Du visar för närvarande Havsfiske på Norska Söröya 2022.  Del 3.

Havsfiske på Norska Söröya 2022. Del 3.

När kvällen kommer och vi startar våran resa mot ett förväntat Uer fiske stannar vi till och slår några ord med en annan båt som också är på väg ut för att fiska. De ska till Storskaltaren som ligger 28 nm från hamnen. Där ute finns det stora helleflundror och mycket annat som också är stort. Vi ska istället försöka fiska stor Uer vilket inte är det lättaste.

Full fart på båten och så flyger vi nästan fram i 24 knop. Snart når vi området som håller drömfisken Uer. Det är vanligast med fiskar som väger 1.2 kg men större ex har fångats här. Mycket större ända upp till 9 kg.

VI gör några drifter i området och släpper ner våra agnade tackel på olika djup. Vi börjar på 125 meters djup och låter tacklen falla med botten ända ner till 340 meter djup. Kvällen har hunnit ikapp oss som ni ser på bilden. Lasse är spänd på att kroka en kungsfisk bara den vågar sig fram till kroken.

Vi har ännu inte fått någon Uer men fåglarna verkar ha fullt förtroende för oss i alla fall. Några små lubbar får vi som vi sätter tillbaka. EN allt för skadad fisk från 240 meters djup avlivade vi och så fick måsarna lite mat.

Nu har vi hamnat rätt säger Ralph som tror sig ha en uer på kroken , lat som han är låter han elrullen dra upp fisken åt honom.

Ganska snart känner jag små napp nere på 240 meters djup och vevar fast krokarna i något. Det är inte stort men visar sig i alla fall vara en uer på ett par kilo, en riktigt fin fisk. Glädjen att få en sådan fisk var ganska stor. Efter detta faller solen under molnen och kommer fram igen. .

Lasse som sitter i SB låring , eller 2 streck akter om tvärs. Dvs i hörnet bak på båtens högra sida i aktern. Det nappar och han sätter in mothugg men ingen fisk är kvar. Gång efter annan uppför det sig så och vi gissar på att småsej är på tacklet och rycker i det.

Att ha en elrulle är en klar fördel när det blir fiske på 200 -300 meters djup. På bilden är det Ralphs prylar från Chimano vi ser. Jag har en Fladen på mitt spö och flera gånger är det fisk framme och nafsar i agnen nere på 250 m djup. När mothugget sitter är det lite för bra för att vara Uer.

EN fin torsk har smugit sig in i Uerområdet.

När solen står så lågt över horisonten blir allt rödfärgat så ocklså min torsk.

Det blir ganska många drifter under några timmar och vi får flera Uer eller större kungsfisk som vi kallar den. Sebastes norvegicus på latin. Det blir ingen riktig fart på fisket och det som blir kommer lite grundare på 150 m med tors och sej. Vi avslutar fisket mitt i natten men man märker det inte då det är så ljust. .

Stormfåglarna gillar att vi ger dem lite små agnbitar ibland.

Lämna ett svar