Du visar för närvarande Fröja 2022  del 3  Sandskädda och Drömrocka.

Fröja 2022 del 3 Sandskädda och Drömrocka.

Den här dagen är det plattfiskar på agendan. Sandskäddorna runt Kya är stora ja så stora att vi aldrig får sådana när vi fiskar hemma i Sverige. Jag har metat många hundra timmar i svenska vatten men att få en sandskädda över 500 gram är riktigt svårt. I Öresund får man n många men nästan aldrig någon över halvkilot. Nu har vi chansen att fiska efter dessa sandbottnarnas eleganter med vikt över 500 gram. Det gäller bara att hitta rätt bottentyper med hjälp av ekolodet.

Här kan man se att det är stora mängder med betesfisk även inne på grunt vatten. Av den anledningen tror jag att det är bra att meta på små strimlor av makrillfile. På ekolodsbilden kan man se att det är en stora fisk som varit framme vid tacklet den syns som det tjocka gula strecket strax över botten. En sandskädda har just nappat på mitt agn och är på väg upp till båten. Den syns tydligt i realtidsfönstret.

Här är den strax under ytan och det är ett riktigt bra exemplar av Limanda Limanda. Vi provar med flera olik agn som makrillfilebit, räka, och gulpmaskar. VI har napp på alla men till en början är det makrillen som lurar flest sandskäddor.

EN fin sandskädda på 700 gram seglar upp som störst i gänget just nu. Vi får några stycken men det är ingen riktig fart på fisket. Mest beror det på att vi ständigt blir störda av andra större sabotörer.

När vi ligger och metar för fullt med tacklen avsedda för sandskädda tätt intill botten blir det plötsligt stumt i linan och bom stopp. Ni kan se på Stigs spö att det är ganska tungt att försöka dra upp det här. Att försöka ta till våld och bända upp fisken är lönlöst det fungerar inte med den här utrustningen. Nu gäller det att få fisken att vilja följa med upp sakta så gott det går.

Det som tar våra små sandskäddeagn är stora Knaggrockor. De finns här periodvis och sätter lite extra färg på plattfiskmetet för det är ju en platt fisk det med. Även om det istället är en broskfisk som hajar och andra rockor. Att försöka bända upp dem med våld går inte på våra klena utrustningar, nu krävs det istället lite tålamod och försiktig hand.

VI har precis släppt i den första rockan och börjat fiska igen när nästa rocka tar på stigs agn. Nu startar en lika utdragen fight igen som slutar med en lika dan rocka som förra gången.

Här är den på sin väg upp till ytan för att bli avkrokad. Vi är försiktiga med de taggiga rockorna för att de ska tillbaka i havet igen efter en bild som minne av dem. Det glittriga plattfiskmetetacklet som fungerar kanonbra i Öresund fungerar bra till rockorna just nu. Men det är inget vidare till sandskäddorna som avstår från att simma nära. På den här platsen verkar de föredra bara några pärlor före kroken inte så mycket krimskrams som de gör i sundet.

Ännu en rocka i båten. Dax att släppa den fri.

Stig återutsätter en rocka snyggt och fint.

Runt omkring på sandområdet kommer det stim av annan fisk ibland är det sej men det kan också komma blandat med knot som det på ekolodsbilden.

Knotarna vi får är alla stora och passar utmärkt att steka om man bara vill handskas med de taggiga små krypen. Nu var det Gunnars tur att gå fast i en stora fisk.

Nu är det Gunnar som satt kroken i en ny knaggrocka och om någon tror att han är kung nu så är det mer att att föja john som sker. Det gungar tungt och fighten går sakta uppåt mot ytan.

Detta är Gunnars första Knaggrocka någonsin, så han är helt förskräckt när han ska ta i den för en bild. Men annars är han stolt som en tupp över fisken. Denna är som knaggrockorna brukar var en fisk med en vikt mellan 4-6 kg. Större fiskar är ovanliga.

Så åter igen är det napp på mitt tackel men det är ingen sandskädda som jag redan fått några stycken. Det är heller ingen vanlig knaggrocka som jag också fått några stycken, nej detta är betydligt större och tyngre. Det är väldigt mycket ge och ta , mest ge till en början. Jag försöker att ta i lite extra när linan bara rinner ut från rullen men det är lönlöst den stoppar inte på beställning. Jag kan bara pressa till en viss grad då tacklet bara är knutet av 0,50 mm lina. När vi kommer till slutet av fighten som varit alldeles för lång dyker det ända upp en knaggrocka men denna är gigantiskt stor.

Den här knaggrockan är så stor att jag blir tvungen att väga den exakt för att få en riktig vikt. Slutvikten blir 9880 gram . nästan 10 kilo en riktig drömfisk. Dessutom besegrad på en liten pillemeteutrustning.

VI får några rockor till men ingen är i närheten av den här giganten.

Nu kan man se hur stor munnen är och att den lilla kroken med makrillbiten sitter fint i mungipan.

Här avslutar vi plattfiskmetet del 3.

Lämna ett svar