Du visar för närvarande Äntligen kom den + 10 kg.

Äntligen kom den + 10 kg.

Jag har fiskat i sötvatten i många år men aldrig fått en gädda över 10 kg. Mest beroende på att jag nästan enbart fiskade i saltvatten under 40 år . Men för några år sedan övergick jag till att fiska mer i sötvatten inför att jag skrev ekolodsboken 1 som jag gav ut 2015. Sedan har jag fiskat mer och mer i sötvatten för att lära mig hur det fungerar med stora gäddor och gösar. 2019 sommaren före jag gav ut Ekolodsboken 2 fiskade jag mycket gös vertikalt för att lära mig det riktigt bra. Det slutade med flera gösar över 8 kg men aldrig en gädda över 10 kg. Sedan dess har jag fiskat och fångat en hel del gäddor där många fiskar har varit nära och andra har varit stora men inte riktigt den vikt jag drömt om. Förra veckan var jag i kontakt med några stora som absolut hade potential att platsa på min tomma lista men de avgick med segern. Är det skit bakom spöt blir det så ibland.

Den här trodde jag skulle vara en utmanare men den fick baras vågen över 9 kilo trotts sina 114 cm. Sedan fick jag två till men båda lite mindre än den här. Jag fiskar ju efter gösarna med Livescope och spinn med 12-20 cm jigg. Denna veckan började det med en gädda som var strax under 114cm och gösarna som var rejält svårtrugade och som talade om att jag skulle få kämpa om jag ska fånga en stor nu. De hade helt rätt för det blev några stycken men inte i den storlek som var önskad.

Det kom flera hyggliga gäddor och snappade upp min gösjigg men alla var för små. Gösarna som jag var ute efter var i bra storlek och några nådde över 7 kg. Det var glädjande att de ville gästa mig i båten en stund i alla fall.

Ibland står fiskarna i grupper.

Mitt under gösfisket då jag fått 3 gösar i 5-6 kilos klassen ser jag ytterligare en något större som jag siktar in mig på . Livescope ekolodet fokuserar direkt på fisken och kastet blir nästan perfekt. Jiggen landar något förbi fisken och så när jag är på väg med jiggen fram till gösen dyker det upp en fisk till på skärmen. Så kommer hugget och jag säger för mig själv att den gösen är lite bättre än de andra jag fått. Det är lugnt och fisken som är tung bara står stilla, häftigt nu är det bra storlek på den här. Då kommer det en rusning i sidled som skvallrar om att det troligtvis inte är en gös utan en krokodil. När jag får in fisken igen på Livescope ser jag att det är en gädda och den är stor. Svårt att säga hur stor men garanterat över 7 kilo. En stund går den sävligt runt båten innan jag får in den till håven och jiggen är räddad. Den är över 7 ja troligtvis över 8 också ser jag när den viker ihop sig i min stora håv.

Den får ligga kvar i håven men stund för att lugna sig. Då ser jag på Livescope att det står en stor gös 15 meter från mig på SB sida av båten. Jag gör ett kast med jiggen som landar perfekt och så vevar jag jiggen sakta fram till fisken som genast hugger jiggen med en smäll. Vad hände nu!!! Det blir bom stopp och nu är det verkligen full broms från fisken. Jag har svårt att få in någon lina över huvud taget. Det går tungt och jag förstår att detta är den gös jag fiskat efter hela tiden. Nu tar den och ger mig en härlig känsla under fighten. När den är 5 meter från båten ser jag den på Livescope och då ser jag hur stor den är. I samma ögonblick släpper krokfästet i munnen på fisken och den är borta. Jag kan följa den största gös jag någonsin haft på, när den sakta och lugnt simmar ner i djupet igen. De ord jag säger nu är inte lämpliga i tryck!

Något senare kommer jag på att jag har fortfarande gäddan kvar i håven. Jag förbereder för att ta några foton på den. Så tar jag upp den och lägger den i IKEA kassen för att vägas och då kommer chocken. Vågen visar 10050 gram. Jag väger en gång till , och en gång till , det stämmer ju. Den väger över 10 kg , jag som glömt bort fisken i håven. Det blir några snabba foton för min fjärrutlösare till kameran har gått sönder. Sedan åker den tillbaka i sjön. En lång stund efter detta undrar jag om det verkligen hände eller om jag drömt allt. Jag har bilderna vikten och längden 118 cm som talar om att den satte en milstolpe i mitt fiske.

Skitfiske Bo

Lämna ett svar