Du visar för närvarande Rödspättorna är i högform vid Torvholmen.

Rödspättorna är i högform vid Torvholmen.

Dags att fiska sandskädda och rödspätta

Inomskärsfiske med stor potential i stormbyar

När vindbyarna plötsligt pekar upp mot kuling, väljer vi att koncentrera vårt fiske inomskärs på grunt vatten. Det är dags att söka efter plattfisk, ett bottenmete som är bland det roligaste fiske som finns. Vi söker plattfisken där det står att det är sandbotten på sjökortet. Tittar man noga och följer bottenkonturerna kan man snabbt lista ut var det är sandbottnar. Vi behöver inte åka mer än 15 minuter från kampen på Torvholmen för att hitta bra sand och blandbottnar som passade för plattfiskmete. Den här dagen är det grisblåsigt med vind från väst och vi måste söka skydd om vi ska klara fiska idag. Enklast är att gömma sig bakom några av de höga bergen som finns ända inne i från stora hamnen och ut till djupare vatten. På många ställen i fjorden är det sandbottnar kilometerlångt längs med bergen.

På sjökortet kan man se att det är väldigt långt mellan djupkurvorna söder om stora ön. Där finns många bra platser att fiska plattfisk. Kampen ligger vid fyren längs ner i höra hörnet, på Torvhomen.

En stor kelpstock fastnade på kroken och var gränslöst svår att få upp i den luriga tidvattensströmmen.

Fisket är lite trögt i början och någon timma passerar nästan helt utan fisk. Endast en enda liten sandskädda på 5 hg hälsar på i båten. Plattfisken är aldrig utspridda jämt och fint som lingon i skogen, utan finns i små grupper på bestämda områden. Efter två timmars letande har vi nästan kammat noll och vi börjar misströsta. Då efter 10 olika förflyttningar med båten hittar jag äntligen en hotspot där fisken samlats, fisket kan börja. Våra plattfisktackel får snart påhälsning av ruskande och skakande plattfiskar.

Dags att meta plattfisk.

Nu händer det saker och några riktigt stora knotar och vitlingar hälsar på i båten. Så länge jag klarar att backa mot strömmen och hålla kvar båten i området kommer det fler fina fiskar i strid ström. Men man får inte fuska för det gällde att agna rätt så att fisken verkligen vill ta. Vi provar med både räka och sill, men kan inte avgöra vilket som är bäst. Så kommer det några riktigt stora sandskäddor som drar ner vågen förbi 7 hg och vi inser att detta är en riktig guldgruva. Men det stannar inte där för bara en stund senare drar en välmatad LImanda Limanda ner vågen ytterligare 100 gram. Vi har ett riktigt drömfiske efter sandskädda. Det fina sandskäddemetet fortsätter en stund men avtar ganska snabbt, men jag är inte nöjd. Så jag fortsätter leta efter ännu bättre bottnar. Nu är det dags att skruva upp kraven lite till, kanske kan vi även fånga första rödspättan. Jag backar båten mot vinden längs med en liten lutande sandbotten. Det är lite olika bottenstrukturer inte bara ren sand utan lite grus och småsten på botten. Detta kan vara den rätta platsen för rödspättan. Jag ligger på sakta back med motorn och kör tillbaka gång på gång för att viska få agnen så lång tid som möjligt i det troligtvis heta området.

Hur man tacklar är ganska noga och utan eftersläp får man klart färre fiskar.

Äntligen en superfisk

Inte ett liv på en lång stund inte ens en knot eller liten torsk tar agnen. Här är ju ingen fisk får jag höra av de andra i båten, men jag tror inte riktigt på det, utan vi kör lite till. Då kommer första riktiga nappet som egentligen bara är en svag dragning i linan. Lite extra väntan och så sträcker jag försiktigt upp linan, det är bom stopp i spöt. Kan det vara sant, jag vågar inget säga, utan står bara med spöt i spänn. Det skakar och rister och är väldigt tungt. Det måste vara en rödspätta och i så fall är den stor. I strömmen blir den extra tung, tankarna far iväg, är det en rödspätta eller något annat. Långt ner i vattnet ser jag en stor ljus skugga sakta komma upp mot ytan i stora svängar. Ja, det är en plattfisk av riktigt bra storlek, upp till ytan kommer en fullmatad rödprickig skönhet. Min sillagnade krok sitter perfekt i munnen. När jag lyfter in fisken ser de andra den och säger gemensamt, vilken rödspätta, den är ju grymt stor..Jag kan bara hålla med när jag håller den i stadigt grepp så den inte hoppar ner i vattnet igen. Äntligen hittade jag de stora rödprickiga. Jag hänger den efter ett tag i vågen och nu är det spännande. Den ser ut att var stor men hur mycket väger den. Siffrorna på den digitala vågen bläddrar snabbt iväg och stannar inte för än de nått en handfull gram över 1500. Första rödspättan och vi når över magiska 1,5 kilo, helt otroligt. Nu kan det bli riktigt spännande framöver.

En 1600 grams rödspätta har tagit räkan och då fick den även hälsa på i båten.

Storas prickar med 5 benknölar.

Det är första gången vi fiskar här och har redan fått en superspätta, vad kan bli bättre. Frågan är bara om det var en ensam fisk eller om jag har hittat området som håller fler stora spättor. Plötsligt blir koncentrationen mycket bättre i båten och det är stundtals helt tyst. Det blir mycket backande med båten mot vinden för att hålla oss kvar där jag tror rödspättorna finns. Det går 5 minuter utan ett pill, det går 15 minuter utan ett enda pill. Är där fler där nere på botten eller var den helt ensam?. För mig är det här fisket det mest spännande jag kan göra. Jag kan ligga här hela dagen och presentera mitt agn så bra det bara går på botten, ifall det finns ännu en stor rödspätta till som vill äta våra räkor eller sillbitar.

Plötsligt lossnade det och Tommy signalerar att han har något tungt på kroken. Det går i stora svängar under båten på sin väg upp till ytan och det är den andra stora rödspättan som kommer upp i båten. Den är nästan lika stor som den första, nu är jag säker på att jag hittat rödspättornas tillhåll. När fisket fortsätter har vi flera väldigt försiktiga napp från stor rödspättor. Nu är det rödspättor på 1,1 till 1,5 kilo och de kämpar tufft på sin väg upp i det strömsatta vattnet. När vi fått 5 stycken är vi i drömmens rike, vilket fiske vi har. Nu kommer det istället in andra arter som vill stjäla våra agn. Fina vitlingar på halvkilot och fler knotar nappar snabbt av våra agn om vi inte är uppmärksamma. Ibland kommer det istället en 3 kilos torsk som tar agnet före de platta som inte hinner fram. Då tror man att det är en drömspätta som man matchar på de lätta grejorna. Naturligtvis blir man lite besviken just då , men det är trotts allt väldigt roligt att matcha en sån torsk på lätta grejor. När det något senare går på ännu en stridbar fisk har istället fokuset riktats mot att det är ännu en fin torsk och då kommer det istället upp en grymt stor rödspätta.

Det kräver noggrannhet för att fiska rödspätta i hård vind.

I de hårda vindkasten och tydliga strömmen kan jag efter 40 minuter fastslå var de stora rödspättorna finns på botten. Det är ett litet område på bara 7 x 7 meter dit jag måste få våra agn. Båten kanske inte behöver vara där men definitivt våra agn. Ibland kan ju agnen var många meter från båten i strömmen. Naturligtvis är det svårt att hålla båten just på den lilla fläcken när det blåser 8-14 m/s . Vi har tur som kan gömma oss bakom ett stort berg så att de stora vågorna ute på öppen sjö inte når oss. Ibland vänder vinden lite riktning och då blir det snabbt tuff sjö där vi ligger men det är bara korta stunder, för det mesta slipper vi de stora vågorna . Vinden sveper däremot med hög fart runt berget med jämna mellanrum och ibland tjuter det till i öronen när vinden ökar ännu lite och sveper iväg båten långt från området där rödspättorna finns. Då är det bara att ta upp och flytta båten till rätt ställe och börja om.

Att meta plattfisk är aldrig tråkigt då det alltid nappar något om man bara ligger rätt. När den största rödspättan tar på Tommys grejor tror vi garanterat att det är ännu en fin torsk, men där blir vi rejält lurade och istället kommer det upp en rödspätta på 2,2 kilo. Ibland så överträffar verkligheten dikten och så blev det nu. Vi har ett helt fantastiskt rödspätta fiske där den ena stora rödprickiga skönheten efter den andra gästar oss i båten. Till slut har vi fått 11 stycken och kan bara konstatera att plattfiskmetet i det här området är helt fantastiskt.

Tommys 2,2 kilos prickiga skönhet.

I slutet av vårt fiskepass händer det saker när strömmen ökar rejält samt att vädret blir klart mörkare och gråare. Där vi ligger och backar mot strömmen förändras fisket helt och på en kort stund är allt förändrat och nytt. Nu kommer helt andra fiskar in och jagar i området och de kastar sig över våra agn. Jag har turen att få första nappet som är en mindre hälleflundra som tar ända nere över botten. Vi förstår att det blivit rätt sikt nere i djupet så att de jagande fiskarna kan överraska sina byten. På en kort stund fångar vi 4 små hälleflundror som tar våra agn så hårt att det bara rusar ut lina från rullen. Det är roliga fiskar att fighta på våra lätta utrustningar men de ska ju tillbaka i sjön så fort det går.

EN av 4 små hälleflundror som tar våra agn.

När kvällen kommer och vi avslutar fisket är vi så nöjda, 11 stora rödspättor och mycket annat kan bara sammanställas som drömfiske.

Lämna ett svar