Du visar för närvarande Göstur med Stig och Ripple Shad.

Göstur med Stig och Ripple Shad.

VI ger oss ut vid 07,00 Stig och jag. En dagas gösfiske där vi ska försöka få en stor gös till stig även i år.

Vi stannar båten ute på15-17 meter djupt vatten och ser stora fiskar runt båten ganska snart. Jag siktar in mig på ett eko på Livescope som är långt från båten men är tydligt. När jag kastar ut min jigg hamnar den 5 meter bakom fisken och där börjar jag veva in lagom fort så att jiggen håller sig på 3 meters djup där fisken står. När jag är nästan framme vid min tänkta gös kommer det en annan fisk från sidan och kastar sig över mitt bete. Det blir en helt annan fart i spöt än jag räknat med så det är ingen gös det måste vara en liten krokodil. Några snabba vilda svängar utanför båten och sedan hamnar den i håven.

Det kanske inte är så man ska börja sitt gösfiske men så blev det idag. Några minuter senare ser vi ett nytt fint eko på Livescope och jag säger till stig att ta fram det stora haspelspöt. Som är ett Berkley E-Motion 15-40 gram med den lite större jiggen så du kan prick-kasta på den gösen. Att kasta på rätt ställe på beställning är svårt att kasta när det nu börjat blåsa lite sidvind blir ännu svårare. Men det går bra betet kommer åt rätt håll och är nära fisken bara att veva hem det sakta och se om den vaknar. Men inte på första försöket, så vi gör ett till. Nu hamnar betet nästan perfekt och invevningen blir spännande och när jiggen kommer strax över fisken i vattnet blir det tvärstopp i rullen. Gösen har tagit betet och vill inte släppa det. Nu blir det full fart på spöt som står i en häftig båge. Allt går bra och gösen hamnar i håven.

Nu ser vi allt fler stora fiskar på Livescope men de är inte alltid med på våra ideer. Oftast så simmar de efter betet nästan ända fram till båten, innan de viker av. Flera gånger har vi stora gösar som följer efter betet från 15 – 20 meter utanför båten ända in under båten och blir ståendes där. Det händer att vi har 4 gösar ståendes under båten samtidigt utan att någon av dem tar ett bete vi bjuder dem. Den som står ytligast har knappt vatten över ryggfenan. När jag sänker ner min jigg över den behöver jag inte släppa ut någon lina den står bara 1,5 meter under ytan och i solen kan vi se ryggen på den strax under mitt bete. Men ingen av dem är hungrig, alla bantar just nu.

Vi ser många fiskar och tittar man lite djupare är det många stora som syns lite djupare än 10 meter som är fiskbart djup .

EN stor gös visar sig på Livescope 22 meter ut på vår styrbordssida. Jag tar fram jiggspöt och drar iväg ett kast några meter förbi fisken. Sakta spinner jag in betet bara 3 meter under ytan och när jag kommer fram till fisken gör den ett ryck och så är det bom stopp . Härligt när man kan lura en bättre gös. Det blir en lite sväng runt i vattnet innan den hamnar i håven och får sin frihet tillbaka.

Jag tog med mig en Bekley RIpple Shad jigg som jag har till havsfisket och den passar perfekt in i munnen på gösarna. För någon vecka sedan använde jag den här till att fiska stora torskar på svenska västkusten och nu tar den redan överlistat flera gösar i bra storlek. Den passar bra till detta fisket då den är väldigt enkel att kasta och går suveränt i vattnet. Gösarna är dessutom väldigt intresserade att bita i den. Ja den kombinationen funkar bra för oss idag.

Det nappar flera bra gösar på just Ripple Shaden. Ibland gäller det att ta till andra beten än de man brukar använda.

Vi flyttar oss lite och får in en fin gös på Panoptix PS 30 och jag säger till Stig , ta vertikalspöt och se om den vill stiga upp och ta en jigg. Vi ser att jiggen faller ner och så stannar han den bara två meter över fisken som genast märker att den är där .

Med små rörelser ser vi hur den sakta flyttar sig lite i sidled för att sedan vända om och så är den strax under jiggen på 8 meters djup. EN liten micropaus och sedan attackerar den jiggen med full kraft. Det blir en trevlig fight för stig och han vet att man ska vara försiktig med gösen på väg upp till ytan. Tar man det bara lugnt och försiktigt mår den bäst. I det nästan 20 grader varma vattnet är den väldigt pigg och när den äntligen hamnar i håven ser vi att den är rejält stor.

Stig har gjort det igen han har tagit en stor gös. Alla gösar som väger mer än 5 kilo är stora fiskar den här passerar den vikten med 1,5 kilo och drar vågen till 6,5 kg. Nu kan jag andas ut uppdraget är utfört som önskat. Naturligtvis är det bara på skoj fiske är aldrig tävling för oss. Det gjorde vi för länge sedan när vi kvalade in i landslaget. Nu är det bar på skoj och tillfredsställelse.

Nu är det en stor fisk på Livescope igen och jag tar min nya favoritjigg och kastar prick mot gösen. Tyvärr hinner inte min jigg fram till gösen innan en ny krokodil tar den och så blir det åka av en stund.

Ibland får man vara glad att man får behålla jiggen så inte gäddan tar den under fighten, denna gången gick det bra som ni ser. Jiggen hänger i mungipan på krokodilen.

Efter det lilla missödet fortsätter vi fiska efter gösarna och det blir träff på flera.

Det blir många trevliga hugg och från de tuffa gösarna. Att se hur fiskarna rör sig runt båten och kunmna bestämma vilek man ska fiska på när man ser den på Livescope är helt underbart.

Här är en mindre gös på väg att simma in under båten, just nu är den bara 5 meter vid sidan av båten.

Ännu en gös har fallit för den nya Ripple Shade-en med röd paddel.

Nej nu avlutar vi detta efter att ha fått 12-15 gösar under dagen där Stigs 6,5 kilos blev vår största för dagen.

Skitfiske Bo

Lämna ett svar