Du visar för närvarande Vrakfiske med Pierre och stor torsk

Vrakfiske med Pierre och stor torsk

Jag kommer fram 04.00 till Tjuvkils hamn och kan lasta in grejorna i Pierres båt som är en Galeo 630. Härligt nu är vi i gång och kan kasta loss mot vraken nord Skagen.

Det är ett fantastiskt väder när vi lämnar hanen bakom oss. Målnen på himlen som blir glesare ut mot havet och sedan försvinner helt.

Här sätter vi in det vrak som vi först ska sikta mot det blir en resa på styvt 2 timmar i 21 knop. Spänningen är stor åtminstone för mig som inte fiskat på vraken nord Skagen på 3 år. Men nu är det äntligen dags att se vad de stora skeppen på botten kan hålla för hemligheter.

Första vraket vi ska prova är Milton som är ett beprövat vrak som gett i från sig fler stora fiskar genom åren. Det är tyvärr svårfiskat då det är mycket garn-rester som sitter i vraket och som gör att man fastnar med tacklen. Som ni kan se på plotterbilden har vi just passerat vraket som syns tydligt på ekolodsbilden med sin stora ring som en djup fåra på dess högersida.

Min favorit rulle en Ambassadeur Alphamar med räkneverk står startklart i spöhållaren på mitt Penn Torque spö . En grym utrustning som i slutändan har en 150 grams jigg i linan. Nu kan matchen starta.

När vi börjar fiska ser vi att det är ett väldigt stort stim med småfisk som står stationerat strax över vraket. Det visar sig vara sej i 1-2 kilos klassen och de tar direkt om man bara släpper ner små beten.

All den stora mängden gråsej är pigg och hugger och det blir en sådan i var nersläpp om man väljer små beten för det .

Så jag tacklar om från min långa mask som jag fiskat med i ändan på ett 0,80 mm Surprisetackel. Till en 150 grams avlång jigg den tar i alla fall inte sejarna. Där hade jag fel de tog den också.

Nu börjar det ett bra fiske för oss där stora sej och fin torsk hälsar på i båten med jämna mellanrum. Pierre drar fast kroken i en sjyst fisk som spjärnar emot bra som du ser på bilden.

EN fin sej som stred bra mot Pierre. Nu är han i toppform och det blir fler fina sejar .

Nere vid botten kommer det ibland upp fiskar som syns som tydliga bågar. Det är gott att ha riktigt bra ekolod. Detta är ett Garmin GPS MAP 10 och en GT 51 givare inställd på chirp som då ger en tydlig och bra bild.

VI har också en Garmin GPS MAP 12 med en Airmar 256 givare som då har en kon på bara 6 grader och som ger oss en perfekt lokalisering av vraket under oss . Då den bara söker av med 9,8 meter i en ring under oss. Bättre än så blir det inte i den världen.

Den första avlånga gröna jiggen har jag ett bra hugg på men den fisken lurar mig , sedan tar det inte lång stund innan den sitter hjälplöst fast i vraket och jag får ta i som en galning för att dra av min Fireline 0,17mm. Den är så stark att man knappt orkar dra av den. Men den går av och naturligtvis strax under ytan. Ledsamt att förlora 98 meter lina, men sånt händer. Nu tacklar jag om och sätter på den ABU Berkley jigg du ser på bilden med ett 150 grams jigg huvud en kombo som fungerat tidigare. Den lilla trekroken vid sidan är ofta skillnaden om man får fast fisken eller inte om de är försiktiga.

Nu flyttar vi oss 6 meter från vraket med elmotorn så att vi inte ska fastna mer , om det är möjligt. Jag kastar ut min jigg 25 meter uppströms båten så den hinner falla ända ner till botten 98 meter under oss innan den kommit fram till vraket. Bara några minuter efter att jag har jiggen rakt under båten känner jag första riktiga hugget. Det är ett sånt där försiktigt napp som bara tar jiggen inte kastar sig över den. Men jag får fast fisken som till en början drar på riktigt och jag får spänna mitt spö hårt för att vända den upp mot båten, det blir bom stopp och sedan full matchning.

Härligt att få en fin torsk.

Jag kastar uppströms 25 meter igen och låter jiggen sjunka till botten. Strömmen tar den närmare och närmare och när jag når botten är den nästan rakt under båten, bara några meter från vraket. Jag har listat ut att fisken inte jagar utan det gäller att så försiktigt det går, bara gunga lite på jiggen nere vid botten. Då kommer andra försiktiga hugget och det är full fight igen.

Härligt med tunga spöböj när man fiskar på vrak.

Ännu en vuxen torsk har besegrats och nu kan jag vara helt nöjd. Det är den 23 cm långa jiggen som lurar torskarna.

Pierre går i en stor fisk som du ser drar ner hans spö rakt mot botten , bra tryck i den fisken. Den är på länge men resultatet blir inte som vi önskar., tyvärr.

Det fortsätter att hugga fina torskar vid botten om man bara fiskar betet sakta. Men ibland går jag fast ändå, då blir det så här.

Min svarta jigg har varit helt intill vraket och fastnat i en anemon som jag till slut lyckades dra loss från vrakets sida efter en hård kamp. Jag drog så hårt att det blev märken i handen efter linan trotts att jag hade tyg emellan.

Den största torsken vi får har jag turen att kroka och den väger exakt 10 kg

Ibland ska man ha lite tur att hitta hur man gör för att lura torskarna till hugg. Den svartröda jiggen fiskad sakta nästan helt stilla får fisken intresserad och så kommer den ut från vraket för att om möjligt få tag i lite mat, och den bjuder jag på. Så den är dagens vinnare och tar flest stora torskar.

Plötsligt ser det ut så här på våran Panoptix givare PS 30 som vi riktat rakt ner. Det är ett stim med stora makrillar och sejar som jagar runt bara 12 meter under båten. Nu är det helt omöjligt att komma ner de attackerar allt under några minuter, sedan är de lika fort borta.

När jag redan fått en svärm fina torskar tror jag att det är ännu en som tagit jiggen men det fick jag ändra fort. Detta är en järnstång med ett fiskenät runt samt en tung sten i det. Där i satt min jigg. Jag försökte lyfta upp det med spöt men det gick inte så jag fick hand-dra upp hela skiten till ytan. Den vägde säkert 7 kilo i dödvikt.

Så här snyggt har Pierre gjort i aktern på båten, grymt fint rensbord.

Så här ser båten ut med två ekolodsskärmar i fokus. Kolla noga på vädret för nu börjar det blåsa och då menar jag blåsa. Ett åskoväder drar in mot oss så det är bara att dra upp och åka hemåt.

Båda skärmarna i full gång över ett vrak.

Nu är vi iland igen sent på kvällen där vi kört sakta de sista 3 timmarna i ett 10 m/s oväder in till land.

Tack Pierre för en fantastisk fiskedag på vraken. Att vara ute på havet när det är blankt på ytan är en dröm som sällan slår in men det gjorde det idag. Inte nog med att du kan spå in bästa vädret du har en grymt fin båt också. Det blir säkert fler resor om man bara får vara med.

Skitfiske alla där ute.

Lämna ett svar