Det som nu hänt den här sommaren är helt magiskt.

GÖS

2019 inför färdigställandet av Ekolodsboken 2 satsade jag helt och hållet på att fiska vertikalt efter stora gös. Det var ett krav för att jag skulle kunna förklara ekolodets funktioner i det fisket i Ekolodsboken 2. I mitt gösfiske lyckades jag så bra att man kan säga att det var långt över förväntan. Där en hel svärm fina gösar hamnade i båten och 9 av dem var över 7 kilo med topp över 8 kilo. Vilket jag skrivit om i Ekolodsboken 2.

ABBORRE

Förra hösten 2020 bestämde jag mig istället för att jag skulle satsa allt på stora abborre detta år och det har gått långt långt över förväntan. Och här ligger nu är ännu en i håven, som förgyllt min sommar.

Jag använde mitt Bekley Emotion 5-20 grams spö ihop med min ABU Superieor 2000 rulle och 0,10 mm lina samt min favoritjigg Mc Perch, i färgen real trout.

Resten av dagen såg jag flera stora abborrar men de ville inte äta vad jag än bjöd dem. Däremot var det gott om huggvillig gös som jag fick nog av ganska fort.

Skitfiske Bo

Stora fiskar på Panoptixlodet.

Lämna ett svar