Du visar för närvarande Gösfiske med Joakim är så mycket mer.

Gösfiske med Joakim är så mycket mer.

Jag fick chansen att fiska gös ihop med min Fiskejournalen kompis Joakim Åberg.

Vi åker ut på Anten i Joakims lilla aluminiumbåt. Vädret är så bra det någonsin kan bli 10 september med ljumma vinda och sol från en nästan klar himmel. Den lilla 6 hästaren i aktern puttrar på sakta ut mot den första grynnan där gösarna ska vara stationerade idag enligt Joakim. Joakim trycker igång ekolodet som är ett Lowrance HDS 7 touch för att vi ska kunna positionera oss rätt på grundet. Tyvärr så startar inte touchfunktionen den bara står och blinkar, ingen funktion alls. Trotts omstart och kontroll av jordplanet fungerar den inte. Joakim blir väldigt besviken och undrar om vi ska vända hem igen. Vänta lite jag ringer Jani Kaski på Lowrance han vet kanske vad felet är.

Trotts att det är sen fredagseftermiddag svarar Jani i telefon. Jag förklarar vad som hänt och Jani funderar i 3 sekunder innan han ger oss en länk till hur vi ska lösa problemet. In på Lowrances hemsida och så hittar vi rätt information och 5 minuter senare kan vi starta om maskinen och toutchen fungerar igen. Tack Jani du är grym på service.

Nu kan du se att vi lagt oss till rätta i det 19 grader varmna vattnet på 8,1 meters djup i slänten som går ner till 20 meters djup. Att ha sjökortet väl uppritat är en grym hjälp i fisket.

Ner med den frontmonterade Minkotan och så ligger vi stilla i den svaga vinden. Joakim säger att det brukar vara bra med 9-10 cm jiggar i grön färg här om gösarna är på plats. Jag gör första kastet ut mot djupare vatten och låter jiggen sjunka ner till botten. Ganska fort sjunker min 18 grams jigg ner till botten och jag börjar jigga hem den med korta pauser ibland. Det tar bara några jigg tag innan en första gös är framme och nyper i jiggen. Det är ett bra hugg men fisken fastnar inte. Nästa kast åt samma håll ger ett nytt hårt hugg och då sitter det en mindre gös på kroken. Härligt första fisken i båten , Joakim som kan det här fisket drar naturligtvis upp ett par mindre gösar direkt. Dessa gösar är väldigt små och knappt halvmetern långa, så de simmar gladeligen ner igen till botten.

Jag fiskar en stund med en 12 cm jigg och har många hugg. Smågösarna är på hugget en stund nu på kvällen. När en mindre abborre tar så att den fastnar vill jag prova det fisket. Så jag bytar till den mindre gula jiggen en stund. Då blir det plötsligt många fler napp då abborrarna gillar den även om de inte är så stora.

Här har det kommit upp en första som direkt följs av många flera. De är inte stora men några är alla fall lagom att steka så de får följa med hem till middag i morgon. Stekt abborre är ju en av de bästa middagarna man kan få. Mitt i det här abborre och gösfisket ändrar Joakim på det. Plötsligt står han med en kraftig böj på sitt spö coh säger det här är ingen liten abborre. Och av spöböjen och kraften från fisken i ändan av linan är det bara att hålla med. Det måste vara en krokodil av modell vuxen. Fighten går efter botten fram och tillbaka runt båten , att tygla en arg sommargädda med klena jiggutrustning är både kul och spännande. Tyvärr så är väl inte Joakim i den sitsen att han kan säga att han bestämmer just nu, men det kommer att ändra sig.

I det lugna vädret och stilla sjön är det bara fråga om en liten stunds tämjande av den här krokodilen och det är riktigt spännande då vi efter 5 minuter fortfarande inte sett fisken. Vi gissar på hur stor den kan vara, och den kämpar som om den var upp mot drömgränsen 10 kg. Det är varmt i vattnet och fisken blir lite starkare då så förhoppningen finns. Nu börjar den ge sig och cirklar några varv precis under båten innan den visar sig första gången. Den är stor riktigt stor. Några hysteriska plask i ytan och den hamnar i håven. Skönt allt gick bra.

Här ligger den i den stora håven, en magnifik fisk. Någon vägnings säck har vi inte så vi får väga den i håven istället. När vi tagit bort vikten från håven ser vi att den här stora damen väger nästan prick 8 kilo. Den såg faktiskt lite större ut när den kom i vattnet men det är en väldigt fin fisk.

Det är en respektabel krokodil i famnen på Joakim och tagen på ett klent jiggspö var det en utmaning. Snyggt fiskat Jocke!

Vi fortsätter fiska och det hugger både abborrar och gösar under en stund innan det plötsligt dör ut helt. Ingen fisk som syns på ytan och ingen fisk vill hugga efter botten. Då flyttar vi en bit till nästa grund där det ska gå lite fler gösar i bra storlek om allt stämmer. Första gösen är i bra matstorlek och får åka med hem sedan hugger det fler som vi lämnar tillbaka i det blöte elementet. Där satt den, säger plötsligt Joakim. Nu har jag en bättre fisk och man kan se hur spöt jobbar mot en större fisk.

Fisken går efter botten och stöter och vi blir lite oroliga att det är en ny krokodil som tagit jiggen för den går omkring och gör ruskningar med skallen som gäddorna gör. Men efter en stund går fighten över till att det borde vara en skaplig gös istället. när det till slut är färdiglekt med fisken fångar jag den i håven och det är en fin gös . Grattis Joakim du är kung i dina vatten!!

Skitfiske Bo

Lämna ett svar