Du visar för närvarande Gösfisket blev till en fin abborre, 43 cm lång.

Gösfisket blev till en fin abborre, 43 cm lång.

Jag har en dag ledigt för att fånga en gös och kanske spela in några sekvenser som kan användas i mina ekolodsutbildningar i framtiden. Jag var ute med Klas Hagert för några dagar sedan och skulle fiska stor abborre i en sjö , vi såg många men fick ingen. Nu tänkte jag använda mig av samma goda ideer som Klas visade vad det gäller abborrfisket här i mitt fiske idag.

Väl ute på vattnet är jag sugen på att fiska efter de fina gösarna som finns i sjön men hejdar mig lite till en början. Jag vet att det finns fin abborre i sjön och det borde gå att leta upp dem med hjälp av ekolodet även här. Jag stannar till på ett ställe där jag tidigare sett vad jag tror är stor abborre men jag vet inte då jag aldrig fått någon i den här sjön.

Jag kör runt och letar efter tydliga ekon på lodet. jag har valt att köra på djup mellan 7 – 12 meter för där borde abborrarna vara nu.

Efter bara en kvarts letning ser jag vad som borde vara en stor abborre vid botten. Jag tar spöt och ska just släppa jiggen ner till fisken när det kommer en rejäl vindpust och båten vrider sig och flyttar sig en bit bort så att elmotorn som jag ankrat med får jobba båten tillbaka till utgångspunkten igen. Då är naturligtvis fisken borta och jag får börja leta efter nya bra ekon. Bara några meter bort i branten ner mot 11 meter ser jag ännu ett lika dant eko. Det kan mycket möjligt vara en stor abborre. Naturligtvis kan det vara en halvstor gös men det förbiser jag nu. Drömmen är ju att klara hitta en stor abborre och sedan klara utmana den så den tar jiggen.

Mitt första kast droppar ner någon meter hitom fisken och den reagerar inte ens. Nästa kast hamnar 2 meter förbi fisken och så är det dags att fiska in betet så bra det går. När jag 70cm över fisken med betet stannar jag till och håller det still. Men inget händer. Då gör jag ett litet jiggande och låter betet stå still en sekund , då lättar fisken från botten och stiger snabbt upp mot jiggen och tar med en smäll. Stenhårt hugg , kan det vara en gös ändå. Nej den ruskar som en galning och simmar bort från båten direkt. När den kommer upp till ytan förväntar jag mig en halvstor gös men det är istället en grym abborre. Snabbt hamnar den i håven och jag kan både andas ut och jubla. Jag gjorde det jag letade upp en stor abborre med hjälp av ekolodet i detta fallet ett liveekolod från Garmin alltså LiveScope och jag klarade att få den att hugga och nu ligger den i håven.

Jag som väldigt sällan får en stor abborre kan bara säga att jag nu är väldigt nöjd med de 43 cm och 1030 gram som abborren väger. Att göra det helt själv är väldigt roligt och inspirerande. Vägning och mätning avklarat och så får min nyss uppkomna randiga kompis bada igen. Den simmar så trevligt iväg ner till sina andra kompisar som ska leka alldeles snart. Abborre över kilot , så härligt.

När jag kör runt i glädjeruset efter den första abborren ser jag bara 20 meter bort hur en stor fisk finns i mellanvattnet bara 5 meter under ytan och 14 meter från båten. Jag gör ett kast mot den fisk som är högt upp i vattnet men den visar inga tecken på att vilja äta. Jag gör ytterligare några kast och undrar om det inte i alla fall är en 4 kilos gös som står där och vilar. Nästa kast hamnar som alla andra 3 meter bortom fisken och jag låter jiggen singla ner till rätt djup och så börjar jag spinna in. Då vaknar den tidigare så ointresserade fisken till liv och stiger blixtsnabbt upp en meter och tar jiggen. Ett stentufft hugg och bom stopp innan det drar iväg i sidled. Det kan inte vara en 4 kilos gös den är helt enkelt för skakig och snabb för det. 15 sekunder senare ser jag fisken 5 meter från båten i ytan det är en ännu större abborre. Ja, rejält mycket större till och med. Då gör den ett ruskande med huvudet och kroken släpper i munnen. Det blir tomt, både på kroken och i känslan. Vilken otur den var ju riktigt stor. Efter detta kör jag runt en stund till och letar, men abborrfisket är slut för mig, jag hittar inga fler ekon. Nu får jag gå över att fiska gös istället.

Jag styr ut på lite djupare vatten och börjar leta gösar pelagiskt. Med hjälp av liveekoldet går det enklare att hitta och fiska på gösarna. Men nu är det även svårt att hitta några gösar, de har nog tagit ledigt i det mulna vädret. En stunds letande går och första fisken ser jag efter 20 minuter. Ett starkt eko men en fisk knapps större än 3 kilo. Men den tecknar sig så snyggt på ekolodsbilden att jag beslutar att fiska på den.

Andra kastet blir perfekt och jiggen singlar ner alldeles bakom fisken. Jag stoppar jiggen en meter över fisken och låter den vara kvar där i en sekund. Då stiger den sakta och tar stenhårt så det blir bom stopp i rullen. Sedan kämpar den som om den vore galen, ända in till båten där den gör en extra sväng om innan den hamnar i håven. Den måste gå på någon slags doping som den kämpade på.

Jag trodde att den var betydligt större under den intensiva kampen är vad den i verkligheten var. Det blev ju bara en liten gös men den kämpade som en galär. Den hamnar i vattnet igen så den kan tillverka nya smågösar i framtiden. Jag flyttar mig lite in mot grundare vatten för att få lite omväxling. Men det jag ser är bara mindre gösar och många av dem är intresserade att jaga min jigg idag.

Här är det en lite lagom gös som tagit jiggen med den röda paddeln som jag brukar fiska med. Det kommer upp gösar i lagom takt till håven. När gösarna tvekar lite att ta min Sick Vibe, bytar jag till en Mc Pray som jag målat en röd paddel på.

Det fungerar lika bra med en Svart Zonker idag . Blodet som du ser på jiggen är mitt då jag skar mig lite i handen tidigare idag. Jag ser under fisket ett par riktigt stora fiskar som följer efter jiggen 15 meter in mot båten. Där står de länge och tittar på jiggen men tar inte, det är riktigt jobbigt. Men an annan dag ska jag lura dem till hugg.

Vad säger ni om den fisken som syns på bilden , den är bra stor och den ska jag utmana nästa tur på sjön.

Skitfiske. Bo

Lämna ett svar