Du visar för närvarande Fröja 2022 del 2 ,    kummel och långa.

Fröja 2022 del 2 , kummel och långa.

Vi åkte till Fröja för att fiska kummel och nu var det dags för det idag. Vi kör först ut till fyren där vi fiskar makrill och sej till agn.

Första sejarna har tagit våra häcklor, agnet är räddat.

När vi lägger oss en bit längre ut från toppen på 47 m djup hittar jag ett enormt stort stim med småsill. Det attackeras ständigt av jagande sej och makrill. Nu är det bara att hala och dra om man vill ha det som agn. Vi nöjer oss med ett tiotal.

Här är agnet säkrat vi sparade bara makrill i den här agnboxen. I den andra har vi sej och mer makrill i reserv. När agnet var avklarat satte vi riktning mot Kya och området som samlar kummeln nu på hösten.

Vi fiskar strax utanför Synkya lite so på 105-122 m.

Lite uppförstorat finns kummeln väster om 98 metersgrundet.

Efter att vi riggat våra tackel med både en mindre hel makrill och en stor file på en andra krok släpper vi i ända ner till botten på 108 meters djup. Vi är 6 båtar som ligger och fiskar efter den spännande kummeln. Bara en kvart in i fisket har Stig ett bra ryckande i agnen och vi fattar att nu är det kummel på gång. Men allt är inte guld som glimmar.

Den första fisken som högg var en fin sej som tog agnet riktigt hetsigt och den skulle följas av flera andra artfränder som lurade oss när de slök våra makrillfiléer. Det tog enbart makrillfiléerna för agnade du med sejfile tog de inte den. Det blir lugnt en stund och jag som håller båten på samma ställe hala tiden utan att driva någon längre sträcka med hjälp av att backa från och till, undrar om jag gör rätt. Alla andra båtar driver med i strömmen och fiskar av betydligt mer vatten än vi. Men det skulle betala sig med rätt metod. De andra båtarna blir utan kummel men vi var dem på spåren.

Här har jag fått första kummeln som tog när vi låg i en slänt där djupet varierade mellan 116-122meter. Några försiktiga pillande på agnet sedan inget mer lite senare lite mer pillande på agnet och så lyfter man fast fisken. Kumlarna tar otroligt försiktigt fast de är en så aggressiv fisk.

EN kummel i mindre storlek men den har ändå ett imponerande gap och en vass tanduppsättning. När nu den första väl kom nappar det snart igen och fler kumlar får gästa oss i båten.

Nu är det Stig som fått hugg och det kan bli hans första kummel någonsin så nu är det spännande. Jag fick mina första kumlar för några år sedan och det var en upplevelse då. Nu kan det bli Stigs första.

Det lyckades första kummeln är landad och vi gratulerar Stig till fisken. Inte den största men den första.

Plötsligt får vi några vitlingar som hugger ivrigt på alla våra stora makrill-fileer. Ett trevligt inslag som visar att vi ligger rätt och att vi bara ska vänta ut fisken.

Vår tredje man i båten som är Gunnar har några försiktiga pillande på agnen som även de slutar med att han bärgar sitt livs första kummel. Jublet i båten visar inga gränser och vi häller upp kaffe och tar en fika för att fira lite.

Det hugger fler kumlar i samma storlek och totalt får vi fem stycken . Detta blandat med några fina sejar , och vitlingar gör att dagens fiske bli lyckat.

EN hel makrill sitter fast i munnen på den här kummeln. Oftast föredrog de den hela makrillen istället för en file presenterad på en krok strax intill. Efter 4 timmar av kummelfiske var vi redo för att fiska lite på andra ställen.

Här har jag lagt båten intill en kant som du ser på sjökortet och precis där vi ligger nu har vi lämnat branten och kommit ut på lite mer jämnbotten där det brukar finnas kolja. Tyvärr så är där ingen kolja idag men annat väntade istället.

Nu var det Gunnars tur att dra fast kroken i en stor långa som justerade hans PB upp till 11,1 kg en riktigt fin fisk. Då han bara hade något kilo tidigare så blev det en bra höjning.

Vi avslutar fisket strax där efter då smålångor och lubbar hugger på allt vi släpper ner till botten.

Lämna ett svar