Du visar för närvarande Kolja, marulk och 255 meter djupt.

Kolja, marulk och 255 meter djupt.

Att fiska agn i form av sej eller makrill är inte svårt när stimmet ser ut så här precis som igår. I kanterna intill stimmet med sill jagar makrillarna och släpper man helt ner under stimmet kan det komma torskar som jagar.

Att ha en bra fylld back med agnmakrill är en förutsättning för att få ett bra bottenmete framöver. Vi delar upp makrillarna i små spirr som ligger ihop med sejarna och lite större makrillar för sig som i baljan här.

På väg ut till Kya området bestämmer vi att det ska bli kolja fiske till en början. Jag vet var koljorna brukar finnas så jag tar den kortaste vägen dit.

I området nv Kya finns det en ränna som om man letar lite kan innehålla stora mängder av kolja. De syns på ekolodet om man bara förstorar upp bilden över botten riktigt mycket.

När vi kommer fram letar jag en stund och snart hittar jag koljorna som står tätt intill botten. När man börjar fiska efter dem blir det lite oårdning på dem och de syns lättare på ekolodet när de simmar lite över botten. Jag har förstorat upp endst de 10 nedersta metrarna på ekolodets hela bild för då blir förstoringen rätt. Bilden är efter att jag kört en stund och letat och nu börjar vi drifta för att fiska. Botten består av mest halvmjuk botten och det är först i kanterna som det blir bergigt där finns istället torsken.

Gunnar får snabbt en kolja som är trevlig nog att trassla in allt som finns på tacklet i en enda hög.

Vi använder våra plattfiskmetetackel som vi har fiskat sandskäddorna med för mer behövs inte för koljorna. Om man inte lyfter in dem i linan klarar sig tackelt normalt bra. Då v i använder våra vanliga pillemetespön och endast 100 gram sänke är fisket både lätt och roligt.

Till vänster min pillemeteutrustning som består av en Ambassadeur Revo Toro vom är vit och den sitter på ett ABU spö som heter Veritas som också är vitt så det blir snyggt. TIll höger men Ambassadeur Alphamar 20 lc Med räkneverk som hjälper till att hålla grejorna på rätt avstånd från botten om det behövs. Den sitter på ett Penn TRQ spö anpassat för blandfisket här ett Rolls Royce spö.

En kolja har tagit mitt makrillagn och nu börjar den roliga fighten med en helt hysterisk kolja på kroken. Det är lika roligt var gång och man undrar alltid hur stor fisken är under resan upp till båten.

En kolja har bränt sitt bästa krut under resan upp till ytan och nu tar den lite paus . De stora makrillbitarna som vi agnar med syns nu tydligt.

Koljorna är ganska många om jag bara håller båten på exakt rätt ställe , missar man den lilla spotten blir man garanterat utan hugg. Här en kolja som drog ner vågen förbi 3 kilo och lite till några sådana kom det från och till. Men de flesta var runt 2 kilo vilket är riktigt bra storlek att filea som ska bli till mat. Kvällens middag blir stekt kolja , mums.

Stig med en kolja som busade med honom en stund på de lätta grejorna vi använder.

Mitt under kolja fisket får stig på något som bara är tungt och som knappast rör sig alls. Det blir en skakning ibland men inget mer det hänger som en säck potatais. Sakta kommer det med upp den 64 meter långa resan till ytan. Vi gissar på vad det är och jag gissar på en marulk och blir naturligtvis idiotförklarad av de andra. Men det skulle ändra sig.

Upp till ytan kommer Stigs första marulk och så blir det lite palaver innan jag kan lyfta in den åt honom. Att begå en premier här och nu var lite oväntat. Vi gratulerar till den unika fångsten. Det händer inte så ofta och stig fick vänta 50 år på sin marulk.

Vem som nu är störst i truten vet jag inte men Stig är i bakgrunden om ni undrar.

Så här ser den ut i sin fulla prakt. Den lilla skadan på skinnet kom av att en krok fastnat där när den låg på båtbotten.

Fisket fortsätter och vi får fler koljor som är så roliga att fiska.

Här kan du se hur snabb en marulk är att stänga munnen.

Ibland får vi igång koljorna på botten och då kan man se hur de simmar runt nere över botten.

Jag väljer att sätta på ett tackel med färgglada fiskar på för att attrahera koljorna och de blir som galna och jagar mitt tackel nere på botten.

Som små duttar blir koljorna när de inte jagar utan tröttnar på våra agn.

Vi tar vara på en hög som ska in i frysen efter att de blivit noggrant fileeade.

När vi fiskat klart koljorna bestämmer vi oss för att gå ut lite djupare och leta efter torsk och annat kul.

Nu blir det spännande att leta efter 107 meter djupt.

På sjökortet stod det 107 meter ute bland ingenting. När vi kom fram började jag leta runt efter den tänkta toppen men jag fann inget som var ens i närheten av det djupet.

När jag yrat runt en stund och letat inne på 150m kommer jag plötsligt ut till kanten och så faller djupet rakt ner i källaren till 250 meter. Det är en så vass kant att jag blir tvungen att köra över den flera gånger för att få till en bra ekolodsbild. Det är minst 100 meter rak kant i ett enda fall, klart häftigt. Jag kan inte låta bli att försöka fiska här och då tar det ju en stund att komma ner till botten med vår agnade tackel. När vi efter 3 minuter är nere på botten med våra tackel, Stig och jag har vi napp direkt. Gunnar som är smålänning har snålat så han har inte lina nog att nå ner till botten så han får fiska i mellanvattnet. Våra snabba napp slutar i att det kommer upp en blåkexa eller svarthaj som de heter i Norge och en pigghaj. Att ligga och fiska här när inte alla når ner till botten och de stora fiska r som kan finnas här gör att vi efter en stund flyttar in på grundare vatten. Det här är en het plats som vi ska besöka senare igen med stora tackel och hela fiskar.

Ännu en bra dag på Fröja.

Lämna ett svar