Du visar för närvarande EKOLODSKURS:  Vad får jag lära mig på en ekolodskurs.

EKOLODSKURS: Vad får jag lära mig på en ekolodskurs.

Min ekolodskurs kommer göra dig så bra på ekolodet att du får mer och större fisk i framtiden. Det viktigaste är att förstå hur ekolodet fungerar, för det är absolut inte på samma sätt som du tror. Det är därför du ständigt blir lurad av det du ser på skärmen. Ja, det är precis det som händer. Men under ekolodskursens gång när du får mer kunskaper, kommer du förstå hur du ska göra för att slippa bli lurad.

Det vanliga ekolodet ibland kallat 2 D ger grymt bra information och hjälper förutom att hitta fisk även att hitta olika hårdhet i botten.

Det vanliga 2D ekolodet.

När man lärt sig det vanliga ekolodet , har man grunden till att förstå all andra ekolod dessutom. Inget slår det vanliga ekolodet när det gäller lite djupare fiske. Men även på grunt vatten är det många gånger helt oumbärligt. Att se kunturer på botten och olika hårdhet gör ju stor skillnad för fisket. Många rovfiskar trivs på hårda bottnar och då är 90% av alla bottnar mjuka. Alltså endast 10% av bottnarna är hårda och där trivs den stora fisken.

Downscan

Ett träd som avbildats i downscan med ett stim med mört eller löja på ovansidan och på undersidan av trädet lite större fiskar som vill intill grenarnas skydd. Störningarna som syns beror på att jag har fler givare igång samtidigt.

Downscan och vanligt ekolod

Fiskar man abborre krävs det att man kan sitt vanliga ekolod riktigt bra. Det ger väldiga fördelar. Kan man dessutom sin Downscan har man lagt till en extra dimension. Lite av det kan du läsa om här på bloggen i https://ekolodsboken.se/abborrfiske/downscan-underskattat-och-ovarderligt-att-leta-fisk-med-samt-skapa-exakt-information/ . Den visar hur du kan använda din downscan på ett lite effektivare sätt. Mycket mer kommer på en ekolodskurs.

Sidescan

EN ensam gös syns tydligt som en vit prick 10 meter till höger om båten. Hur djupt den står ner i vattnet lär vi os på ekolodskursen.

Fortsätter vi med sidescan så har den tekniken många olika användningsområden och kan nästan alltid vara ett bra komplement i ditt fiske. Vill du leta abborre så hjälper den dig att se dem i sidled bredvid båten. Om de står bara någon dm över botten kan de upptäckas både 15 och 20 meter från båten.

Ska du leta gös pelagiskt är sidescan den bästa garantin för att hitta gösarna och det ökar din chans att se dem hundrafalt mot att enbart använda ett vanligt ekolod. Här har jag tagit fram ett träd som gömmer nya upptäckter i framtiden.

Sidescan tar fram saker långt ut från båten 40 -60 meter på var sida ser du om du vill.

Chirp har alla ekolod

För att ställa in det vanliga ekolodet som alltid använder chirpsignaler gäller det att förstå när jag ska använda chirp och när jag kanske ska ändra till något mer inriktat i ekolodet. Vad innebär chirp för mitt fiske och är det alltid bäst, nej ibland är det dags att stänga av chirpen.

Här kan man se att jag gjort det väldigt enkelt med att stänga av chirpen en stund så allt blir betydligt kraftigare. För att sedan sätta på chirpen igen i slutet av bilden.

Zoom eller inte

Att ställa in ekolodet och zooma ut och ner ger ett betydligt bättre bild för det mesta. Det innebär att vi använder zoom funktionen under ekolodskursen så alla förstår hur den fungerar. Att göra olika inställningar som passar till olika fiskesätt är basen i allt ekolodsanvändande. Så det visar jag på många sätt, från abborrfiske på några meter ner till havsfiske på vrak med tydliga bilder på 130 meters djup.

Här är det ett känt vrak som visas på skärmen med en förstoring där bara 15 meter av botten och vattenpelaren visas.

Panoptix

Nu börjar det bli lite rörliga bilder. Du kan för första gången se om en botten lutar intill dig. Panoptix ger en korrekt bild av hur botten ser ut. Lutar det utför på ena sidan av båten ser du det helt exakt. Det hjälper dig att se när du ligger rätt i en lutande slänt du fiskar i.

Ekolodsbilden är en panoptix till vänster och en vanlig ekolodsbild till höger. Skillnaden är enorm och den vänstra ger så mycket mer information , som jag kommer att förklara under ekolodskursen.

Panoptix

Nu kommer det givare med många olika element som kan presentera var fisken är under båten inte ungefärligt utan helt exakt var den finns. Nu har vi plötsligt fått koll var fisken finns och var jag ska släppa ner mitt bete. Nu finn den här tekniken i flera olika vyer och ger användaren en stor fördel i framtiden.

Hur gör jag Kartor eller sjökort i min navigator / ekolod som hjälper till i fisket.

Att välja hur långt man vill ha mellan de olika djuplinjerna får man göra själv. Endast du vet vilket djup du har loggat. Den här sjökartan tog några timmar att logga upp och nu är den kvar för evigt. Färgvalet i olika djup gör det enkelt att se var det grundar upp.

Naturligtvis ska vi gå igenom hur man kommer igång med att göra egna sjökort i sin egen plotter. Där finns massor av hjälp att få i sökandet efter mer eller större fisk. Det är enkelt att komma igång oftast behövs det bara att man sätter i ett minneskort så fungerar det direkt. Vill man spara det i annat forum krävs det ibland lite mer information. Men det klara vi av på ekolodskursen.

Liveekolod i olika former

Nu kommer vi till den nyaste ekolodsteknniken som blivit så populär. Med den här tekniken kan du se hur fisken simmar under eller vid sidan av båten. Du kan ligg stilla och se hur fiskarna runt dig simmar omkring utan att ta ditt bete. Eller hur det ser ut när de tar betet. Du lär dig otroligt mycket av den här tekniken och det är så underhållande att man ibland har svårt att låta bli att titta på skärmen. Nu är bilderna helt rörliga och det fungerar som en videofilm.

Nedanför trädet står det mängder av abborrar på botten. ovanför ett stim mört och löja.

Här kan du se hur ett träd ligger i mitten på bilden nere på botten. Efter som man har givaren roterande kan man svänga den 360 grader runt hela båten och får då reda på hur mycket fisk som finns runt båten. Framför allt vilka jag vill fiska efter och inte, ifall några är för små att dra upp. Nu finns Liveekolod i 3 olika vyer och det går vi naturligtvis igen om på ekolodskursen.

På sportfiskemässan 2023 hade jag med ett specialföredrag om just Liveekolod det kan du läsa lite om här.

Mycket mer än detta ska avhandlas under ekolodskursen men det upptäcker du när du kommer dit. Välkommen.

Lämna ett svar