Du visar för närvarande Jiggar för abborre och gös, Sik Vamper och Sik vibe

Jiggar för abborre och gös, Sik Vamper och Sik vibe

I ett blogginlägg tidigare tog jag fram en del jiggar som var nya från Berkley.

Nu har jag provat dessa jiggar vid många olika tillfällen och insett att några av dem är riktigt vassa efter stor abborre och andra för gös. Mestadels har jag spinnfisket gösarna i mellanvattnet dvs pelagiskt och det kräver lite olika hjälpmedel för det fisket. Att välja tunga blyskallar går bra för bottenfisket men när det gäller det pelagiskt får det bara bli 10 – 5 eller 3 gram för att matcha fisken i sjön. Jag har naturligtvis provat i flera vatten och det har ändå blivit ganska lika resultat.

På den här bilden är det tre olika sorter s jiggar och till en början ska jag prata om de tre nedersta som är Berkley Sik Vamper. De har jag mest använt till det botten nära fisket efter gös. De har varit riggade med olika tunga skallar men runt 20 gram tycker jag har gett jiggen en bra gång och har sjunkit ner till botten på kanske 12 meters djup ganska fort. Ibland har jag använt dem till det pelagiska fisket och då har det blivit lättare skallar på bara 10 – 5 gram för att sväva lätt. Det går att tackla dem lite olika och om man trär upp kroken på sidan av jiggen kommer det att sväva på ena sidan ganska sakta. Fungerar bra om fisken behöver tid att ta betet. Mina bästa färger har varit grönaktiga eller så den helt silverblanka som liknar en löja.

SIK VIB

När det gäller dessa fyra som heter Sik Vibe har jag kommit på att det gäller att fiska dem på rätt sätt. Hur tung skalle man använder är helt avgörande och ska jag fiska gös som jag gjort med dem i några sjöar gäller det att vara förberedd.

STINGER KROK

Sik Vibe blev snabbt en favorit när jag fiskade gös pelagiskt och med en 10 grams skalle var den lätt att kasta och lätt att se på ekolodet. Vilket är nödvändigt för att få betet i rätt position för fisken. Att alltid ha en stingerkrok vid gösfiske är för mig en självklarhet. Den behöver inte vara så stor och en 4-a brukar vara lagom och den förstör inte gången på jiggen i vattnet. Allt för många stora gösar har jag förlorat för att jag inte använt stingerkrok. Nu mera följer de flesta som hugger med upp till håven. Just den gröna på bilden var vid några tillfällen helt överlägsen alla andra färger. När jag bytte ut jiggskallen till en 5 gramare blev den än mer svävande och gav mer tid till gösen att hinna hugga jiggen. Det gjorde att jag fick några fler runt 7 kilo.

Här kan du se att jag använt exakt samma bete för att lura de lite större abborrarna. Med en 10 grams skalle klarade jag att fiska den väldigt botten nära på 7-8 meters djup i lite lagom fart. Den på bilden bruna var den som i den här sjön lurade flest stora abborrar. När jag provade den bruna på gösen var de betydligt mer tveksamma. Då bytte jag till en ljusare färg och så var gösarna på hugget. Den rosa som är överst på första bilden är en klar vinnare när det gäller fiske bottenära efter gös.

VIB, VAMPER CURL

En låda full med jiggar men långt ifrån alla blir använda. En av de unika som jag gillar riktigt bra är den helt silverblanka med silverflake som ligger uppe till vänster i lådan . En dag hade jag svårt att få de lite större abborrarna att ta mina färgade jiggar då de jagade löja. När ja istället tog en helt silverblank och riggade den så viktlöst det bara gick misstänkte de inte det lika mycket och några föll för bluffen. Att få dem bli viktlösa innebär att man gör ett Surprisetackel som jag döpte det till på 1970 talet efter mina båtar som alla hetat Surprise i olika storlekar och åldrar. För att göra ett Surprisetackel tar du bara en vanlig nylonlina tex, 0,40 till abborrfisket. Knyt ett lekande i ändan av linan, dra ut en meter lina och gör en liten ögla för sänket som ska sitta där. Fortsätt med linan 90 cm och knyt dit en långskaftad wormhook., det kan vara en vanlig Aberdeenkrok i lämplig storlek för abborrfiske. På den ensamma kroken riggar du i detta fall den helt silverblanka jiggen, den som ligger uppe till vänster i lådan. Jiggen har nu bara en enkelkrok som vikt så då blir den nästan viktlös i vattnet. Nu kan du fiska den så långsamt du vill det är bara själva sänket som avgör hur fort det sjunker nu. Väljer du 10 gram sänke sjunker det oftast lagom fort men ibland krävs det bara 5 gram eller 30 gram om det är djupt och strömt. När abborrarna jagade löja i stimmen med fart tacklade jag den bara som på bilden här under, det dög då.

Att fiska dessa jiggar med olika tekniker kräver bara olika skallar eller olika vikter på några blyvikter. Möjligheterna är oändliga och ger dig stora fiskar till slut.

Lämna ett svar