Du visar för närvarande SPORTFISKEMÄSSAN I STOCKHOLM 16 – 19 MARS 2023      Monter  C 10-21

SPORTFISKEMÄSSAN I STOCKHOLM 16 – 19 MARS 2023 Monter C 10-21

SPECIALFISKETORGET, FÖREDRAG, WORKSHOPS. MÄSSAN BLEV EN SUCCE PÅ SPECIALFISKETORGET MED MÅNGA SUPERBRA FÖREDRAG.

Bästa och mest spännande föredragen på mässan.

  • Torget har nummer C10-21
  • Sportfiskemässan är ett stort event och där finns Specialfisketorget som har föreläsningar och workshops som handlar om det fiske du allra helst vill fördjupa dig i. Här får föreläsarna gå in på djupet och ge dig all den hemliga info du aldrig får annars. En hel timma varar varje föreläsning och de är fullproppade med godsaker som du får presenterat på scenen från fiskare som är grymt duktiga på sitt område.
Föredragen är populära och att få en bra plats i publiken kan vara svårt. Det gäller att vara ute i tid som ni ser. Här är det Bo Hall som har en ekolodskurs och lär ut hur et ekolod verkligen fungerar och framför allt hur du ska slippa att bli lurad hela tiden av ekolodet.

5 OLIKA FÖREDRAGSHÅLLARE PÅ SCENEN 2023

Alla fem presenterade lite längre ner i texten.

6 olika workshops på Specialfisketorget.

Fredrik Renz: Abborrfiskets hemlighet. : Visar all utrustning som jiggar och spön.

Bo Hall : Sluta vara lurad av ditt ekolod.: Ekolodsboken 1 + 2 . Ekolodskurs + Liveekolod

Stefan Moström: Drömresor till Malaysia och segelfisk. : Beställ din resa i montern.

Nicka Hellenberg: Havsöringens hemligheter. Beten och teknik du bör använda.

Jonathan Berg, Olof Engstedt: Amazonas 100 kilos fiskar.: Beställ resan i montern.

Chrille Andersson: Fångar stora gösar och gäddor på vertikalfiske, visar utrustningen som jiggar , göswobbler, Garmin ekolod, mm.

Peter Rosé: Nya fiskebåten INOVATOR från Sverige utrustad för fiske, med Liveekolod.

Moderator på torget är Bo Hall som även har med sina banbrytande böcker Ekolodsboken 1 och 2. Köp dem direkt i montern.

Föredrag på SPECIALFISKETORGETS SCEN UNDER SPORTFISKEMÄSSAN 2023

Föredragen handlar om det fiske som du helst vill uppleva. Föreläsningarna är både spännande, upplysande, adrenalinhöjande och oerhört lockande. Fyllda med härliga bilder och givande tips går du aldrig lottlös. Välj någon eller flera av dessa favoriter. EKOLODSKURS med extra sidescan och Livescope. Dröm dig bort och fiska Arapaima i Amazonas djungler med film och bilder. Fånga en segelfisk i malaysia eller superstor GiantTevally på popper i Kenya. Havsöringfiske på Gotland med Nicka Hellenberg där extra-allt ingår. Samt den efterlängtade Abborrfiske med specialtekniker som ger stor fisk, med Fredrik Renz. Gösfiske med Liveekolod , Bo Hall och Chrille Andersson.

Torsdag 16 mars. 12.00-20.00

13.00 Segelfisk i Malaysia, GT i Kenya. Stefan Moström

14.00 Ekolodskurs med sidescan och Liveekolod Bo Hall

15.00 Amazonas stora fiskar på 100 kilo Olof Engstedt, Jonathan Berg

16.00 Fånga storabborren med ny teknik Fredrik Renz

17.00 Gösfiske Special ,Spinnfiska med Livescope Bo Hall, Chrille Andersson

Thorbjörn Buch

Fredag 17 mars. 09.00-18.00

11.00 Amazonas stora fiskar på 100 kilo Olof Engstedt, Jonathan Berg

12.00 Segelfisk i Malaysia, GT i Kenya. Stefan Moström

13.00 Ekolodskurs med Sidescan och Liveekolod Bo Hall

14.00 Havsöringfiske på Gotland med extra allt. Nicka Hellenberg

15.00 Fånga storabborren med ny teknik. Fredrik Renz

15.45 Gösfiske Special ,Spinnfiska med Livescope Bo Hall, Chrille Andersson

Thorbjörn Buch

Lördag 18 mars. 09.00-18.00

11.00 Segelfisk i Malaysia, GT i Kenya. Stefan Moström

12.00 Amazonas stora fiskar på 100 kilo Olof Engstedt, Jonathan Berg

13.00 Ekolodskurs med Sidescan och Liveekolod Bo Hall

14.00 Havsöringfiske på Gotland med extra allt. Nicka Hellenberg

15.00 Gösfiske Special ,Spinnfiska med Livescope Bo Hall, Chrille Andersson

Thorbjörn Buch

16.00. Fånga storabborren med ny teknik. Fredrik Renz

Söndag 19 mars. 10.00-16.00

11.00 Fånga storabborren med ny teknik Fredrik Renz

12.00 Ekolodskurs med Sidescan och Liveekolod Bo Hall

13.00 Amazonas stora fiskar på 100 kilo Olof Engstedt, Jonathan Berg

14.00 Segelfisk i Malaysia, GT i Kenya. Stefan Moström

Längre ner presenteras alla som är med på Specialfisketorget.

Fredrik Renz . Abborrfiskets hemligheter med stor fisk.
Bo Hall….Ekolodet som du vill det ska fungera+Liveekolod
Nicka Hellenberg Havsöringens hemligheter på gotland.
Crille Andersson. De stora gösarna fångade från kajak.
Olof Engstedt och Jonathan Berg Amazonas stora fiskar, Arapaima.
Stefan Moström Segelfisk i Malaysia och Giant Trevally i Kenya
Peter Rose. visar upp sin nya båt från Svenska INOVATOR

Fredrik Renz : Abborrfiske i fokus.

På scenen har vi Abborrkungen Fredrik Renz som har ett eget redskapsmärke. En predatorfiskare och fiskeguide utöver det vanliga som kan allt om gädda , gös och framför allt storabborrfiske som blivit hans signum. Nu ska han berätta hur du fångar den där eftertraktade abborren du hittills inte fått. Drömmer du om en 2 kilos abborre är Fredrik rätt man att beskriva hur du fångar den, han vet. Är det så att du vill åka med honom en dag eller två kan du boka din guidning på mässan.

Runt om i Sverige finns det väldigt många vatten som håller stor gädda och där hittar du ofta Fredrik. När gäddtider väntar under vår och höst gäller det att prova ut nya stora gäddbeten för Fredrik. Egna beten fiskar bättre och är roligare att fiska med. Kom till workshoppen och snacka med Fredrik om nya beten.

Hans egna redskapsmärke Renzjiggar och vobblers är väl beprövade och han har sådana att visa i sin monter på mässan. Det fångstgivande jiggarna finns i storlek för både abborre och kingzise för gädda.

Hemsida www.Renzstein.se

Bo Hall : Ekolodskurs med rätt kunskaper.

Äntligen rätt kunskaper om ekolodet så du förstår vad du ser på skärmen.

På scenen kommer även jag Bo Hall att stå och ha en hel timmas ekolodskurs där du lär dig lite mer än det du inte får vet på andra ställen. Jag har naturligt vis mina Ekolodsböcker med mig så du kan köpa ett eget ex. Föredraget kommer att bli både för den som har mindre erfarenhet och den som just nu fiskar med den nyaste tekniken. Panotix eller Livescope är ju två ekolod som kommit för att stanna och som ger dig mångdubblad chans att hitta den stora fisken. https://ekolodsboken.se/

Det vanliga traditionella Ekolodet

Det vanliga ekolodet är det som används mest av alla sportfiskare idag, och det kan lura dig så du är helt borta om du inte har rätt kunskaper. Det ska jag försöka åtgärda under min föreläsning. Ska man ut på en stor sjö eller havets djupa ställen är det bara det som skämtsamt kallas 2 d ekolodet dvs det traditionella som gäller. Om det vanliga ekolodet handlar hela ekolodsboken 1 , den svarta. Det är oumbärligt och normalt så ger det så mycket information att det räcker och blir över vid vanligt fiske. Men det vanliga ekolodet kan mycket mer än vi vanligtvis använder och i Ekolodsboken som är på 280 sidor finns förklaringarna, så det är inte enkelt att förstå sitt ekolod.

Ekolodsboken 1 kan du läsa om här på hemsidan www.Ekolodsboken.se

En fin gös har fallit för den vertikalfiskade Berkley-jiggen och den sitter som i ett skruvstäd i munnen på fisken. Mer om vertikalfisket och Liveekolod kommer det att vara på mässan. Har du frågor ska jag försöka svara på dem så bra det går.

Ekolodsboken 2. Nu handlar det om den nya tekniken. I boken tar jag bla upp sidescan, downscan, chirp, panoptix och livescope , mm. Att presentera den nya tekniken är svårt då det är bilder som är ögonblickliga och du ser fisken som den ser ut och hur den rör sig på skärmen. Några bilder ser du här nedan.

Nu tar vi steget ut i den nya tekniken som blivit så populär för att det ger rörliga bilder som visar hur fisken verkligen rör sig och hur stor den är. Detta får du lite av på föredraget på mässan och mer finns att läsa om det i Ekolodsboken 2. På bilden är det en stor gös och en jigg strax över. De olika fabrikaten av ekolod kallar sina saker. Lowrance = Active Target Humminbird = Mega LIve Garmin = Live Scope

Mer om Live-ekolod kan du läsa här: https://ekolodsboken.se/massa-och-fordrag/spinnfiske-med-live-ekolod-satter-bade-hjarnan-och-fisket-pa-hogvarv-pa-specialfisketorget-kommer-vi-hjalpa-dig-att-forsta-hur-det-hela-fungerar/

Ibland vill man se exakt hur det ser ut under båten och då gäller det att använda rätt teknik. Här har jag valt att använda en downscan som idag finns i var enda ekolod. Bilden blir som ni ser nästan som ett foto och det är inte svårt att se hur det står 6 stycken fiskar lite över grenarna på trädet.

Den senaste tekniken ger oss varierande frekvenser och rörliga bilder som vi aldrig tidigare sett. Här visar den framåtriktade signalen att det står 5 st stora abborrar i rad bara 8 meter framför båten. Hur det fungerar förklarar jag på föredraget på mässan.

Stefan Moström: Resor till Malaysia och segelfisk.

Stefan Moström som är en grym researrangör och själv bra på att fiska segelfisk i Malaysia. Han ska berätta hur du fiskar de stora segelfiskarna och du kan nu direkt i montern beställa din drömresa ner till Malaysia. Moströms sportfishing anordnar drömresor till Malaysia, Kenya och Borneo resorna till Malaysia har huvudfokus på Sailfish medan Kenya resorna inriktar sig på GT, men givetvis så fångas det massor med andra arter på våra turer. De andra arterna vi får i Malaysia är framför allt Cobia, Guldmakril Kungsmakril, Quenfish, Bullshark mm.

Moströms sportfishing på facebok

En trevlig plats i Malaysia att besöka som ligger helt intill vattnet. Det varma vattnet +28 grader och sol var dag gör att fisket blir både avkopplande och varmt.

Stefan med en fin Kingfish som är blixtsnabb på kroken. En stor kingfish kan få den mest samlade sportfiskeran att bli blixtsnabbt nervös när den skjuter raket upp i luften. Vissa gånger ser man de hoppa 8 meter rakt upp i luften och trilla ner intill båten utan att det ens blir ett skvätt på ytan. I Kenya har jag sett kingfish hoppa upp ur vattnet på ena sidan om vår Biggamebåt och flyga över hela båten och land i vattnet på andra sidan. Då är man inte kaxig för det är fiskar som kan simma i 100 km i timmen och har en tandbeväpning som klipper av en arm.

Vill du istället utmana en stor GT är det Kenya som gäller.

Det glödheta fisket efter GT, Giant Trevally finns i Kenya. Där har du den starkaste fisken som finns i vattnet att slåss emot, och då menar jag slåss. För en stor GT på 40 kilo tar musten ur dig och det är ingen lek. Om du vill utmana dig själv till hundra procent ska du fiska GT. Ingen annan fisk kan få en sportfiskare att ändra uppfattning om glädje så fort som en GT. Du älskar när den tar poppern på ytan och det skvätter vatten flera meter upp i luften. De ser hugget och skriker högt hur häftigt det är, i samma sekund flyger du in i relingen med knäna när du försöker stoppa den från att nå ner till korallerna på botten. Efter det ska du med egen kraft försöka bända upp en motståndare som är betydligt tuffare än du själv och då börjar allvaret. Det går enormt tungt du får aldrig vila och det tar tid . Många gånger har jag hört sportfiskare säga att de ångrar att det högg när man i slutskedet kämpar med fisken. En sådan resa är det ultimata kraftprovet.

Nicka Hellenberg : Havsöringspecialist

Nicka är en grymt duktig havsöringfiskare som bor på Gotland och fiskar efter kustens vackra silver. Med ett entusiasm som ingen annan har han fått otroliga fiskar längs Gotlands kuster. Han fiskar i alla väder och ser skillnaderna i om det är mulet eller sol för sina fångster. Är det vind från väster eller kanske blåser från norr ja då har han ett färdigt koncept för var havsöringen står den dagen. Till detta kommer att han dessutom är en enormt duktig fotograf , så bilderna du kommer att få se är inte bara bra dom är i världsklass. Detta vill du inte missa vad som än händer.

Här är en fantastisk bild från Nickas kamera och den har en egen historia inom fisket. Ibland blir det bara bra och ibland fantastiskt. Nu ska ni få mer och fler häftiga historier som bara kommer att berättas på scenen på specialfisketorget.

Stora abborrar är spännande och Nicka har fiskat många så vill du höra om det är det bara att fråga.

Gäddfisket är och så en stor del av Nickas predatorfiske och han lägger många timmar  på att spinnfiska  efter stora krokodiler. Nicka tävlar även en del i Swedish Pike League, så det finns kunskaper även om detta hos denne gotlänning. Men det fiske som är allra mest centralt i Nickas fiskeliv är nog ändå kustfisket efter havsöringen.

Jonathan Berg och Olof Engstedt :

Fiske i Amazonas

Jonathan Berg i vattnet med en stor arapaima fångad í den mäktiga amazonfloden. Nu blir vi bjudna på ett äventyr som är bland det värsta man kan göra i världen. Resan ner till Brasilien är enkel och fiskedestinationen är bra och trevlig men fisket efter arapaima är av det tuffa slaget. Nu gäller det att vara bra på att söka då fiskarna andas luft. De syns alltså på ytan var de är i vattnet, snacka om spännande fiske. Att de dessutom kan vara 2 meter långa gör ju att man inte längre kan förstå vilken kraft dessa predatorer kan utveckla.

När man räknar med att en ganska stor fisk ska ta betet och det blir ett plask som på bilden, förändras förutsättningarna till skräck i stället för längtan. Då är det plötsligt överlevnadsstrategi som gäller istället för sportfiske. Men som tur är så återgår det till det normala en timma senare när man helt slut i kroppen antingen har förlorat kampen eller vunnit den men är lika trött för det.

Vad du än gör så lämna ingenting löst framme på marken. Aporna som du ser kan hitta på nästan vad som helst och det går fort så man inte hinner med att stoppa dem.

Malar finns det gott om i Amazonas.

Ibland kan det vara lite trångt att nå ett bra ställe att fiska på. Här kan det vid högvatten och regntid var 5 meter djupt.

Man kan säga att alla som bor i amazonas är inte vänligt inställda.

Chrille Andersson,

Gösfiskare med många stora superzise fiskar och live-ekolod som vapen.

På torget i en egen workshop finns gösfiskaren Chrille Andersson som dragit nästan ofattbart många stora superzise gösar. Han ställer även ut sin specialdesignade kajak som han fiskar ifrån när han gör sina enorma storgösfångster. Crille Andersson och Tommy Blomander kör storgösfiske i hop och är då grymma superzisefiskare. Med 100 tals SZ fångade har Crille otroligt mycket att lära ut. Kom och ställ alla frågor du vill. Livescope från Garmin är Chrilles främsta vapen.

Att få en stor gös är ok att fånga 100 kräver väldigt mycket kunskaper.

Chrille ville börja fiska gös vertikalt men hade svårt att hitta hur man skulle göra. Han kommer tala om hur man blir bra och hur du själv ska göra för att fånga lika stora fiskar som han gjort. Idag när Liveekoloden står i centrum är han grymt bra på det.

Crille i sin kajak som är en Native Titan 13,5 fot.

Först gäller det att lära sig sitt ekolod så man är riktigt bra på det. Utan rätt kunskaper på ekolodet är det ingen chans att få några stora fiskar. Chrille har valt Garmins elektronik rakt igenom för att det varit bäst till just hans fiske. Han talar om varför och hur du ska använda det bäst. Livescope är lösningen men kanske lite besvärligt att lära sig.

När han fiskar har han valt prylar från Westin som han gillar och det har ju blivit många stora fiskar genom åren. I montern kommer det att finnas både ekolod från Garmin och fiskeredskap från Westin, allt sitter monterat i kajaken. . Att det även blir en och annan stor gädda får man ta under gösfisket. När de blir större än 10 kg är det i alla fall en stor fisk. Hur man riktat sitt fiske efter gös men ser på Livescope att det istället är en gädda har han full koll på.

Garmins ekolod är det som hjälpt Chrille att hitta de stora fiskarna och här är en bild där man ser Panoptix nere till vänster och vanligt ekolod nere till höger och den stora bilden överst är en livescope med en gös som syns uppe till vänster.

Här är en ekolodsbild som kommer från Garmins ekolod och Livescope och på bilden kan du med en rörlig bild där en stor gös syns som den vi´ljusa fisken och du kan även se betet strax över.

Något helt fantastiskt till slut

För alla er som vill höra om något helt fantastiskt som Crille gjort. Kom ner och be honom berätta när han fångade 3 gösar som alla vägde precis under 10 kg under samma fiskepass. Ja det är faktiskt sant , men det gör sig inte självt. När han börjar berätta om den bedriften så inser man hur bra han är och hur mycket tid han lagt för att fånga dessa supergösar. Hur han gjorde och hur du ska göra för att själv klara att fånga dessa tungviktare kommer han att berätta på mässan. Spännande !!!

Här är några av Crilles favorit jiggar till gösen. Westin förstås enligt göskungen.

INNOVATOR BÅTAR Peter Rose visar sin egen helutrustade fiskemaskin.

Den nya båten från Svenska INNOVATOR i Jönköping drar till sig mycket uppmärksamhet för sin släta och rena design, samt sina smarta lösningar. Den är totalutrustad och kan vara en hårdför gäddracer som ska tävla i Sweden masters. Eller så är den mer allround som nu Peter visar upp där det istället blir inriktning på att fiska stor abborre, gädda och stor gös med Liveekolod. Grejorna sitter i båten så kom in och provsitt och se hur det fungerar. Liveekolodet från Garmin är ett Livescope med en lvs 34 givare som ger grymt bra bild på hans Eccomap.

Innovator 460 passar till de flesta sjöar och är ett Svenskt sätt att konkurrera med de Amerikanska fabrikaten som är bra men nu har INNOVATOR gjort det ännu lite bättre.

Tre stora gösar syns som tydliga ljusa rörliga ikoner som simmar runt på ekolodsskärmen. Livescope är helt galet bra och helt överlägset allt annat när man ska söka stora fiskar. Naturligtvis sitter det ett sådant i INNOVATORBÅTEN.

Välkommen till Specialfisketorget på Sportfiskemässan. Monter C10-21

Lämna ett svar