Du visar för närvarande Krokodiler , krokodiler överallt krokodiler.

Krokodiler , krokodiler överallt krokodiler.

Vi åkte ut på sjön för att fiska lite abborre och gös. Startar bara några hundra meter utanför bryggan med att hitta ett stort stim med betesfisk. Jag letar runt för att se om där ’är några abborrar som jagar men det är bara betesfisk. Fortsätter en bit ut i sjön för att leta nya stim och kanske rovfiskar. När vi når fram till en liten udde ser jag att det är stora fiskar i vattnet på Sidescan. Nu är det bara att kasta jiggarna så de kommer framför abborrarna. Sagt och gjort , tyvärr så följer inte abborrarna reglerna utan viker av bort från oss och vi blir utan hugg.

Så kommer de ännu en gång in på ekolodet och nu väljer de att komma bara någon meter från båten. Allt går fort och vi hinner inte få ner våra jiggar i tid innan de är borta. Varför har man alltid kastat ut ett långt kast när det kommer in fisk under båten. Alltid har man betet på fel plats. Så ser jag plötsligt att stimmet är 15 meter framför oss och jag kan prick kasta jiggen på rätt ställe. Det tar bara några sekunder så hugger första abborren. Det där härliga stramandet i linan och de där karakteristiska skakningarna är så trevliga att känna.

Första krigaren är en plus halvkilosfisk som uppfyller hela min önskan om abborre idag. Några kast till och så sitter andra abborren och det är så underbart att fånga dess stridbara raketer.

Plötsligt så är de under båten igen och vi får ytterligare några innan de försvinner. Detta är så trevligt , och dessutom blir det väldigt god middag när de hamnar i stekpannan. Att det är solsken gör ju inte saken sämre, tyvärr blåser det ganska mycket så vi får klä oss så inte den vassa kalla vinden kommer åt.

Nu är det lugnt en stund och vi passar på att ta en fika med lite bullar och dricka. När vi fikat klart tittar jag på ekolodet och då glider det upp en stor fisk 6 meter ut på våran styrbordssida. Jag kan naturligtvis inte låta bli att släppa i den lilla abborrjiggen jag har på spöt. Är det en stor fisk struntar den ju i det lilla betet. Min förutspådda ide fungerade inte riktigt som det var tänkt. Fisken vänder blixtsnabbt uppåt och möter jiggen och så är det full fart på min ABU Superior rulle i storlek 2000 som ylar ut sitt ogillande. Den där är ingen abborre och heller ingen gös säger jag till min kompis Stig. Det här blir nog en kort resa då jag inte har någon ståltafs eller liknande till skydd mot Gäddornas elaka tänder. Jag håller emot så gott det går med mitt ABU E-Motion abborrspö och en vuxen gädda i andra ändan av linan. Det går i långa rusningar runt båten innan den äntligen är så trött att den till slut hamnar i håven.

När de stora gäddorna hamnar i håven är man glad var gång att den inte slet av linan och simmade iväg med jiggen i munnen. Den här var av bra kaliber men vägdes inte då jag tippade den i sjön så fort det gick. Det skulle sedan visa sig att det inte var dagens enda gädda, nej det blev 12 till.

Vi flyttar oss in bit ut i sjön till några trevliga grundkanter där det brukar var gott om gös i olika storlekar. Bara några meter från båten ser jag en stor fisk på sidescan, nej det är 3 fina fiskar som syns i rad ganska nära varandra. Man kan se att de står ganska djupt då skuggorna kommer med på botten vid sidan. Det borde vara gösar som står så. Utan förvarning släpper stig i sin gösvertikaljigg, han stannar lite över ekot och så med en smäll rusar spötoppen ner mot ytan. Gösen har plötsligt förvandlats till en stridbar gädda som absolut inte vill vara med på bild. Den går upp till ytan och ner nästan till botten flera gånger och när vi äntligen får in den till håven är vi säkra på att det är nytt PB på gädda för Stig. Hans PB är 5,9 kilo och har varit med i 30 år. När den ligger i håven ser den stor ut men inte riktigt så stor som den kämpade för.

Upp i vågen och så blir vikten bara 5,85 kg , det är inte sant den var inte nytt PB ,men fasen så nära. Vi är helt på det säkra att nu har vi redan fått 4 gäddor under vårt fiske idag och det brukar inte bli så många när man fiskar gös pelagiskt. Så nu har vi garanterat fått våran ranson av gäddor idag. Jag kan så här efteråt tala om att det var den värsta lögn jag någonsin varit med om. Var vi än fiskade efter gösar i frivattnet så var det gäddor som högg.

En stund senare har vi en stor fisk nära botten och det borde ju vara en stor gös. Men inte den här gången gösen blir snabbt utbytt mot ännu en gädda i stridbar storlek.

Ja ännu en gädda som tagit jiggen.

Vad gör vi för fel, är inget av det vi gör rätt idag. Varenda stort eko som borde vara en gös blir utbytt till en gädda. Det är ingen tillfällighet att jag har några bilder på gäddor då vi får 13 st utan att ens fiska riktat efter dem. Vi ville ju ha fina gösar men de verkade inte var intresserade av våra beten idag. Eller så är det så enkelt att de står på samma ställen som gäddorna och hinner då inte fram i tid.

Det är bara att lyfta på hatten för alla krokodiler och komma igen en annan dag. Vissa av dem är ju inte speciellt intresserade av att hamna i håven heller som ni ser på bilden.

När vi når kvällen är vi ganska möra och helt förstörda . Trotts att vi släppt våra vertikaljiggar på väldigt många som vi tycker gösekon har vi bara fått 3 st på hela dagen. Att det istället blivit 13 gäddor är väl inte som planerat. Räddningen är de fina abborrarna som kommit lite då och då under dagen , de blir en fin middag i morgon.

Skitfiske.

Lämna ett svar