Du visar för närvarande Havsfiske på Norska Söröya 2022.  Del 2.

Havsfiske på Norska Söröya 2022. Del 2.

Ganska tidig morgon och jag är själv uppe och äter frukost med Arsenal och Peter Sampson. Det beror på att alla temuggar i hela köket står det Arsenal på, husägarens favoritlag. Ibland får man ta vad som bjuds och Arsenal är ett grymt bra lag i Engelska ligan. Men här förändras allt plötsligt, när jag tittar på väggen i TV rummet ser jag ett medlemskap i Svenska AIK. Där går gränsen , Jag är från Borås och då gäller Elfsborg, nu pratar vi ingen fotboll mera under resan. Men nu var vi ju här för att fiska så det kommer vi till nu.

Vi lastar in oss i båten och ger oss ut en bit mot nordväst. Det finns ett område bara runt hörnet som kallas kveitesundet och dit ska vi ta oss nu. Jalle vid ratten innebär att det går så det ryker.

Här ligger vi nu och fiskar i sundet och med två lustigkurrar i båten är det alltid trevligt. De första fiskarna är snart framme och hugger i våra jiggar. Ibland blir det rejäla hugg och andra gånger är det bara ett hugg och så hänger det mest med tungt och slött för att sedan försvinna.

VI börjar som ni ser på plotterlinjen inne i sundet men driver ut ur det lite NV. Jag kastar ut min gröna jigg och har flera gånger tunga hugg som inte fastnar. När jag väntar lite med mothugget kommer det större motstånd och så är kampen igång , men det är snarare än långsam tråkig dragkamp. Upp till ytan kommer en havskatt. Ja ha det är de tuffa rackarna som greppar jiggen i tid och otid.

När jag senare kompletterar den avlånga jiggen med en lång strimla sejfile blir katterna än mer efterhängsna. Det tar bara en liten stund för att få 4 havskatter till båten. De är flitiga på att hugga nu.

Några fina torskar fångar vi och här är Jalle med en som höll måttet. I viss områden får vi många torskar och naturligtvis många havskatter som hänger i jiggen.

Havskatterna trillar in i strid ström, om man fiskar så de kan ta betet. Ökar man tempot lite hinner de inte med eller bara struntar i det och då får man torsk och annat kul istället.

Intill berget såg det riktigt intressant ut så vi ger det en chans. Det är minst 100 meter höga berg som stupar rakt ner i vattnet.

Ibland är det svårt att förstå hur stora saker är. Den lilla stenen som ser ut att vara på väg att trilla i havet , mitt i slänten . Den är nog 10 meter hög. Så den kan trilla ner när den vill.

På ekolodet ser vi hur ett enormt stim av fisk byggs upp och vi tror att det är småsej som stannat här. Men det enda vi får är torskar i 1-2 kilos storlek. Det nappar var gång vi sänker ner och det kommer upp en liten torsk var gång. VI ger upp stimmet och kör där ifrån. Vi ska heller inte bli kvar så långe ute på sjön då vi ska göra ett kvällspass ihop med Ralph som ska visa oss var det finns Uer.

Det blir en del havskatt och ibland sitter de riktigt bra med kroken i överkäken. Men mestadels så har de bara bitit sig fast i jiggen utan att fastna på kroken och så åker de med ända upp till ytan där man kan ta dem i håven om man vill innan de släpper jiggen. Under några timmars fiske har vi kontakt med minst 20 havskatter.

Att kunna fiska så här nära berget är helt underbart. Hemma i Sverige är ju den tiden förbi.

Lämna ett svar