Du visar för närvarande Grym gös på Livescope lurar mig igen.

Grym gös på Livescope lurar mig igen.

En vanlig dag på sjön i lugnt väder blir ofta en dag där inte fisken vill hugga. Finväder och solsken brukar betyda problem att få fisken att äta. Naturligtvis var det exakt så även idag , men snart blir det ändring det har jag bestämt.

Efter sjösättning satte jag båten igång med elmotorn för att få några sådana bilder till bloggen framöver. Att köra ut båten från bryggan med handkontrollen var kul då en man kom förbi och undrade hur jag skulle få tag i båten som låg en bit ut i sjön. Jag visade inte handkontrollen som jag gömde , utan körde bara båten sakta in mot bryggan för att hoppa på. Vad han tyckte om det vet jag inte men han har lite att fundera på, gissar jag. Ni har ju sett MinKota reklamen gissar jag.

Här syns Garmin Force elmotorn tydligt i fören. Att fiska som man gör idag med Livescope går inte utan elmotor. Den är skillnaden mellan att båten ligger still och du får en bra bild som är stabil eller så rör sig båten hela tiden och du får ständigt ändra riktning på givaren för att hålla fisken i konen. Min gamla Ryds Camping ligger stilla i vattnet men är stor och trög men jag tar det.

En första setupp bland jiggarna i lådan. De gröna har under lång tid varit riktigt bra men camo och den silvriga tar in med storm steg. Ibland så vill inte gösarna ta paddeljiggar då gäller det att bjuda dem utan paddel men med en lätt blyskalle. Jag har ofta ett spö riggat med en 20 grams normaltung vertikaljigg och ett med en väldigt lätt blyskalle på 5 gram på ett haspelspö som ofta fångar fina gösar. Färgerna på dessa jiggar är däremot en ständig fråga och gissningstävling.. Vissa dagar är det gröna färger som gäller och det har det varit några turer nu. Senare i höst kan det bli som förra året och då var det en övergång till helt vita silvriga jiggar som gällde. Vi får se vad denna hösten har att erbjuda. VI har det senaste sett att gösarna ätit väldigt små bytesfiskar på 7-10 cm det är ju pekfingerlångt inte mer. Men fiskar man med dessa så jiggar får man inte ett enda napp, oavsett färg eller fart.

Fisket var som väntat trögt på morgonen. Jag ser massor av fisk men de är inte hungriga. Några sådana här medelgösar hittar jag plötsligt högt uppe i vattnet där man sällan ser dem. Av någon anledning så är de stora +6 kg gösarna inte synliga högt upp i vattnet just nu. Det kan ha med att omständigheterna runt om fisket med väder och olika skiftande tryck gör fisken trög.. Du ser de större ute på djupt vatten där de står och vilar på 13-15 meters djup. Där kan jag ju inte fiska efter dem, de skulle aldrig klara en resa upp till ytan utan att tappa trycket och bli svåra att återutsätta. För att utmana ödet fiskar jag på några 3-4 kilos då en kompis som ligger intill med sin båt vill ha med ett par gösar till middag. Så det får han.

Det blev några fler av samma storlek där den gröna Sick Vibe 12 cm firade stora framgångar.

Någon lite bättre passar på att ta jiggen ibland och det är ju trevligt. Men de stora som jag ser nonchalerar min jigg helt och hållet.

Ibland gäller det att förklara att man köper inte framgång med dyra utrustningar. De grejor jag använder är anpassade till gösfisket och fungerar klanderfritt. Rulle ABU Spike, spöt ett E-Motion 15-40 gram som kastar bra och krokar fisken på långt avstånd. Linan har jag nu gått upp till 0,15 – 0,19mm.

Den här gösen var lite annorlunda då den stod väldigt högt i vattnet endast 2 meter under ytan. Jag gjorde ett chans kast och vevade in jiggen fort och det gillade den som jagade ikapp jiggen och högg.

Den här bilden är från förmiddagens retsticka , dvs en gös modell större som inte ville ta vad jag än bjöd den. Du kan se hur stor den är om du jämför längdmåttet upp överst på bilden. Den är lått SS och troligtvis +9 kg. Men den är kvar och får växa till sig för den gjorde inte ett enda utfall mot vad jag än bjöd den. Tråkmåns men väldigt stor tråkmåns.

Titta på den här snutten för då ser du hur de lite större gösarna kommer allt närmare mig i båten. De syns som röda ringar då 62 givaren är satt i Perspektive mod. När de kommer tillräckligt nära på PM syns de när jag slår över till LS framåt i slutet då¨ser du dem väldig långt ner i bilden dvs djupt.

Det blir lite fisk till slut även om bara några är över 5 kg.

Sista gösen för dagen blir en som gillar orange jigg . Ibland tar det tid att hitta vad de avskyr och vad de gillar, frågan är om de vet skillnaden.

I solljuset är de väldigt ljusa den till vänster är ju bara som silverflace. Men hela förra hösten hade vi kanonfiske på just den silvriga som heter Salt & Pepper. 15 cm .

Lämna ett svar