Du visar för närvarande Åndalsnes 2022 del 3. Kummel ,vitling och sej.

Åndalsnes 2022 del 3. Kummel ,vitling och sej.

Nu var det dags för oss grabbar, Peter och jag att försöka göra ett bra fiske . Vädret var lite varierande som det brukar vara i Norska fjordar. Det skiftar från sol och lugnt till regn och grått på en halvtimma. På morgonen ser det ut så här som på bilden.

Vinden drar in i fjorden och lägger molnen så lågt att du kan ta i dem. Verpåmellinga säger avtagande vind och sol men det har inte hunnit hit ännu, kan vi konstatera. Bara att ge sig iväg och förbereda sig för fiske.

När vi kommer ner till hamnen där båten ligger regnar det lite eller mycket om man så vill. Att det ska bli sol och uppehåll med sol , verkar långt bort nu. Dags att ge sig ut på havet i alla fall. Den lilla turistbåten intill ser till att stoppa vinden åt detta hållet.

Som ett trollslag så försvinner regnet och de gråa molnen över oss. De ligger kvar uppe runt linbanan upp till toppen på berget ni ser i bakgrunden. Det stora kryssningsfartyget ska strax lägga ut. Vi börjar den här dagen med att lägga ankar nästan mitt i fjorden för att meta en stund. Här blir det mete på de hårda bottnarna som finn som små öar i bottnens lera. Vi startar på en plats som jag fiskat på förut och fått bra med fisk.

VI lättar ankar efter en stund , det vill säga att jag trycker på knappen och låter elmotorn i fören satanna en stund. Vi vill ju inte ligga ivägen för det här kryssningsfartyget och vi har ju lättare att flytta oss en de har. Men snart är vi tillbaka på vår hot spott.

Vi ligger i kanten av en stor sluttning som går från 45 meter ner till 95 meter. Jag har valt att börja på ca 50 meter där vi fått fisk tidigare.

Här ser ni Åndalsnes udden där staden ligger och hamnen skyddad i lä. Vi befinner oss ute på fjorden där det står kummel uppe till vänster där i det området har vi fått kummel tidigare men på hösten.

På ekolodet ser ni att vi ligger runt 57 meter och att bottnen lutar an del. Att ankra med hjälp av elmotorn är ju så enkelt och gör så stor skillnad för fisket. Tidigare fick jag ligga med motorn igång och backa mot ström och vind nu gör elmotorn jobbet. På ekolodet kan vi se att det finns fisk vid botten men de vill inte äta det vi bjuder dem.


Här på ekolodet syns det att två stora fiskar följt med när vi sakta lyft våra tackel upp från botten.

Här blir det enklare att se hur fiskarna i djupet som gula streck simmar upp och besiktigar våra agn innan de simmar ner igen. De föll tydligen inte dem i smaken. Jag la mitt agn på botten en stund och sedan vevade jag sakta upp några meter det triggade igång en av fiskarna som högg. Nu blev det lite fart på grejorna igen.

Efter en del karusell runt båten fick jag upp en fin kummel. Ibland är det ide att röra på agnet och ibland krävs det ett stilla agn för att fisken ska ta. Denna gången gick jag vinnande ur striden. Jag kan tala om redan nu att den smakade utmärkt som middag på kvällen. Vi fortsätter meta men det ger bara småfiskar som knot och vitling.

När jag gör ett försiktigt lyft nere vid botten går det plötsligt på en hygglig fisk som, ger mig en trevlig resa upp till båten. Det är en fin gråsej som slukat min makrillagnade krok. Efter detta är det fel tidvatten för mete så vi ger upp och åker härifrån. Vi ska göra ett eftermiddags sejfiske och ett kvällsfiske på bleka istället. det blir nästa del

Lämna ett svar