Du visar för närvarande FÖREDRAGSHÅLLARE PÅ SPECIALFISKETORGET 2024

FÖREDRAGSHÅLLARE PÅ SPECIALFISKETORGET 2024

SPECIALFISKETORGETS, FÖREDRAG, WORKSHOPS.

MÄSSAN ÄR EN SUCCE PÅ SPECIALFISKETORGET MED MÅNGA SUPERBRA FÖREDRAG. 5 OLIKA FÖREDRAGSHÅLLARE PÅ SCENEN 2024 HÄR FÅR DE DEM PRESENTERADE.

Moderator på torget är Bo Hall som även har med sina banbrytande böcker Ekolodsboken 1 och 2. Köp dem direkt i montern.

Bo med en hygglig gös som han ska berätta hur han fångade under ett föredrag på scenen.

Beskrivning av all föredragshållare finns här.

Fredrik Renz : Abborrfiske i fokus.

På scenen har vi Abborrkungen Fredrik Renz som har ett eget redskapsmärke. En predatorfiskare och fiskeguide utöver det vanliga som kan allt om gädda , gös och framför allt storabborrfiske som blivit hans signum. Nu ska han berätta hur du fångar den där eftertraktade abborren du hittills inte fått. Drömmer du om en 2 kilos abborre är Fredrik rätt man att beskriva hur du fångar den, han vet. Är det så att du vill åka med honom en dag eller två kan du boka din guidning på mässan.

Runt om i Sverige finns det väldigt många vatten som håller stor gädda och där hittar du ofta Fredrik. När gäddtider väntar under vår och höst gäller det att prova ut nya stora gäddbeten för Fredrik. Egna beten fiskar bättre och är roligare att fiska med. Kom till workshoppen och snacka med Fredrik om nya beten.

Hans egna redskapsmärke Renzjiggar och vobblers är väl beprövade och han har sådana att visa i sin monter på mässan. Det fångstgivande jiggarna finns i storlek för både abborre och kingzise för gädda.

Hemsida www.Renzstein.se

Bo Hall : Ekolodskurs med rätt kunskaper, Downscan, Sidescan, och LiveScope.

Äntligen rätt kunskaper om ekolodet så du förstår vad du ser på skärmen.

På scenen kommer även jag Bo Hall att stå och ha en hel timmas ekolodskurs där du lär dig lite mer än det du inte får vet på andra ställen. Jag har naturligt vis mina Ekolodsböcker med mig så du kan köpa ett eget ex. Föredraget kommer att bli både för den som har mindre erfarenhet och den som just nu fiskar med den nyaste tekniken. Panoptix eller Livescope är ju två ekolod som kommit för att stanna och som ger dig mångdubblad chans att hitta den stora fisken. https://ekolodsboken.se/

Det vanliga traditionella Ekolodet

Det vanliga ekolodet är det som används mest av alla sportfiskare idag, och det kan lura dig så du är helt borta om du inte har rätt kunskaper. Det ska jag försöka åtgärda under min föreläsning. Ska man ut på en stor sjö eller havets djupa ställen är det bara det som skämtsamt kallas 2 d ekolodet dvs det traditionella som gäller. Om det vanliga ekolodet handlar hela ekolodsboken 1 , den svarta. Det är oumbärligt och normalt så ger det så mycket information att det räcker och blir över vid vanligt fiske. Men det vanliga ekolodet kan mycket mer än vi vanligtvis använder och i Ekolodsboken som är på 280 sidor finns förklaringarna, så det är inte enkelt att förstå sitt ekolod.

Ekolodsboken 1 kan du läsa om här på hemsidan www.Ekolodsboken.se

En fin gös har fallit för den spinnfiskade Berkley Sick Vibe jiggen och du ser vilken färg som fungerade best den just då. Mer om vertikalfisket och Liveekolod kommer det att vara på mässan. Har du frågor ska jag försöka svara på dem så bra det går.

Ekolodsboken 2. Nu handlar det om den nya tekniken. I boken tar jag bla upp sidescan, downscan, chirp, panoptix och livescope , mm. Att presentera den nya tekniken är svårt då det är bilder som är ögonblickliga och du ser fisken som den ser ut och hur den rör sig på skärmen. Några bilder ser du här nedan.

Nu tar vi steget ut i den nya tekniken som blivit så populär för att det ger rörliga bilder som visar hur fisken verkligen rör sig och hur stor den är. Detta får du lite av på föredraget på mässan och mer finns att läsa om det i Ekolodsboken 2. På bilden är det en stor gös och en jigg strax över. De olika fabrikaten av ekolod kallar sina saker. Lowrance = Active Target, Humminbird = Mega LIve, Garmin = Live Scope

Mer om Live-ekolod kan du läsa här: https://ekolodsboken.se/massa-och-fordrag/spinnfiske-med-live-ekolod-satter-bade-hjarnan-och-fisket-pa-hogvarv-pa-specialfisketorget-kommer-vi-hjalpa-dig-att-forsta-hur-det-hela-fungerar/

Ibland vill man se exakt hur det ser ut under båten och då gäller det att använda rätt teknik. Här har jag valt att använda en downscan som idag finns i var enda ekolod. Bilden blir som ni ser nästan som ett foto och det är inte svårt att se hur det står 6 stycken fiskar lite över grenarna på trädet.

Den senaste tekniken ger oss varierande frekvenser och rörliga bilder som vi aldrig tidigare sett. Här visar den framåtriktade signalen att det står 5 st stora abborrar i rad bara 8 meter framför båten. Hur det fungerar förklarar jag på föredraget på mässan.

Freddy Johansson: Havsfiskare med 30 års erfarenhet från Norgefiske

Freddy har lång erfarenhet av Norgefiske med liten båt.

Freddy har fiskat i våra hav runt Sverige och Norge under 40 år. Han var tidig med att fiska med småbåtar där man även drog med sin egen trailerbåt upp till Norge.

Otaliga turer med fiske i Norska vatten har gett honom en enorm erfarenhet som han nu ska dela med sig av under föredraget.

Freddy och jag –  Bo Hall – har även fiskat gemensamt under massor av Norgeresor, så att göra det här föredraget ihop blir riktigt skoj.

Vi ska ge er allt som är aktuellt för att fiska i Norge från liten båt, det blir som en tidsresa för oss.

Föredraget blir med inriktning på hur man fångar de olika arterna som torsk , kummel, kolja , långa, rödspätta, torsk, vitling, rocka, gråsej och flera arter till.  Vi låter hälleflundran få en undanskymd roll denna gång.

Varför ska man inte använda pilk och upphängare vid vissa tillfällen, medan det är väldigt bra vid andra? Vilka djup är rätt för kolja och hur ser de ut på ekolodet? Vilken tid på året ska jag fiska kummel och vilken teknik är bäst?

Vi kommer visa vilken ekolodsbild du ska ha för att fiska rödspätta eller sandskädda. Hur ska du ställa in ekolodet så det ger mest info till djupare fiske efter långa, kummel och torsk.   

Knyt dina egna tackel som ger mer fisk och som är anpassade till just den art du vill fånga. Hur fångar jag kolja och hur agnar jag för att det ska bli rätt?

Gråsejen är räddningen i alla Norska vatten, bra som agn och som vuxen en enorm fighter på spöt.

Det finns så mycket att berätta när det gäller småbåtsfiske. Har du en egen båt på trailer ca 5 meter lång har du allt som behövs för ett lyckat fiske.

Sill ett väldigt bra agn till det mesta.

Bra fiskekamper finns det många.

Vart du ska ta vägen får du massor av tips på under föredraget. Du kan naturligtvis välja en etablerad fiskecamp som det finns ganska många av.  Där det redan finns båtar som ingår till fisket. Ofta ett bra val för lyckat fiske.

Då kommer kunskaperna från det här föredraget bra till hands. 

Men det är inte riktigt samma sak som att åka med egen båt, där du redan har allt färdigt. Du kan ju din båt med den utrustning och elektronik du redan har och som du är van vid. Då blir fisket som roligast och mest spännande.

www.ekolodsboken.se/blogg/havsfiske kan du läsa om några Norgeresor vi gjort.

Freddy sitter i sin workshop på Specialfisketorget och bygger olika spön både till insjö och hav. Kom dit och designa ditt eget spö.

Rade Brodic :

Trollingguide som gör allt för att du ska få fisk.

Rade Brodic bor i Motala och har fiskat hela livet.

Att bo så nära en av Europas finaste och renaste sjöar gjorde det ganska naturligt att börja med trolling. Ett fiske som är väldigt varierande och spännande med stora skillnader i djup ända ner till 100 m.  

Guidesäsongen sträcker sig över hela året, så du kan välja att fiska mitt i sommaren iklädd endast kortbyxor eller mitt i vintern med en stor flytoverall.

Det stora spannet i temperatur ger lika stora skillnader i utövandet av fisket. Så av Rade kommer du att få höra om både sommar och vinterfiske efter lax, öring, röding , samt lite bonusfiskar som dyker upp lite oväntat när man minst anar det.

Han kommer att gå igenom allt viktigt som hänger ihop när man trollar. Hur ändrar sig huggperioderna när det är kallt respektive varmt i vattnet.

Vilken  vattentemp talar om vilken hastighet man ska hålla. Tips om dragval och hur djupt du ska fiska vid olika tillfällen kommer som matnyttiga tips under föredraget.

Ja det blir så mycket spännande att du efteråt nästan kan känna dig fullärd, och själv ge dig ut och njuta av en trollingtur på Vättern med din egen båt. 

Vill du hellre komma till dukat bord är det bara boka en tur med Rade på ” www.Trolling.se ”.

Han har också haft/fiskat från 5 olika båtar dem senaste 10 åren så har du frågor om vilken båt som passar bäst till det fisket är det rätt gubbe att fråga.

Jonas Nordigårds : Havsöringspecialist

Jonas är en grymt duktig havsöringfiskare som bor på Orust och fiskar efter kustens vackra silver. Med ett entusiasm som ingen annan har han fått otroliga fiskar längs Bohuskusten. Han fiskar i alla väder och ser skillnaderna i om det är mulet eller sol för sina fångster. Är det vind från väster eller kanske blåser från norr ja då har han ett färdigt koncept för var havsöringen står den dagen.

Ibland är fisket bara bra men i andra fall helt fantastiskt. Nu ska ni få mer och fler häftiga historier som bara kommer att berättas på scenen på specialfisketorget.

Som guide gäller det att få andra att se var fisken finns i vattnet. .

Havsöring båt Bohuskusten

Lyssna på fiskeprofilen Jonas Nordigårds när han delar med sig av några av sina bästa tips till hur du ska lyckas bättre med ditt havsöringsfiske från båt. Jonas guidar havsöring i Bohuslän och han delar gärna med sig av sina tips och trix som gör dig till en framgångsrikare spinn- och flugfiskare. Läs mer om Jonas guideturer på www.wildfishsweden.se. På mässan hittar ni Jonas i Edgeflyfishings monter D:136.

Manuel Dahlberg ”Manne”

Manne – Kajakfiskare

Manne – KajakfiskareManne var tidigt ute med att börja fiska från kajak och har sysslat med detta i över 15år, både som framgångsrik tävlande, arrangör av kajakfisketävlingar samt skribent för Kajakfiskemagasinet.

Där man kan finna både testa av kajakfiskeutrustning och kajakfiskeartiklar.

Numera har han dragit ner på tävlandet och satsar på att arrangera tävlingar och att nöjesfiska så mycket som möjligt från kajak. Manne kommer prata om hur det är att fiska från kajak, skillnader mot att fiska från båt, vad man behöver och tips och trix för att börja kajakfiska. Han kommer även prata om Kajakfisketävlingar och om några av sina äventyr.

Tonfiskens återkomst

Andreas Wikström, filmare. adde.w@hotmail.com och Jan Olsson Fish Eco

En tonfisk är besegrad och ska strax upp i märkningsbåten.

Den nya filmen om den blåfenade tonfiskens återkomst i Svenska och nordiska vatten. Från att den första tonfisken fångades i september 2017 utanför svenska Bohuskusten har det fotograferats och filmats. Fiskarna var så stora att inget liknande hade setts i våra nordiska vatten på 50 år.

Här glider tonfisken upp i den specialgjorda rännan för märkning och DNA tester ,mm.

Nu står filmen klar som ger dig hela den fantastiska resan som tonfisken gjort för att öka så mycket i antal på så kort tid och etablera sig som den största predatorn i våra hav. Andreas Wikström har filmat och set till att vi får en härlig historia ihop med Jan O och Fish Eco som hjälpt till under resans gång. De har gjort ett enormt arbete och nu är det färdigt så alla kan följa händelserna och se hur mänskliga beslut i rätt riktning förändrat hela populationen.

Den blåfenade tonfisken var enormt hårt utsatt på grund av yrkesmässig överfiskning, där man fiskade ner hela det enorma beståndet så det var nära utrotning. Ett stort beslut togs inom ICCAT om stora nedskärningar i fångstkvoterna och bättre förvaltning av det kvarvarande bestånden.

Här en liten försmak hur tungt det är att fighta en 300 kg tonfisk i en hel timma eller mer . Sele och spöbälten är nödvändigt.

Detta förändrade chansen för tonfisken att överleva längre och hinna föröka sig ett par gånger. På bara några år ökade beståndet och de stora blåfenade tonfiskarna började dyka upp efter Nordeuropas kuster från Medelhavet där den leker och norr ut längs med Sveriges och Norges kust.

Nu har populationen ökat rejält och förutsättningarna förändrats till det bättre och vi är på väg mot ett stabilt och livskraftigt bestånd som stadigt ökar i både mängd och storlek.

Filmen som du ska få se ger dig en spännande helhetsbild som du kommer gilla.

Föredrag på SPECIALFISKETORGETS SCEN UNDER SPORTFISKEMÄSSAN 2024

Alla föredrag är specialgjorda för just mässan och innehåller kunskaper och teknik som du annars aldrig får veta.

Föredragen handlar om det fiske som du helst vill uppleva. Föreläsningarna är både spännande, upplysande, adrenalinhöjande och oerhört lockande. Fyllda med härliga bilder och givande tips går du aldrig lottlös. Välj någon eller flera av dessa favoriter. Ekolodskurs med extra sidescan och Livescope där Bo Hall ger dig det bästa av ekolodet, med gösfisket är i centrum och många bra tips. Havsfiske i Norge, Freddy och Bo lär dig fiska många arter som kolja vitling kummel,mm. Havsöringfiske från båt på västkusten. Jonas Nordigårds lär ut de vassaste knepen. Den efterlängtade Abborrfiske med specialtekniker som ger stor fisk, med Fredrik Renz. Trolling i Vättern efter Röding , lax och öring med Rade Brodic. Gösfiske presenteras ihop med Liveekolod , Bo Hall

Fredag 15 mars. 09.00-18.00

10.00 Kajakfiske för nybörjare och proffs. Manuel Dahlberg

11.00 Havsöring från båt på Bohuskusten Jonas Nordigårds

12.00 Fånga storabborren med ny teknik. Fredrik Renz

13.00 Ekolodskurs med Sidescan och Liveekolod Bo Hall

14.00 Norskt havsfiske med många arter. Bo Hall Freddy Johansson

15.00 Trolling i Vättern. Röding , lax öring Rade Brodic

Lördag 16 mars. 09.00-18.00

10.00 Kajakfiske för nybörjare och proffs. Manuel Dahlberg

11.00 Havsöring från båt på Bohuskusten Jonas Nordigårds

12.00 Trolling i Vättern. Röding , lax öring Rade Brodic

13.00 Ekolodskurs med Sidescan och Liveekolod Bo Hall

14.00 Fånga storabborren med ny teknik. Fredrik Renz

15.00 Norskt havsfiske med många arter. Bo Hall Freddy Johansson

16.00 Den stora filmen om tonfiskensåterkomst Jan O , filmteamet

Söndag 17 mars. 10.00-16.00

11.00 Havsöring från båt på Bohuskusten Jonas Nordigårds

12.00 Ekolodskurs med Sidescan och Liveekolod Bo Hall

13.00 Fånga storabborren med ny teknik. Fredrik Renz

14.00 Trolling i Vättern. Röding , lax öring Rade Brodic

Välkommen till Specialfisketorget på Sportfiskemässan. Monter D 154

Jönköping 15 – 17 mars. 2024

Lämna ett svar