Du visar för närvarande Håkan, en legend från fiskejournalen är med i båten idag.

Håkan, en legend från fiskejournalen är med i båten idag.

Idag hade jag Håkan Otterberg med i båten för att fiska lite gös. Håkan var med och startade tidningen Fiske Journalen 1974 ihop med Olof Johansson och Otto Erlander. Han har jobbat på tidningen tills nyss då han gick i pension. Fiske Journalen fyller 50 år 2024. Så om man kan kalla någon för en legend inom sportfisket är det Håkan med nästan 50 år på en fisketidning.

Jag vill minnas att jag själv gjorde mitt första inlägg i Fiskejournalen runt 1979. Sedan har det fortsatt med många inlägg och artiklar genom åren så samarbetet med FJ har varit långt och trevligt. Att skriva artiklar om fiske är ju som att uppleva fisket igen och igen. Dessutom får andra uppleva lite av det som var, även om de inte var med, bara genom att läser det som är skrivet.

Gösfiske .

Nu till våran stund på sjön och några timmars gösfiske. Vi börjar på morgonen med att fiska efter lite mindre gösar som ska med hem som mat i Håkans kylbox. Det fisket går ganska trögt, vi får en svärm gösar men de flesta är för små så jag byter till en annan plats där de brukar vara lite större med en snittvikt på 1,5 – 2,5 kilo. När vi kommer fram och lägger oss på ca 10-12 meters djup är där gösar , flera gösar, ja väldigt många lämpliga gösar. Nu kan fisket börja och de bara vill ha en jigg dag. Det är just det som är problemet de vill inte hugga på någonting vad vi än bjuder dem.

Ni ser att det är hur många gösar som helst nere vid botten men de är helt ointresserade av att äta just nu. OK , är de på det humöret så får vi göra något drastiskt. Det innebär att vi avslutar det här fisket just nu och tar en mat paus.

Håkan med en stor smörgås i högsta hugg. Köttbullar och massa annat gott gav riktigt kurr i magen. Det blir en lång matpaus med en hel del snack om det som varit på FJ genom åren och vad som väntar i framtiden. Önskemål om att få fiska mycket står kvar och det gör det nog för oss båda för alltid. Mackorna är uppätna och vi är på gång igen. Det har säkert gått en halvtimma med trevligt snack utan att vi riktigt förstod var tiden smet iväg. Nu är det dags att greppa spöt igen för att börja fiska. Men titta!! Nu har även gösarna trugat färdigt och plötsligt så nappar de som de brukar på vart och vartannat kast och vi får en gyllene stund i båten. De flesta är matstorlek som vi kallar dem då jag själv tycker att fiskar runt 2 kilo är de bästa matfiskarna.

Gösarna står i små grupper om 5 -10 st och det är inte långt mellan dem. Djupet de samlas på är 10-13 meter lite varierat. De är naturligtvis fortfarande lite nödbedda men hugger ganska ofta ändå. Lösningen för stunden är en lite mindre jigg helt kritvit från Fredrik Rerz, Rens worm är plötsligt gösarnas första val och lurar en rad fina gösar. Att fiska långsamt brukar vara det viktigaste när det gäller denna storlek på gösar. Men när de inte tar lägger man jiggen på botten och bara ruskar runt den en stund. Det väcker uppmärksamhet och när du vevar igång igen och jiggen lyfter snabbt från botten jagar gösarna ikapp och hugger med en smäll. Med en 10 grams skalle lurar den även några abborrar som kommer i dess väg.

Renz worm var lösningen under en stund.

Här får jag vara med på samma foto som legenden från Fiskejournalen. Gösarna var många och några sparade vi men de flesta åkte i sjön igen. Efter den trevliga förmiddags passet med mindre gösar var det dags för att leta upp någon större fisk som kunde ta våra jiggar och ge oss en trevlig stund bakom spöt.

Här är en skaplig gös 15 meter ut och jiggen är på väg ner till den. Det är den lilla vita pricken på 4 meters djup över gösen. Nere på botten ser du även en fin gös bara 2 meter i sidled från givaren. Att fiska på de pelagiska gösarna är riktigt trevligt, när man ser jiggen simma förbi gösen med bara några dm till fisken är det väldigt spännande . Den vet att jiggen är där för det känner gösen långt före betet är framme vid den. Men att få den att äta är ju det stora bekymret. De simmar efter jiggen och bara tittar för det mesta. Men ibland klarar man att bryta mönstret och då tar de med en smäll så ringer i hela spöt.

Att få filma fighten både över och under ytan var en trevlig upplevelse.

Här är gösen redan på kroken och ser till att Håkan har lite kul en stund.

Det blev några lite bättre gösar men tyvärr ingen över 5 kilo vilket är skamgränsen så vi får göra att ett nytt försök senare i höst. Men kul på sjön det har vi och nästa göstripp siktar vi på de stora.

Tack Håkan för en underbar dag!

Lämna ett svar