Du visar för närvarande Laxtrolling med Pelle Karlsson i Hasslö

Laxtrolling med Pelle Karlsson i Hasslö

Jag fick chansen att fisk lax en dag med trolling esset Pelle Karlsson utanför Hasslö.

Här är Pelles båt som ska ta mig ut till laxarna utanför Hasslö.

Kapten Karlsson med mikrofonen till VHF en i handen.

Morgonen är kall med minusgrader även om det är första maj 2021. Båten ligger fint i hamnen och kapten Pelle Karlsson väntar på sina två följeslagare Olle och Seppo som strax ska komma till utsatt tid 06.00. Gubbarna kommer och vi ger oss iväg ut mot de stora laxarna 20 nm från land. Jag får följa med som femte hjulet till det här inkörda trollingteamet som redan i år firat stora framgångar i laxfisket. Med 30 knop når vi fiskeplatsen på rekordtid i det fina vädret.

Altum spön i 7 och 8 fots längd samt Altum rullar är superprylar från ABU med digitala räkneverk och superbra broms. En finess är att rullen signalerar när en fisk varit framme och nappat men inte klarat att dra ut mer än 1 cm lina , då vaknar rullen och talar om det. Pelle precis som jag är med i team ABU och en bättre ambassadör för trolling finns nog inte.

Väl ute på på rätt djupbrant saktar vi ner och en trollingfart på styvt 2 knop ger oss möjlighet att sätta ut våra beten i lugn och ro. Bak i aktern sitter två djupriggar som båda laddas med 3 spön så att vi täcker av alla djup från 30 meter och stackar sedan ända upp till 10 meter under ytan. Väl uppe i ytan tar sedan de blyade skedarna vid och olika blyvikter från 40 gram och upp över 100 gram apteras 10 m framför skeden för att dra ner den till rätt djup för laxen.

Här ser ni några av de skedar som under dagen fick simma omkring i vattnet för att locka de stora laxarna till hugg. Att få de stora laxarna att hugga är däremot inte lika enkelt som att rigga för dem. När vi sätter ut alla beten varierar grabbarna i teamet stort i färger och storlekar. Som ni ser så är det som störst en Ismo magnum och som minst en sked bara 110 mm lång. Färgkombinationerna är ju oändliga men några skedar ska alltid vara med. Som den som är tvåa från höger och kallas Svensken efter flaggan. Den finns i oändliga kombinationer med eller utan prickar som i sin tur kan var få eller fler eller stora eller små ja det fortsätter i det oändliga. Färgsättningen kan vara starkare gult eller svagare blått, eller tvärt om. Ja just det oändligt och alla är som vanligt bäst någon gång.

På taket har Pelle valt Altum spön men rullar från Penn med räkneverk och de är väldigt bra anpassade för planerboardsfisket med stor linkapacitet, och som alltid pålitliga till 100 %. En superkombination enligt Pelle.
Seppo till vänster och Olle till höger, två trollingrävar som ingår i teamet. Inte undra på att de får både många och stora laxar.

När vi väl fått ut alla grejor är det dags att få en stunds fika med en kopp kaffe och en macka. Ni får jag chansen att höra hur dagen kommer att se ut enligt teamet. Vädret är ok ja nästan perfekt så där blev det rätt, sedan kommer vinden som är från sydost till att börja med , men skulle senare svänga lite. Även det ’är bra så att med den riggningen vi satt nu med 10 olika skedar två sillar i en plast skalle på olika djup samt en Apex och något annat är vi taggade till bristningsgränsen. När kommer första hugget tror ni? Vi får nog vänta lite tills vi kört in över den lilla grundkanten som kommer om en halv distans. Ok då är det klart.

Några andra beten som även de är oumbärliga vid Hasslö. Längst till höger en omvänd poppcorn underligt namn men ett måstebete. Pelle har historian om varför den heter så men den tar jag en annan gång.

En timme har gått och vi börjar prata om att ta upp och ändra lite på betesarsenalen. Om det hugger har jag fått äran att ta första fisken , det är väl för att jag som Hasslö-nybörjare inte ska misströsta. Och när vi några minuter senare passerar in över den uppgrundande lilla kanten kommer första hugget. På styrbords djuprigg fladdrar det till och spöt står i djup båge samtidigt som rullen morrar lite när linan går ut. Härligt en lax har tagit och jag får greppa spöt och börja matchen mot fisken. Det är enligt mig en ganska stor fisk så jag får inte fega ur utan sätt till bra broms. Det tar en liten stund men snart är fisken intill båten och så håvas den av Seppo på ett ögonblick. När den kommer in i båten ser vi att den är vild och har kvar fettfenan så den åker snabbt i havet igen. Så snabbt att jag inte ens hinner ta ett foto på premierfisken.

En uppskattad vikt på 5 kilo som simmar vidare.

Ja, första fisken är fångad och den tog på en tacklad sill. Jag det kan vara en sådan dag där laxarna är lite griniga och då blir det sillarna som får göra jobbet. Vi fortsätter längs den lilla djupkanten och ser oändliga mängder med betesfisk i stora stim. Men det är inte de stora stimmen som är intressanta utan vad som jagar runt dem. Gång på gång ser vi laxar på ekolodet som kommer in i konen för att snabbt försvinna ut igen.

Det blir många olika småstim på ekolodet men väldigt få fina laxar den nere på 18 m kan vara en.

En stund går och så är det plötsligt en ny fisk som tar på styrbords djuprigg. Det blir full fart i båten och vi förbereder oss på att matcha fisk en lång stund. Nu är det Seppos tur och fisken far runt lite bakom båten innan den snällt hamnar i håven. Det är en 6 kilos lax som även den har tagit på en riggad sill. Den har kvar fettfenan så det är en vild lax som snabbt får simma vidare efter avkrokning. Det var andra fisken och jag tycker det är en lyckad dag. Grabbarna är väl inte helt överens med mig utan säger att det snart blir bättre. Så hugger en tredje fisk som är mindre och släpps fort tillbaka. Däremot blir det full rulle när en 7 kilos lax tar på ett ytspö och far runt som en galning bakom båten. Pelle som håller i spöt får hålla på att trä linan mellan de olika spöna som sitter till djupriggarna i aktern. Vi hör bara hur han muttrar , ”vad är detta för en galning hur jag än försöker så trasslar han till det ännu mera”. Vi kan ju inte direkt hjälpa till med trasslandet för det klarar ju laxen att utföra helt själv. Att trassla upp det är mer en fråga för en trollkarl än Pelle . Men han klarar det till slut och fisken kan fångas i håvnätet.

Några alternativ på plåtskedar som används till laxen.
Seppo och Olle med en hygglig lax på + 10 kg.

Nu följer en lång stund där det inte händer någonting. Vi ser inte någon fisk på ekolodet inte ens mycket betesfisk, så vi styr bort från det område som vi just nu ligger i. Tiden går och det blir lunchdags. Vi behöver alla äta lite så vi ska orka med de kommande timmarnas hugg sexa säger grabbarna till mig. Du vet på eftermiddagen så hugger det igen , eller hur. Jag kan bara hålla med och hoppas de har rätt, i alla fall lite rätt.

En av alla trollingbåtar vi möter under dagen , fina båtar med många spön. Vår pulka syns i förgrunden.

Efter lunchen styr vi in mot ett lite mer kuperat område enligt kapten Karlsson. Det är här som det ska hända, nu ska det bli fler fiskar som ska nappa. Men de där laxarna som simmar i havet har inte samma manual som kapten Karlsson så det förblir händelselöst ytterligare en timma. Men då ska jag säga så händer det som jag hoppats på att få uppleva. Vi får plötsligt ett trippelhugg och tre olika spön är i full gång och linor går in och dras ut i riktig oårdning. Men efter en stund så börjar det bli sans och balans i båten och en första 7 kilos lax kan håvas. Det är en fenklippt fisk som gav en riktigt trevlig kamp. Fisk nummer två vill inte ge med sig det minsta, den går omkring en bit bakom båten och valla fram och tillbaks mellan våra planerboardslinor. Det är en tung fisk som ger Seppo en rejäl tur.

Det är en trevlig stund när fisken inte vill komma in till håven och det blir alltid lite spekulationer om hur stor den är. Seppo som varit med förr säger att den är i alla fall 10 kilo om allt är som det ska. Naturligtvis har han rätt och när vi till slut håvar den ser vi att den är rejält stor i alla fall enligt mina mått. vikten på den här fenklippta fisken är 12 kilo så visst hade han rätt. Tillbaka till samma område igen är tanken, men det är inte så lätt då vi har flera båtar som kommer på vår styrbordssida. Så det blir i stället att köra lite till i samma riktning innan vi kan vända och gå tillbaks.

Vänta lite nu den tredje fisken som högg hur gick det med den. Jo den vill vi helst glömma för den stod helt still bakom båten och Olle som höll i spöt sa att den kommer inte en enda meter det är som om den är fast. Tiden går och vi river allt som är i aktern för att ge plats åt en tänkt superlax som efter 15 minuter visar sig i ytan långt bakom båten och är då en felkrokad 4 kilos med kroken på mitten av fisken. Aaaaaaahh en sån otur, det kunde ju varit en superstor det hade varit roligt att fotografera och skriva om.

Kapten Karlsson med en 10 kilos fisk i famnen.

Nästa fisk som hugger tar på ett bete som Pelle varit och fingrat på under hela förmiddagen men tvekat på att sätt fast i ändan på linan. När alla fiskar från trippelhugget är ordentligt omhändertagna och nästan alla linor är ute igen blir äntligen iden till verklighet. På sista spöt byter Pelle ut den blanka skeden mot en som är mer brokig och som även har lite röda ringar i mönstret. Hans kommentar är att har jag nu fingrat på den skeden sen i morse så ska den ut en stund i alla fall. Även om den sällan fångar någon fisk, för det har den inte gjort på länge. Men det är just på den skeden som nästa lax hugger, och den stretar emot väldigt bra, så när Pelle drillar så är det inte bara att dra in den. Nej det är en del ge och ta innan den är inne vid båten och kan hamna i håven. Den håvningen ska vi helst glömma för den missar jag i första försöket. Men vid andra försöket går det bättre och Pelle kan andas ut. Nu har vi alla fått två fiskar var och jag tycker att få 8 fiskar på en dag måste ju var en dröm. Det kan ju inte vara många båtar som kan få ihop 8 fiskar i konkurrens med minst 60-70 andra båtar på havet. När man pratar med folk på kajen efter dagens slut brukar de prata om två eller kanske eller tre fiskar under dagen. Nu har vi fått 8 helt grymt bra. Vi kommer överens om att köra en liten stund till innan vi ska bryta för dagen och åka in till land. DÅ händer det ofattbara ännu en lax hugger på ett ytbete blyat med 60 gram. Då det är fisk nummer 9 så är det min tur att ta spöt igen. Snacka om flyt , tredje fisken på samma dag. Nu kan jag säga att det är en tung fisk som går omkring bakom båten i stora lovar och det tar tid att få in den.

Som tur är så slipper jag trassel men det är väldigt nära SB innersta spö på pulkan. Gång på gång är den bort vid linorna och när jag får in så mycket lina att det snart ska bli dags att håva simmar den utanför båten så den hamnar tvärskepps båten. Den är framför planerboarden och det gäller att inte släppa ut den längre för då går den in i linan. Men det klarar sig och in till båtsidan kommer en väldigt vacker 13 kilos lax som hamnar i håven med ett stadig hjälp från Olle. Det är min största lax från Hasslö . Tack gänget för den och tack gänget för en underbara dag med 9 laxar.

Skitfiske Bo

Lämna ett svar