Ofta får jag frågan från fiskare jag möter på sjön eller som ringer och skriver till mig. Varför deras Live Scope nästan aldrig visar några fiskar, till skillnad mot de bilder jag lägger upp. Och problem två, de får ju ingen fisk trots att de gör allting rätt. Är det fel på utrustningen efter som fisken inte syns bra och fångsten uteblir?
Ett stort stim med löja kommer simmandes längs med botten och efter dem kommer det ett ungdomsgäng stora abborrar som bara vill trakassera alla betesfiskar i området. De 7 stora abborrarna som kommer bakom stimmet var bara intresserade av att sätta skräck i alla. . Gång på gång simmade de in i stimmet och splittrade det. Det såg ut som om de bara vill jävlas med betesfisken i stimmet. Efter tredje terror dådet lyckades vi få våra jiggar i så bra läge att vi fick två av dem att attackera. Det var bara fiskar över kilot med 46cm i längd.
Ställ in Livescope så bra det går
Naturligtvis finns det massor av inställningar man kan göra som får bilden bättre. Men det mest troliga är att man inte knäckt koden för Live Scope och inte använt det tillräckligt mycket för att komma in i det, som det heter. Många gånger tror man att man kan köpa en sak och bara få framgång med den direkt och visst vore det bra , men så är det ju sällan. Samma sak gäller för LS det är lätt att överskatta tekniken och tro att den fixar det åt mig, men så är det inte. Man får verkligen jobba för att få den där framgången som många skriver om. Men när det väl släpper så är det glädje och framgång rakt igenom.
De stora fiskarna kommer som ett brev på posten om man bara har lagom stora krav. Vill man slå det svenska rekordet på abborre eller gädda nu direkt när man skaffat Live Ekolod, då är man helt fel ute. Så bra är ingen teknik oavsett vad du pratar om. Så att få lite större fiskar än du fick tidigare är nog måttet på framgång gissar jag. Där började i alla fall jag och det har ju gått hyfsat efter starten med Live Ekolod.
När jag kör med LiveScope använder jag oftast två Garmin GPS Map. Den övre på bilden är en 10 tum och den nedre en 12 tum. Att jag inte använder större maskiner beror på att jag har dem så nära mig att jag inte behöver större, det syns bra ändå. Dessutom så skulle det skymma sikten helt när man transporterar sig till fiskeplatsen i 20 knop. GPS Map är ju en grymt bra maskin och alternativen att ställa in LS är ju väldigt bra. Jag har även använt ECCO-MAP som fungerar likadant.
Här vid ett hektiskt abborrfiske ser det ut som om det varit jordbävning i båten. Det är bara en väska som är min, men det är bara att plocka i ordning så blir allt bra. I ruffen har vi bara fiskeutrustningen och mat. Där är vi ju inte och fiskar det gör vi ju från aktern där det är gott om plats. Men ekoloden sitter under tak , lätt att se och ställa in.
Här syns båda skärmarna i rätt miljö och då ser man att det blir svårt att ha större skärmar då de skulle skymma sikten när man kör. Det sitter dessutom en stor frontmonterad elmotor på fördäck som skymmer en hel del av sikten. Så det är dåligt med ren sikt i alla lägen. Att sätta dit större skärmar kommer att bli problematiskt, vi får se vad som ska provas i framtiden.
Livescope LVS 62 XL till Perspective Mode = PM
När jag använder PerspectiveMode = PM lägger jag det oftast på min 10 tums skärm för att den är överst. Det blir då lätt att se hur fiskarna kommer närmare båten som röda ringar. Att jag fastnat för den mörkblå bakgrunden som ger den bild vi ser nu beror på att den är väldigt tydlig. Kanske inte inte lika detaljrik som en annan palett som bärnsten eller strålkastare. Men jag kan se fiskarna tydligt även från lite längre avstånd när jag sitter i aktern och styr med elmotorn. På den här ekolodsskärmen är det minst 9 olika fiskar som syns tydligt. Det grundar upp fort in mot land det blir då hårdare botten och mycket rött.
Här har jag vinklat ner mitt givarfäste som är roterbart. Det kommer från AMMO och är stabilt och bra. Vill du ha ett kontakta på info@ammofiske.se eller www.ammofiske.se. Den övre LVS 62 XL givaren sitter fast riktad framåt. Den nedre LVS 34 givaren är roterbar. Jag har satt den i ett eget specialfäste för att jag har haft två givare sida vid sida ibland.
På Perspektiv Mode bilden här ovanför kan ni se ganska många fiskar som syns som röd/gula ringar och det talar ju om att jag har många stora fiskar framför båten även om de är lite på min styrbordssida. De röda ringarna var all gösar. Jag kunde naturligtvis inte lämna dessa fina gösar oprövade, så det blev en stunds intensivt spinnfiske som utföll bra. Flera av gösarna var intresserade av mina jiggar, och några av dem nådde över 85cm .
Här kan ni se att man måste få ner givaren till Perspective Mode långt nog i vattnet så den inte skyms utav båtskrovet. Först satte jag min givare lite högre och då var där inga fiskar på min babordssida då den skymdes av båten. Nu mera är den långt ner nog och letar upp fiskar i alla vattenlager. Som ni ser så lutar 62XL givaren lite neråt för att utnyttja alla 20 graderna som givaren sänder på. Står den i våg blir det bara 10 grader som används.
Den lilla säkerhetslinan som sitter fästad framför givarstången över TEAM ABU märket har räddat mig flera gånger från att köra iväg med givaren nere i vattnet och böja hela stången. SÅ mitt råd till alla är att montera en lika dan det är billigare än att laga givarstången som kostar en bra slant. Jag klarar med säkerhetslinan spänd att köra i 5-6 knop vid förflyttningar det hade aldrig gått utan. Jag glömde mig helt vid ett tillfälle och fick upp båten i 18 knop innan jag tittade bakåt och såg vattenkaskaden och insåg mitt misstag. Men säkerhetslinan höll den gången också.
INSTÄLLNINGSMENYN I PERSPEKTIVEMODE
Inställningen på min GPS Map är med så lite filter som möjligt. Ju mindre man filtrerar bilden desto bättre och tydligare blir den. TVG brukar jag sätta upp till låg eller mellan beroende på vattnets beskaffenhet den aktuella dagen. Hur mycket man ska filtrera det vanliga filtret är en smaksak men här går det att välja låg eller medel. Det är lätt att stänga av filtren men då får jag blixtar som lyser upp bilden med jämna mellanrum. Det är störningar från andra givare och går att stänga av men jag vill ha dem igång emellanåt. Då frekvensen på LS 62 xl är 550 – 265 khz ligger det väldigt nära 455 khz som används på sidescan eller downscan i Garmins namn Clearvu. Så om man tar bort allt som ligger runt samma frekvens blir bilden stabilare och renare.
Här syns det tydligt att två stora gösar är på väg rakt in mot båten. Just nu är de 33 och 37 meter framför båten. När jag nu styr rakt fram mot dessa fiskar kommer de närmare mig och avståndet på skärmen minskar så de röda ringarna kommer närmare och närmare. Det som är kul är att när de kommer närmare än 23 meter från båten kan jag följa dem i min Livescope som pekar framåt dvs i front-läge. Här använder jag en LVS 34 som ger en tydlig och bra bild. Det är ganska bra om man vinklar Perspektive mode givaren lite extra neråt så den tar med hela sin kon på 20 grader från ytan och neråt mot botten. Om fiskarna står lite djupare på 9 meter kommer de att försvinna på PM så fort de kommer närmare än 30 m tricket är då att sätta LVS 62 XL givaren lite rörlig och flytta den lite neråt dvs vinkla den lite snett neråt då kommer den att läsa mer ner mot botten beroende på hur mycket du vinklar den neråt.
Hårt filtrerad bild
Äntligen inne på Front vyn
Här har fiskarna kommit in på skärmen och syns tydligt som ljusa rörliga fläckar. Om de simmar högt upp i vattnet kommer de att vara kvar hela tiden på PM , men om de simmar nere på 12 meters djup försvinner de från PM ganska tidigt. Det beror på att PM bara mäter med 20 grader vilket ger oss knappt 3 meter hög kon på 10 meters avstånd från givaren. Är man då 30 meter bort kan man vid ett lyckad inställning av givaren se ända ner till 9 meters djup. Är det fisk som syns 50 meter framför båten kan den då teoretiskt vara nere på 15 meters djup. Det är ju ett önsketänkande men realistiskt ser du ner till 12-13 meters djup. Så ibland när fiskarna har försvunnit från min Perspective Mode = PM kommer de fram på min LS Front långt ner mot botten. Ibland på 9 meters djup och andra gånger på 14 -15 meters djup.
Hur och var man vill fiska tex gösarna är upp till var och en. Att få fiskarna tydliga på skärmen är ju ett av huvudsyftena med inställningarna och det är ju den enkla biten. När det sedan kommer till att på ett längre avstånd kanske 20 meter få in jiggen så den syns tydligt när den faller ner från ytan mot fisken blir den stora utmaningen. Jag har gjort hundratals olika prover för att hitta en så bra och optimal inställning där allt är med. Tyvärr så finns inte den gemensam för alla vatten. Det är ofta så att man mellan olika dagar med fiske i samma vatten ändå får ställa om en del för att se jiggen allra bäst.
BILD PÅ INSTÄLLNINGSMENYN I LS FRONT
Här har jag lyckats fånga några gösar som står samlade och har ett litet möte på 6 – 7 meters djup. Fördelen med att gösarna står på detta ringa djup i min hemmasjö är att de ofta är lite på jakt när de visar sig så högt upp i vattnet. Strax intill är djupet 20 meter vilket innebär att de kan sväva ut dit på några minuter om de vill. Jag har sett gösar gå från ytan ner till botten på 20 meters djup och även sett motsatsen. Där en gös kommit från 17 meters djup och stigit ända upp till ytan för att jaga en jigg. Att den sedan måste ner en bit tillbaka i djupet för att jämna ut trycket en smula gissar jag är nödvändigt.
Varför 74% känslighet?
Jag har vid detta tillfälle valt att köra på ett fast djup som jag mäter 18 meter vilket ger en statisk exakthet på botten. Behöver jag inte veta exakt hur botten ser ut är det bara att välja auto-djup för då ändras förutsättningarna om det är kuperat. Hur mycket känslighet som man ska använda beror på hur små saker jag vill se. Fiskarna syns även om jag drar ner känsligheten rejält och lika så om jag tar och ökar filtren syns fiskarna bra. Men tyvärr så kommer jag att förlora chansen att se jiggen när den faller ner från ytan mot fisken. Det är just därför som mina bilder ser ut som de gör. Jag hade kunnat ta bort alla störningar i form av ljusblåa streck som kommer av att givaren har några olika signalfält som den mäter med och som syns som stora pilar ut från givaren uppe i vänstra hörnet. I dessa signalfält blir något som man kallar för spökekon eller Ghost det vill säga att jiggen kan försvinna ett kort ögonblick om den hanar just där. Lika så gäller det för fiska r som kan vara väldigt tydliga som de på bilden för att några sekunder senare hamna i en ghost-ficka och så är den borta. När den senare kommer ut på andra sidan syns den tydligt igen.
Att man ska välja svart bakgrund på LS Front är inte givet. Ibland är det svårt att välja vilken palett som fungerar bäst. Här valde jag mörkblå för att jag ville ha tydliga kontraster när jag skulle leta efter en boj som blivit hårt belastad och vänt neråt. Det flytande repet håller sig flytande ännu men dras sakta neråt av den sjunkande kulan. När jag lade båten för ankar några meter från repet såg jag att det stod två riktigt stora gösar på 13 meters djup strax intill repet. Jag kunde naturligtvis inte fiska efter dem då det blir fel men de syntes väldigt tydligt . Här gäller det att inte ta i för mycket utan släppa lite på handbromsen och låta givaren läsa av vattnet och sedan ändra om det behövs.
Här har jag valt att ta i lite med känsligheten upp till 75% men jag har istället släppt lite på filtren vilket kan ses som anledning att det är mycket störningar i bilden De långa Strålarna med ljusblått syns nu tydligt och det är bara att öka filtren så sållas de bort. Med ökad filtrering kommer också jiggen att synas sämre så det blir en avvägning du gör var gång du fiskar. Tydlig jigg kräver mindre filtrering men ger också mer störningar. Att få in tre bra gösar samtidigt på skärmen är ofta ett tecken på att de samlats för att ha möte på kontoret. De visar för det mesta inget intresse för din jigg utan simmar bara där ifrån. Men ibland är de istället i matsalen där du hittar dem och då äter alla allt som kommer ner. Så att få gösarna att äta kan bero på plats eller tid på dygnet.