Du visar för närvarande EKOLODSKURS . DENNA GÅNG I LUND I SKÅNE

EKOLODSKURS . DENNA GÅNG I LUND I SKÅNE

Att vara på Svenstorps gods var trevligt.

Inne var det gott om plats i den gamla spannmålsbyggnaden. Härlig miljö som fick alla som var med att må bra.

Bakom nästa vägg ligger det redan 100 ton vete som ska fyllas på ytterligare under de kommande dagarna.

Tre dagars ekolodskurs på Svenstorps gods utanför Lund i Skåne blev riktigt trevligt. Första kvällen gick vi igenom det vanliga ekolodet och hur man ska läsa av det och hur mycket som ekolodet lurar dig om du inte har koll på hur det presenterar bilden.När man ställt in det vanliga ekolodet rätt kan man lätt se om det finns någon fisk under båten. De lite större fiskarna blir till fina bågar och mindre blir till sammansatta stim.

Det gäller att klara av att läsa av bilden så man förstår att det är hård och mjuk botten vilket är helt avgörande för att man ska hitta och få fisk i framtiden. Den gula tjocka färgen visar att det är hård botten men så fort det kommer in lite rött i bottnen blir det mjukare botten. Alla fiskar som visar sig efter botten är i detta fall gösar.

När man ser enstaka fiskar på ekolodet som den här bilden till höger och man kan se att jiggen är på väg ner till den stora fisken då är det spännande. Bilden till vänster är en Panoptix-bild som kommer i utbildningen dag 3.

Dag 2 hade vi ekolodets begränsningar som att det inte kan läsa av lutande botten särskilt bra utan att vi blir lurade, och mycket mera. Det tar hela dag 2 att förklara hur lurade vi blir av ekolodet.

Nu ser du hur botten lutar och ekolodet får svårt att bestämma djupet. Sånt går vi igenom på kursen dag 2.

Här ser du hur bottnen faller snabbt ner till 24 meter för att sedan resa upp till 8 meter. Det innebär att ekolodet har förvrängt bilden riktigt mycket för dig. Då är det bra att ha fått det förklarat för sig.

Nu är vi inne på dag tre och då är det panoptix på bilden till höger med tre stora fiskar som gula bollar strax över botten.

Att visa häftiga downscan bilder är enkelt och då förstår man hur bra det är för att leta upp fisk vid botten. Ser du fiskarna över trädets grenar?

Två fina fiskar visar sig på sidescanbilden som ljusa streck mitt i det mörka vattnet. Till vänster ser man även skuggorna efter fiskarna.

En stor gös glider fram efter botten och syns tydligt på Livescope bilden.

Ibland blir det nästan övertydligt att det är fisk under båten när man använder Live ekolod.

Här är det 5 stora 1000 grams abborrar som står på rad på ett live ekolod . Den näst sista , nr 2 från höger vägde 1140 gram. Jag såg på live-ekolodet hur den lämnade stimmets trygga vrå och jagade ikapp min jigg och högg brutalt.

Man hinner gå igenom enormt mycket under tre kvällars ekolodskurs , och det är så roligt att se folk förstå hur det fungerar. Naturligtvis är det mycket huvudbry på vägen men när kursen är slut är det bara uppåt.

Här en bild strax före start där förväntningarna inför dag tre är stora.

Om du vill vara med på en kurs så skriv en rad på mail till mig, kanske kan vi få ihop en kurs hos just dig.

Bo Hall email: bosse@ekolodsboken.se

Nästan 20 stycken som var med på kursen var långt mer än nöjda efteråt och ville bara ha ännu mer i framtiden. Nu förstår vi varför allt har varit så svårt för oss tidigare.

Lämna ett svar