Du visar för närvarande Båtmässan i Göteborg sportfiskets dag 4 februari.

Båtmässan i Göteborg sportfiskets dag 4 februari.

Jag fick frågan av Bengt på båtmässan om det finns något drömfiske kvar? Jag svarade att i Svenska hav är det inte så men i sötvatten finns ju det både många och stora fiskar kvar. Jag förklarade att det som är hetast är gösfisket som är enormt utbrett. Det finns oändligt många sjöar med gös , runt om Göteborg och in mot Alingsås eller Borås. Det är en väldigt spännande sportfisk som lätt når en vikt på 5 kilo samt att det är den bästa matfisken av alla i sötvatten. Bengt log och sa, kan man göra ett föredrag om det fisket på mässan. Mitt svar var enkelt, ja visst.

Föredrag om gösfisket och hur ekolodet är till stor hjälp har jag gjort under många år så det har jag finslipat till drömnivå. Att fiska gös är enkelt om det är sommar och varmt, då ska man bara dra några bra beten efter båten så nappar gösarna. Det som man idag kallar trolling med motor , när jag växte upp hette det dragrodd för vi hade bara åror. Nog om detta.

Gösarna finns i alla storlekar och är lika roliga att fiska efter. Här har du en perfekt fisk att ta med hem till stekpannan.

Gösfisket är ganska enkelt när man fått det förklarat för sig. Det ska jag göra på mässan så vill du fiska gös kom till mässan söndagen 4 februari så blir det gösföredrag. Att förstå varför man ska hålla en viss fart på båten eller hur fort man ska veva sitt drag, wobbler eller jigg spelar en stor roll. Hur jag sedan ska vet på vilket djup fisken finns och hur jag ska fånga den blir lite av en utmaning att förklara. Men det är också det som är det roliga med föredrag, att förklara.

Här är det en ekolodsbild som förklarar en hel del. På bilden ser man hur en jigg kommer ner uppifrån som ett nästan lodrätt streck. Som sedan blir lite mer vägrätt och lite ryckigt. Det är när man ser jiggen på ekolodet samtidigt som man rör den lite lockande upp och ner, då blir det lite hopp upp och ner igen. Jiggen stannar över ett stort långt gult eko som kommer upp från botten och syns nu strax under den. Det är den tänkta gösen som vi önskar fånga och momentet senare stiger den upp och tar jiggen med en smäll. Det är lite till höger där båda de gula ekona möts, där tar gösen jiggen och det blir full fart på spöt.

Detta beskriver enbart hur det ser ut på ekolodet och det ser lika dant ut på alla ekolod. Så har du ett ekolod i båten får du just denna bild om du ska fånga en gös. Hur det ska gå till och vad man måste träna lite på för att få till detta fiske ska jag förklara på mässan.

En gös med en vertikaljigg i munnen , då har man just besegrat en lagom stor drömfisk.

Hur betet ser ut som är bäst och när det är bäst ska jag och så prata om. Vilken färg som brukar vara bäst på våren och senare ändras på sommaren för att byta skepnad fram på hösten igen. Det finns många olika sorters ekolod som kan används till gösfisket och några av dem är så bra att du kan se fisken simma under båten. DU ska få en lite aptitretare här och fler får du på föredraget på mässan.

Du kan se att jiggen kommer ner till höger om den stora gösen som en liten vit rörlig prick ,13 meter bort. Den ska sedan fiskas strax över den stora gösen som finns på 9 meters djup. Storleken på fisken kan du jämföra med avståndet mellan siffrorna överst i bilden. Den är nästan en meter lång vilket kan vara en fisk på upp mot 10 kg. Snacka om drömfisk om den tar.

Nu är det dags att gå vidare och vi syns på mässan 4 februari, 12,30.

mvh Bo

Lämna ett svar