Du visar för närvarande Gösar och ekolodsinspelning var dagens agenda.

Gösar och ekolodsinspelning var dagens agenda.

Idag var tanken att göra en uppdatering på elektroniken i båten och samtidigt göra lite inspelningar som förklarar hur ekolodet presenterar bilden i olika situationer.

Här en fyrdelad bild som visar Plotter, vanligt ekolod, sidescan och downscan. Vilket innebär att man har tre olika ekolod att ställa in rätt annars blir de inte till någon nytta. Så vi börjar med det vanliga ekolodet.

Här har jag tagit en bil av ekolodet som det brukar vara inställt för de flesta som fiskar. Man ser tydligt hur ett stort stim med betesfisk samlats i en stor boll nere på botten. Anledningen att de står så samlat just där syns inte. Men det kan vi enkelt åtgärda med några knapptryckningar. Först ska vi bara klargöra att det är alldeles för mycket känslighet på eller förstärkning av signalen som det handlar om. Du ser att det är 81% känslighet , det har jag valt för att de flesta ekolod väljer i automatläge att ta till lite för mycket känslighet.

Här har jag minskat känsligheten till endast 48% och nu ser ni att något helt annat framträder på skärmen. Fiskarna i stimmet har blivit till enskilda små tunna streck. och det är något mer kompakt under stimmet på botten. Nu backar vi tillbaka på känsligheten.

Här har jag valt att öka lite och titta på bilden hur det ser ut och vad jag vill se. det blev ganska bra med 64% för nu framträder alla fiskar ganska tydligt i stimmet och man kan tydligt se att det finns en risvase på botten som fisken samlats runt . Nu finns det ju väldigt många förbättringar att göra men de lämnar jag till mina ekolodskurser framöver. För att spetsa till det lite kan man ju ta reda på hur det verkligen ser ut under ytan genom att byta ekolodsteknik till Downscan.

Här har jag en Downscanbild över samma risvase. Här blir det lite enklare att förstå hur bilden från det vanliga ekolodet var uppbyggd då allt blir klarare på en DS bild. , Varenda fisk blir med på DS samt att man genast kan se om det finns något under fiskarna som står så tätt att de skymmer saker på botten med det vanliga ekolodet. Nu ser vi tydligt att en risvase ligger på botten och att det står 4-5 stora abborrar till höger om risvasen. Naturligtvis kan vi dra det lite längre om vi vill och ta bilder från Sidescan men det låter jag vara denna gången.

Jag tar med en LiveScope bild från risvasen för att ni ska få lite annan vy på det hela.

Här har jag flyttat signalen lite till vänster om risvasen och då ser man hur två stora abborrar syns vid botten. När jag flyttade signalen lite till stod det 5 stycken stora abborrar där men den bilden spar jag till senare.

Jag åker runt på sjöarna för att göra olika inställningar på mina ekolod och spela in det, för det blir till bra utbildnings material för framtiden när jag har ekolodskurser.

Lite fiske blev det.

Jag han med en stunds abborrfiske runt risvasen för att identifiera vilka fiskar som var i stimmen runt vasen. Jag tog en bild på en av fiskarna så ni inte tror att jag bara åkte båt och spelade in ekoloden. Även om det tog majoriteten av tiden den här dagen. En liten abborre som stod nere på botten tig min Ned-rigg. De stora som var på bilden var omöjliga att lura till hugg.

När jag lämnade abborrfisket vid risvasen såg jag några gösar som var pelagiskt ute i sjön och då kunde jag inte låta bli att göra några kast för att fånga en gös.

Det blev några stycken gösar under några timmas fiske. De flesta i storlek som den här och trotts att jag provade många olika beten så föll de flesta för min vita jigg från Berkley. Det är en Sick Vibe 15 cm lång och med en 10 gram skalle. Den är ett dödligt vapen för gösarna just nu. Tur att jag släpper tillbaka dem igen så de kan göra nya smågösar i framtiden.

Mycket mer finns att tillägga men det blir nästa gång. Skitfiske!

Lämna ett svar