Du visar för närvarande Spöbyggnad i toppklass på mässan.

Spöbyggnad i toppklass på mässan.

Varför ett handbyggt spö? När du ser och känner på specialbyggda spön märker du skillnaden. Det är byggt exakt efter dina önskemål.

Det krävs lite tid och mycket kunnande för att bygga snygga spön.

Freddy Johansson sitter och bygger spön i workshopen på Specialfisketorget på fiskemässan i Jönköping 15 – 17 mars. Du kan vara med och lära dig hur man utformar spön redan från starten och hur man sedan bygger det helt från start till sista ringen i toppen. Vilken typ av spö det ska bli avgörs av klingan som väljs först. Det finns hundratals olika klingor att välja på och tittar du på utbudet av färdiga spön finns det lika många klingor att välja på när man bygger ett specialbyggt spö just för dina önskemål.

Snygga lindningar är en fin dekoration som finns i många varianter.

Att lägga in mönster eller kanske en liten bild på ditt favorit drag eller en annan häftig grej fungerar som ni ser.

Kanske vill du ha egen design på linningarna runt spöringarna med olika färger som inte är vanliga eller så vill du ha linningar i samma färg som spöt så de inte syns alls. Eller så vill du ha ett spö lackat i en färg som är så stark att den syns på 100 meters håll. Valen är oändliga och inte för att tala om handtaget som ska utformas av tex korkringar som limmas på klingan som senare ska svarvas så att det blir snyggt och greppvänligt. Har du istället önskemål om ett neoprenhandtag är det bara att göra lika dant. Först limma fast råmaterialet för att sedan slipa ner det till rätt mått för din hand.

Freddys hemma verkstad för spöbyggnad är helt fantastisk. Där har han byggt många hundra olika spön till folk från hela Europa. Fisken överst på väggen har en egen historia som du kan fråga Freddy om på mässan.

Har du stora händer vill du ha ett större och grövre handtag, det går att ordna. Jag har några färdigbyggda spön som har en kanonaktion i klingan när man matchar fisk med dem. Men de har för tunna handtag som inte passar mina händer. De blir då inte använt utan blir bara stående för man inte trivs med det till 100 % . Har du samma bekymmer, ge det till spöbyggaren som monterar ner det och börjar om. Han startar då med det klena handtaget och gör det större efter dina önskemål, lite nya lindningar runt öglorna och du får tillbaka ett gammalt spö du gillar som är som nytt, fast bättre. Och allt efter dina egna önskemål, kan knappast bli bättre.

Vill du ha något inskrivet på ditt spö är möjligheterna oändliga.

Kvaliteten på ringar handtag och tråd avgör helt slutresultatet. Endast det bästa är gott nog.

Du kan nu se när Freddy sitter och lindar ringar på olika spön som är beställda. Vill du, kan du beställa ett spö av honom så gör han det specialbyggt efter dina önskemål. Du kommer se ett specialbyggt abborrsspö i en blå färg som ska göras färdigt under mässan. Det är beställt av en fiskelegend i Sverige. Han var med och startade den största sportfisketidningen i Sverige för 50 år sedan, så tidningen firar 50 år, 2024. Fiskejournalen startades 1974 i Lerum av Olof Johansson och Håkan Otterberg och det är Håkan som beställt det speciella abborrspöt som ska byggas färdigt av Freddy i montern på Specialfisketorget under de tre dagarna mässan pågår. Här gäller det att vara noga för en fiskelegend ska vara nöjd med sitt val. Jag hade turen att få ha just Håkan med ut i båten och fiska i höstas det äventyret kan du se och läsa om här nedan.

Lämna ett svar