Du visar för närvarande Havsfiske på Norska Söröya 2022.  Del 1.

Havsfiske på Norska Söröya 2022. Del 1.

Vi startar från Hindås i Sverige strax utanför Göteborg och åker bil upp till Oslo och Gardemoen där vi tar flyget norrut i Norge. Förväntan är stor på den här resan från oss alla men främst Jalle och Lasse som har en del att förbättra när det gäller PB på fiskarna vi ska fiska efter.

Första delen av flygresan går med ett stort plan från Oslo upp till Tromsö. Där vi byter till ett mindre propellerplan som tar oss först till Hamerfest och sedan till slutdestination Hasvik.

Att flyga lågt över Norges fjordar är en fröjd för ögat och man kan knappt få nog av det spännande landskapet. När vi väl landar blir vi hämtade av Ralph som som ordnat en del åt oss före resan. Nu blir det en biltur på ön för att nå Sörvär på andra sidan.

Här står Lasse och tittar ut på den enorma utsikten, i ryggen höga berg och framför ser du vyn nu.

Här är det som vi ser ut över havet och bortanför det stora berget ligger kampen viska åka till. Avståndet härifrån är kort men bilvägen som går efter strandkanterna är 3 mil lång.

Här är huset vi ska bo i under vår vecka i ”Storfiskens rike”. Hygglig standard med ett helt nytt kök , det här blir bra. Vi kan knappt hålla oss från att åka ut på sjön. Då det är midnattssol är det ju ljust hela dygnet vilket innebär att vi kan fiska när vi vill och hur länge vi vill. Snabbt infaller det som kallas fiskesug och vi gör oss klara för en första fisketur på direkten.

Lasse har redan intagit båten vi ska använda denna veckan och har redan startat med att rigga för att ligga ett steg före oss andra. Lite fusk är det allt, men han får hållas. Hej Hej Lasse! Vårt lilla gröna hus ser du uppe till vänster. Nu börjar äntligen fisket på riktigt.

Det superklara vattnet gör att man ser botten på många meters djup. Vilket innebär att fiskarna när de kommer upp mot båten också syns tydligt i vattnet. Premiär turen med Ralph i båten går nästan 300 meter utanför hamnen. Man ska inte chansa och åka för långt det första man gör. Nej då, vi ska prova att meta sandskädda och det går det att göra rakt utanför hamnen. .När vi släpper i har vi fisk framme direkt som smakar på våra agn som är räkor eller gulpmask. I Sverige har vi enormt svårt att få en sandskädda som är större än 350 gram men här utlovas det större. Och det är inte vilka sandskäddor som helst som kastar sig över våra agn. Nej de är stora så man knappt tror det är sant. För tre år sedan före pandemin när jag var här förra gången var de stora, nu har de vuxit till sig ännu mer.

En fin sandskädda är på väg upp till håven. Och snart är det nästa som står på tur , det nappar mest hela tiden och fiskarna är så stora att man knappt tror det är sant.

Lasse står i spänd förväntan ska det nappa en drömfisk eller inte? Sandskäddorna är ju enorma.

Lasse har en dröm om att få en sandskädda på 500 gram som är en drömfisk , nu klämmer han till med en på 750 gram efter bara en kvart. Nu kan det inte bli bättre, är hans kommentar. Men det kan det! För fisken på bilden tar han några minuter senare och den väger 900 gram och sänder hans drömmar till månen. Var ska det här stoppa?

VI ligger på en sandbotten på 23 meters djup. Om du tar bort chirp läget på ekolodet och tittar på botten så ser du att under den röda bottenlinjen blir det en tunn vit linje och sedan syns bakgrunden igenom som blått. Under det kommer det vitt igen , det är en sandbotten. Som jag beskrivit i ekolodsboken 1. De två strecken längst till vänster är våra tackel som faller till botten. Vi har lite för hög BFM men den rör vi inte så båtägaren Ralph inte ska behöva undra vad som hänt.

Jalle som är en mer erfaren havsfiskare fiskar som en gud och höjer sitt pb gång efter gång och stannar på fantastiska 1000 gram på en sandskädda en drömfisk.

Här ser ni den typ av tackel som vi använder med ett långt eftersläp.

Räkor och gulp-maskar, sandorm eller borstmask fungerar bra. Maskarna är båda 15cm långa så fiskarna är stora.

Jag försöker hålla jämna steg med grabbarna och får en 1000 gramare jag också. Riktiga drömfiskar allihop.

Ralph som är med ute en stund metar som en gud och tar tre snabba rötsimpor i rad där den största väger 600 gram. Ganska ovanligt med sådana här. Ingen förstår hur det gick till allra minst Ralph.

Ralph får även han några fina sandskäddor, men han har ju metat här i 10 år så inget är nytt för honom.

Första fiskedagen avslutar vi med stekt sandskädda och mandelpotatis samt en god sås. Laivet kan inte bli bättre, eller som någon sagt ”Hur svårt kan det va”.

Lämna ett svar