Du visar för närvarande Havsfiske på Norska Söröya 2022. del 6

Havsfiske på Norska Söröya 2022. del 6

På morgonen när vi äter frukost pratar vi om att det finns ett havsörnbo i berget en bit bort i nästa fjord. Kanske kan vi åka dit och se hur den tar en utkastad liten gråsej från ytan. Det kan vara roligt så vi kör på den iden. Naturligtvis har vi ett ess i rockärmen med att det brukar finnas stor kolja strax intill där örnen bor.

Vi kör ut från hamnen och väljer söderut som omväxling.

VI stannar en stund utanför den stora fågelön och tittar på det stora vattenfallet. Där kan man prata om en stor dusch.

Fåglarna är många säkert många tusen som flyger runt bergsidorna där de häckar. i mitten på bilden kan du se några vita måsar som flyger nära väggen.

Över allt där det finns en chans att lägga ett bo ser man en fågel som ligger i redet.

Om du tittar noga kan du över båttaket se örnboet till vänster om den stora vita masten. Men bättre bilder krävs.

Här är örnens bo i mitten av bilden.

Här syns boet tydligare men fåglarna är ute på tur. Nu får det vara nog om fjäderfän nu blir det fiskfjäll istället.

Rakt nedanför örnboet hittar vi koljorna och på ekolodet kan vi se hur ett mindre stim rör sig efter botten så det gäller att se var det är och släppa agnen där. De fina koljorna tar våra agn väldigt försiktigt så man får vara lite på bettet för att få dem. Jag kör med ett plattfiskmetetackel och det faller dem helt i smaken. Redan andra koljan jag får väger fina 2,50 kg en riktigt fin fisk.

Vi fiskar dem på knappt 29 meters djup och det nappar bra. Ligger vi bara med båten exakt där koljorna är nappar det hela tiden. Att fiska kolja på lätta grejer är en riktig dröm , och de fightas som om de vore makrillar , riktigt stirrigt och stötigt. Sedan är det ju en enormt bra matfisk. De svaga staplarna på ekolodet är koljor som kommer i flock.

Ännu en kolja är på väg upp i båten. När de blir så stora som över 2 kilo är det riktigt kul. När Jalle får en som är lite större blir han lite stirrig och lyfter snabbt in den i båten ,krokar av den och lägger ifrån sig spöt på bänken intill sig. Men när han reser sig upp för att lägga fisken i lådan trycker han till spöt med benet som spänns som en båge. Spöt som ligger fint med toppen över relingen gör en snygg kullerbytta och hamnar efter en lustig luftfärd rakt ner i vattnet. Kvar i båten står Jalle med en kolja i handen och en riktigt snopen min i ansiktet. Men vad fan, utbrister Jalle. Tyvärr han jag inte fånga den minen men den var klart sevärd. Efter några minuter säger han att det spöt har varit med i så många år så det får betraktas som om det gått i pension nu. Kanske lite synd på en Ambassadeur 7000 , men sånt händer.

Lasse var snabbt med på tåget och drog koljor i flygande fläng. Även han fick en på 2,5 kilo och den klarade han att få upp utan att kasta spöt i havet. Grym kille. Vi får många koljor och vi sparar så vi ska få ett par stekta fileer till middag ikväll och några frysta med hem till Sverige. Sedan avslutar vi det här riskfyllda fisket då Jalle bara har ett spö kvar och vi vill ju inte att han ska stå utan spö i slutet på fisket.

Tillbaka kör vi utanför fågelberget och där finns det också koljor som tar så hårt att det vibrera i spöt.

Nu siktar vi istället in oss på att fiska efter områdets stora rödspättor om vi bara klarar att hitta dem.

VI provar på en plats jag varit på tidigare. Jag har inte den exakta positionen så det blir lite av en chansning till att börja med. I första driften händer inget och som vanligt tvivlar man lite på om det är rätt plats och om de är där. Med några hundra meter till land är det inte mycket att fela på. Rödspättorna finns ofta bara på ett litet begränsat område . Förra gången jag fiskade här var området bara 10 kvadratmeter på botten. Där tog alla stora spättor den gången.

Går vi för nära land får vi ingen fisk så det gäller att hamna exakt rätt med båten annars blir det noll. I den andra driften lägger jag båten några meter i sidled från den första driften och då har vi ett par napp men ingen fisk sitter kvar på krokarna.

Så här kan ett vanligt rödspätta tackel se ut se bara till att krokarna är minst 1/0 för fiskarna är stora här.

Nytt försök och i tredje driften vid sidan av de första får vi första rödspättan. Jalle som kör med sitt sista spö får en liten spätta på ett kilo som är rätt art men fel storlek. Jag inser att jag är i närheten av de stora men behöver flytta båten lite till i sidled.

Nu kommer vi rätt och Jalle som står i babords låring känner ett försiktigt pill och släpper efter lina och när han försiktigt sträcker upp kommer tyngden en riktig rödspätta har fallit för den goda räkan. Den här är nog större säger han och upp till ytan kommer en fullvuxen rödspätta. Härligt , äntligen.

Nu börjar vi prata om fina rödspättor nästan 2 kilo och riktigt vacker. Vi andra känner inget mera . Nu vet jag var de finns så det gäller att hamna rätt med tacklen på den lilla fläcken där de stora huserar. Att huggområdet skulle vara större än 10 kvadrat är knappast troligt, dvs 3×3 meter.

Jag flyttar tillbaks till den tänkta punkten men missar med någon meter och vi blir utan fisk. Mer noggrannhet krävs. Så i nästa drift kommer jag helt rätt med båten och våra tackel som släpar efter botten 21 meter under oss kommer rakt in i huggsonen.

Nu är det Lasse som drar fast sin krok i en riktigt stor fisk som går runt under båten och stångas. Spänt undrar vi vad det är och hur stor den är. Upp till ytan kommer en rödspätta av allra bästa form. Lasse han bara gapar och säger inte ett ljud. Väl uppe i båten blir det nu lite uppståndelse. Fram med vågen och så ser vi hur mycket den väger. Lasse vad har du för pb på rödspätta? 830 gram, blir svaret. Ja nu är det utsuddat för alltid. Vikten på den fina rödspättan blir 2450 gram. Snacka om att radera ut sitt pb. Vi bara jublar över den stora spättan, en sån fisk. Vi ska göra några drifter till innan vi ska avsluta för kvällen.

Som ni ser så blir det många drifter över den lilla fläcken som är produktiv. Och i den absolut sista driften får även jag en vuxen fisk. De små spättorna och sandskäddorna har varit kvar på kroken men inte de stora rödspättorna. Det har inte varit min dag då jag tappat alla stora som varit på tidigare. Nu sitter den ända upp till båten och vi kan lyfta in den med håven i säkert förvar.

Stor och vacker och klart över 2,10 kg är en bra fisk. Slut på fisket för idag och denna gång.

Jalle och Lasse får briljera med sina fina rödspättor som avslutning.

Slut från Söröya 2022.

Lämna ett svar