Du visar för närvarande Gösarna börjar bli svåra att lura.

Gösarna börjar bli svåra att lura.

Jag har hållit på att fiska gös runt i sjöarna sen i somras. Jag har varit i flera olika sjöar och det har stundtals varit riktigt bra fiske. Nu när vi kommit in i november och temperaturen på ekolodet visar lite under 10 grader verkar det som om gösarna sakta avslutar sin period där de äter upp sig inför vintern.

Jag ser många gösar som simmar men de står väldigt djupt så man kommer inte åt dem. Att fiska på de gösarna som simmar på 13-16 meter djup skulle bara ge problem då de inte klarar den stora tryckförändringen som blir samt att syremängd och temperaturen i omgivningen skulle ge dem en chock. Så jag fiskar på de som befinner sig i ytvattnet ner till ca :9 meter. De har sällan något problem att återhämta sig och inte nu på hösten när temperaturen är lägre.

Nu till dagens fiske 5 november . Du kan se på bilden att det är grått och det regnade från och till under hela dagen. Just vid sjösättningen var det uppehåll men det fick jag snart kompenserat så snart jag kom ut på sjön, med flera riktigt ösregn. Vad gör man då om man har en HT båt med kök? Jo jag knäpper på kapellet , går in och sätta mig i ruffen och koka te och äta frukost torrt och fint. Att slåss med vädergudarna är något jag vill slippa så långt det går.

På väg ut från bryggan kör jag sakta och ser fler fina fiskar som simma under båten i kanalen ut mot stora delen av sjön. Dit jag ska för att fiska lite gös om de nu behagar nappa idag. Än så länge är det lite vind som kommer från söder och där i från är det hög skog så här inne är det lugnt.

Väl ute på sjön möts jag av ett ösregn som jag gömmer mig för så gott det går. Strax efteråt kan ni se att regnbågen går rakt ner i sjön . Där är skatten som man alltid pratar om. Kan det vara en rekordgös montro.

Fisket är segt fler gösar visar sig högt upp i vattnet, bara 3 meter under ytan. De simmar efter och tittar men tar inte jiggen. När det uppenbarar sig tre stycken samtidigt i en skock kanske någon av dem är intresserad. Jag kastar min Sick Virbe i grönt mot dem och vevar in sakta så de ska hinna se jiggen riktigt bra och bli lite sugna på en mumsbit. När jag når den första så vänder den sig om med en hastig rörelse och kastar sig fram till jiggen som förblir orörd. Istället så följer den efter nära precis bakom men den tar inte. Där trodde jag det skulle smälla.

De är för tråkiga när de bara simmar efter . Jag släpper efter lite lina och kommer ner 2 meter djupare och där står den andra i stimmet, som genast sätter fart mot jiggen och så väntar jag mig ett distinkt hugg. Men den tvekar lika dant som den första och börjar lojt simma 20 cm efter jiggen. Det är inte sant vad tråkiga de är. Jag ökar tempot lite för att komma upp till den tredje surgösen i stimmet. När jag passerar med jiggen är den helt orörlig tills betet är helt intill .

Då blir det plötsligt bom stopp i rullen. Den högg , helt utan förvarning. Förvånad står jag med spöt i full böj. Det var som f-n. Var enda gös jag fiskat på hittills, har simmat efter och skratta åt mig, så jag förväntade mig att det skulle bli lika dant nu . Men där fick jag så jag teg. Så den tredje i stimmet blev tillräckligt överraskad för att ta. Det är ingen vuxen fisk så jag förstår inte vad den gjorde så högt upp i vattnet.

Även om den är liten så är hugget när den tar betet riktigt häftigt. Min lilla 12 cm Sick Virbe gjorde sitt jobb den här gången med. Härligt nu har jag i alla fall fått en gös och även om det regnar lite svagt är det kul att vara på sjön. Efter som jag ligger still för ankar på elmotorn kör jag min Live Scope runt båten och ser då en gös till som står på andra sidan båten. Jag kan ju ge den ett försök när jag ändå är här.

Den står ensam 24 meter ut på min BB sida endast 4 meter under ytan. Jag kastar min jigg 28 meter ut något förbi och börjar veva in. Jag kommer lite vid sidan om och fisken bryr sig inte om mitt bete. Är man inte helt intill är det sällan som de en bryr sig om mat. Nästa kast bli lite bättre och nu är jag nästan rakt på. Lite över fisken passerar jag och stannar lite för att betet ska på pausa i vattnet. En surgös till, då smäller det till och fisken har tagit jiggen tvärt. Det var som tusan , den tog . Andra fisken på kort tid, helt otroligt.

Den är i samma storlek så jag har nog kommit u ett område med lite för små fiskar. När jag släpper den i sjön kommer det fram ett par kompisar till mig, som undrar om jag fått någon gös i det regniga vädret. Jag släppte just tillbaka den andra för dagen en liten på knappt 4 kilo. Ooooh, om du får någon mer som passar i min stekpanna säger Krister, så får du väldigt gärna spara den till mig. Jag ska tänka på det framöver.

Att få så små som 1,5 – 3 kg som passar i stekpannan är svårt vid pelagiskt fiske.Men utan att krångla till det för mycket så strax efter att jag pratat med grabbarna kör jag en bit och ser två fiskar hög t upp i vattnet. Jag stannar och gör ett par kast och det första slutar tyvärr med ett slagsmål med en krokodil.

Jag erkänner att jag inte vill ha den för den ställer ofta till problem vid avkrokning. Men det går bra och den får sin frihet ganska snart igen. Tittar runt med Livescope och ser ytterligare en fisk högt i vattnet bara 21 meter från båten. Jag drar iväg ett kast och den simmar efter som alla de andra surgösarna gjort idag. Men vid sidan av den står det ytterligare en fisk och jag provar den istället.

Så fort betet når in i gösens reaktions område går den till attack och tar så det smäller i spöt. En till som verkligen vill ha mat. Jag förstår varför då den bara väger 3,5 kilo. Den vill nog bli som de stora grabbarna och behöver mycket mat. Men min jigg sitter så långt in i munnen att jag inte ens ser den utan måste öppna munnen och först då ser jag att halva jiggen är nere i svalget. Den här fisken är utom all räddning och får bli middag till kompisen som han önskade.

Jag åker bort 150 meter och räcker över gösen till en väldigt förvånad Krister. Hur har du hunnit med detta, det är ju bara en liten stund sedan vi pratades vid.

Efter det här börjar det att ösregna så jag tar tillflykten in i båten under tak och lagar lite mat. Att sitta i båten ta fram köket och koka lite soppa eller varmkorv är en bra sysselsättning när det regnar. Regnet avtar efter en stund och jag kan avsluta maten och börja fiska igen. Efter en timmas tröstlös letning, hittar jag till slut några gösar som står högt i vattnet. Det är två eller kanske tre för de är väldigt svåra att få in i bild. Utan bra bild är det svårt att se var de är och jag får göra flera kast innan jag får till ett som blir bra.

Det blåser nu 7-8 m/s som blir sidvind för mig. Att träffa rätt är lite av ett spel då jag bara använder 10 gram skalle på jiggen och den tas med väldigt lätt i vinden. När jag äntligen kommer rätt med ett kast har jag väldigt lite förtroende för fisket. Men den gös som står längst bort går rakt upp och tar med en smäll. Det blir bom stopp och jag är riktigt förvånad, men som när det inte riktigt stämmer så lossnar den och är borta. Nästa kast hamnar bra det med och hör och häpna även den andra gösen som står kvar där ute tar med en smäll. Det är inte sant två som tar i samma sällskap. Den här är lite bättre och bjuder på en liten tur i vattnet intill båten. Det är helt otroligt den tog också , jag har svårt att smälta detta.

Den tog samma bete en Berkley Sick Virbe 12 cm färgen ser du på bilden. Jag har bytt mellan olika beten och storlekar under de föregående timmarna och så tar den på samma bete igen. Ja det tyder på att det är ett riktigt bra bete för hygglig gös. Denna når inte riktigt 85 cm men det kanske nästa gör. Efter detta kommer det ytterligare ett svart stort moln in över mig och jag ger upp och åker hem.

Skitfiske till nästa gång.

Lämna ett svar