Du visar för närvarande Första turen till den vackra sjön 2022

Första turen till den vackra sjön 2022

Vi kommer fram till den lilla sjön strax efter 08.30. Det ser ut att bli en riktigt fin dag med sol och helt lugnt väder. Ja ganska soligt blev det och vinden var nog 4 m/s hela dagen.

Glider ut på sjön och ser en fisk på ekolodet direkt så jag vänder och gör ett kast för att testa hur det står till idag. Men den fisken bara simmar iväg från oss trotts att mitt bete passerar förbi den med någon dm.

Nya tag och bara 50 meter bort står en ny men mindre fisk och jag gör ett nytt försök som ger den här gäddan, en bra start på dagen.

VI kör ut på sjön och letar efter abborrar men de är som bortblåsta. Kör sakta upp till det lilla grundet en bit bort.

På livescope ser man tydligt hur ett stort stim med fina abborrar samlats och patrullerar runt grundet och terroriserar alla småfiskar. Vi provar att fiska efter dem med alla drag , spinnare , jiggar och allt annat vi har men de tar inte en enda gång.

Jag kör vidare med båten och när jag kommer på ostsidan av grundet dyker det upp ett nytt abborrstim och efter lång tid lyckas jag få en abborre att hugga. Den tar ett vibrationsbete högt upp i vattnet nästan i ytan på 8 meters djup.

Den väger inte riktigt kilot utan landar lite under, men med 43 cm i längd är den en bra fisk. Vi ser många fina fiskar runt båten men de vill inte ta, hur vi än gör. Endast områdets krokodiler är på gång och de kastar sig över jiggarna, så man tror det är en stor abborre till en början. Men snart så dör fighten och då förvandlas abborren till en medioker gädda.

Efter några timmar upptäcker vi hur vi ska göra för att få de fina abborrarna att hugga och då får vi lite fart på fisket. Tomas som är med mig idag har aldrig fått en abborre på kilot så nu gäller det att försöka lotsa honom åt det hållet. . Jag ser att det står många fina abborrar runt båten så nu kan allt hända.

Tomas tar den första stor fisken och den här skönheten på 43 cm väger in på fina 910 gram inte helt upp i kilot men väldigt nära. När den fina abborren kämpat runt en stund under båten och började bli lite trött tar den med sig alla andra vänner i stimmet upp mot ytan. Vi kan då se minst 20 st lika stora abborrar bara några dm under ytan runt båten. Vilken dröm att se all dessa stora fiskar simma omkring och jaga helt i ytan. Vi fiskar med ett Berkley E- Motion spö 2-15 gram vilket ger enorma fighter när abborrarna är så stora, detta är så kul.

Här har vi samlat två nästan kilo abborrar i håven innan de ska få sin frihet tillbaka. Ibland är det nästan för bra för att vara sant. Säger jag som inte är en så bra storabborrfiskare ännu. Men jag ska bli , hoppas jag.

Här har jag fått in det stora abborrstimet på både Panoptix- down och på Livescope. Det är bara stora abborrar och när vi nu får dem att ta ibland gäller det att vara med. Sätter man inte in mothugget riktigt hårt är fisken borta direkt., de är stenhårda i munnen. På Panoptix Down överst till höger ser man minst 10 stora fiskar. Till vänster på det vanliga 2d ekolodet har givaren låst djupet på fisken så de är ganska stora abborrarna under båten.

Många fina abborrar kommer upp och några av dem är lite hårt härjade efter leken gissar jag , att fenorna är skadade. Den här kan även varit farligt nära tänderna på en stor gädda. Tomas ler lite åt det fina fisket vi har.

Det blir en del fina abborrar som alla väger över 850 gram och upp till strax under kilot. Vi når inte över kilot denna gång men vi är långt mer än nöjda ändå. Kanske beror det på att vi var så sena ut idag. Det tidiga morgonfisket brukar ju vara bäst, och då var vi fortfarande kvar i Borås en timmas bilväg från sjön.

I slutet på dagen är det helt stopp igen och för att försöka överlista någon av de sista abborrarna riggar jag en 12 cm lång Berkley gösjigg med en 10 grams skalle och extremt försiktigt fiskad ger den en sista stor abborre. Men inte heller denna klarade kilo-gränsen.

Tomas som är en duktig fågelspecialist sedan många år tillbaka, står ofta i båten med kikaren och tittar efter ovanliga fåglar. Ibland får jag höra en historia när han livligt berättar om alla dessa oändliga sorter av fåglar han sett. Så när jag frågar honom om han sett någon ny det sista, säger han att nu är det inte så många att hitta som är nya. Nu var det länge sedan jag fick se en ny art. Att få ett kryss i i artboken är nästan omöjligt nu mera.

Men inne vid stranden lyckades han vid sjösättningsrampen se en fågel som var ny för honom. Stolt kunde han säga att han fått se en ny art och kan gör att kryss för den i 300 arters listan. Vad det var för art, det sa han , en sångare av någon sort, så liten så den går plats i handen och den satt i ett träd intill oss. Att slutligen ha sett 300 olika fåglar är målet. Nu avslutar vi dagen och åker hem.

Här en bild på en Lövsångare.

Skitfiske på er.

Lämna ett svar