Du visar för närvarande 20 års längtan är över för Stig.

20 års längtan är över för Stig.

20 års förbannelse

För 20 år sedan fick Stig sin första och enda abborre som vägt över ett kilo. Han har pratat om den och hur svårt ja helt omöjligt det varit att få en till. Så det har blivit en stor längtan att få bryta dödläget och få ännu en stor randig krigare. Som Stig sagt de sista åren det har blivit en förbannelse över den där stora abborren. Jag lärde känna honom 1976 och vi har varit fiskekompisar sedan dess. Han har fiskat mycket abborre sedan dess men aldrig varit i närheten att nå den där 1000 grams gränsen. Hur många fiskepass vi gjort ihop genom åren vet jag inte men det är många och många av dem har varit efter abborre utan att vi båda lyckats få någon över kilot.

Nu ville jag lära mig.

I mitt fall bestämde jag mig hösten 2020 för att försöka lära mig att fiska stor abborre under 2021. Så det här året 2021och har gjort många turer enbart riktade efter stor abborre. Det är ju ett lite annorlunda fiske att rikta in sig på abborrar över kilot. Jag har verkligen enbart satsat på stor fisk och jag är oerhört nöjd och vill säga att jag lyckats långt över mina egna förväntningar.

Nu är det din tur

Nu var det Stigs tur att åka med till en sjö som jag vet håller stor abborre. Jag hade i förbifarten sagt att nu har du världens chans att få en ny abborre över kilot. Jag kunde naturligtvis inte lova någon stor fisk men chansen ökade med de nya kunskaper jag nu skaffat mig, om både fisketeknik och sjön i sig. Det smög väl fram lite mellan raderna att det skulle ju vara underbart att få ännu en kilofisk, så det inte bara blir att den enda för 20 år sedan enbart var en turfisk. Entusiasmen var lite dämpad inför mötet med den vackra sjön jag skrivit om tidigare. Nu kan ni se att omgivningen klätt om och istället hamnat i sen höst skrud. Alla lövträden som kantar sjön har tappat sina blad och den gröna fylliga färgen har bytts mot lite färglöst grått på stammarna. Men de stora abborrarna är fortfarande kvar i sjön och de är minst sagt både lynniga och svårtrugade, men de finns. Nu provar vi!

Vi har lite diskussion om vad som är bäst betet för abborrarna och jag valde en SvartZonker Mc Perch i färgen Nors. Den har ofta varit en favorit när jag fiskat stor abborre. Stig ville istället prova en S Z i motoroil. Dags att skrida till verket. Med den grunda åsen alldeles till vänster om oss glider vi sakta ut i sjön.

En liten bit utanför bryggan ser vi på Panoptix-ekolodet hur flera stora abborrar visar sig på bara 6 – 7 meters djup. På djupkartan kan man säga att vi börjar längst i söder där sjösättningsrampen ligger och så kommer vi ut till höger om det röda området längs ner på kartan. De stora abborrarna kommer simmandes en meter över botten och när de bara är 2 – 3 st är det ingen tvekan det är stora abborrar.

Pulsen går upp i max och vi ser även på Livescope bilden hur den ena abborren tar fart och attackerar min jigg. Nu smäller det , men nej, den tvekar i sista ögonblicket och simmar bort ifrån jigg. Det är inte sant så nära men ändå så långt bort. Vi kör runt en stund i området som ni ser på plotterspåret. Jag kör på de ställen vi tidigare sett fin abborre men de är borta. De lurade oss igen och bara försvann. När vi ser några ensamma fiskekon som är ganska stora stannar vi och kastar på dem och Stig får då ett bra påslag som under en sekund eller två känns som en abborre men som naturligtvis förvandlas till en liten gädda på några kilo. Men spännande vara det ett ögonblick.

Vi glider lite till höger på kartan där det är en stor vass inne vid land och den avslutas med att det blir en berghäll som tar över landkonturen som övergår i skog och branta kanter.Vi fortsätter uppåt på kartan det vill säga säga norr ut mot en stor grundtopp som ligger på högersidan av kartan som en isolerad vit ring där det står en 7a i en liten fiskikon. Runt det stora grundet är det djupt och på utsidan mot sjön är det nästan 20 meter som snabbt grundar upp mot den lilla toppen som bara är några meter under ytan. I de kanterna kan det hända att det står betesfisk och då borde vi hitta abborren där idag. När vi kommer fram ser jag på ekolodet att det är mängder av betesfisk från 14 meters djup upp till bara 5 m under ytan. (Här skulle det varit några ekolodsbilder, men det blev något fel på kortläsaren så jag missade alla bilder jag gjort under dagen.)

Jag placerar båten söder om grundet på ca 12 meters djup. Där står det fisk säger jag till stig och pekar på Livescope ekolodets bild och visar riktningen snett norr ut längs med grundet på ca 12 meters djup. Nu gäller det att fiska medans fisken är här den kan försvinna på ett ögonblick igen. Jag kastar förut på styrbordssidan av båten och Stig på babordssidan. Min 14 grams jigg sjunker ganska snabbt och jag når botten utan problem. När jag börjar veva igång jiggen tar det bara några sekunder innan jag känner första stöten ja en abborre har huggit. Men nej den lossnade, så går det några vevtag till så igen en ny stöt och samma sak igen, vad händer. Jag väntar ett ögonblick, eller som man kallar det idag jag gör ett vevstopp och när jag nu går igång tar det bom stopp. Där sitter den första abborren och det är en klart godkänd fisk.

När flera fiskar över kilot ligger i håven är det en underbara känsla.

När jag tittar på Stig så börjar han precis fiska. Vad håller du på med frågar jag . Jag ville prova de där vibrationsbetena som du fiskat så bra med i sommar så jag valde ett Berkley Powerblade.

”Nu” säger Stig i samma sekund. Vilket hugg det är bom stopp kolla vilken kraft, kan det verkligen vara en abborre. Ja absolut, var bara bestämd inget mesande då förlorar du den. Det blir flera goa rundturer under båten innan fisken till slut kommer upp till ytan . Kolla vilken abborre skriker Stig , kolla en sån bjässe. En liten sväng ut från båten och så simmar den snällt in i håven. Stig han tittar ner i håven och så tittar han på mig och så säger han. Den är ju sketstor. Ja och nu får vi lossa den snabbt och ha kvar den i håven för att fiska vidare.

Jag gör ett nytt kast mot samma område som första gången och igen tar en fin abborre men den lossnar efter bara 10 sekunder, otur. Sedan händer inget mer. Jag letar med ekoloden men alla stora abborrar är borta och det står bara betesfisk som inte är jagad längre vid sidan av grundet. Vi fortsätter fiska men alla stora fiskar är borta och vi blir utan fler abborrar. När det gått en lång stund utan ett enda hugg inser vi att huggperioden är över, jakten är slut för denna gång. Jag tar fram vågen och så väger vi Stigs abborre till 1,14 kilo fördelat på 44 cm. Jag räcker Stig handen och gratulerar till 20 års väntan är över. Med ett leende som går från öra till öra ser jag hur han mår nu. Min abborre är lite mindre än Stigs.

När vi nu börjar fiska igen efter lite fotograferande är det helt dött i vattnet. Vi ser flera stora fiskar på ekolodet men inte en enda är intresserad att ta våra beten. Vi har inte ett hugg av abborre på en hel timma. Då lägger vi om fisket och jag kör ut på lite djupare vatten, där ser vi fler stora fiskar på livescope men de simmar fram till jiggen och sedan där ifrån. Tre stora gäddor som lätt är över metern långa simmar fram till jiggen i hög fart för att momentet senare stanna och inspektera betet noga. Tyvärr så är det inte tillräckligt intressant för de drar bara där ifrån.

Ute på djupt vatten ser jag även stora abborrar på livescope som snabbt simmar fram till min lilla jigg men tvekar som gäddorna och simmar lojt där ifrån. Men jag vet var de är och ska utmana dem en annan dag. Det finns ingen gös i sjön så det är en riktigt stor abborre ni ser på bilden.

Endast mindre abborrar hugger under eftermiddagen , med undantaget för en stor som tar min jigg, så den lilla huggrusch vi fick uppleva på förmiddagen blir den enda ruschen under dagen. Jag ser fler stora abborrar vid botten men de tar inte trotts att jag provar allt som de borde gilla inte ens droppshott eller Nedrig fungerar. Och alla stora abborrar står på botten på 11-15 meters djup.

När vi åker hem kan vi konstatera att dagen varit lyckad. Stig har fått sin andra abborre över kilot vilket var avsikten med resan. Med tre stora abborrar kan vi inte klaga och 1,14kg i topp och två strax under är vi väldigt nöjda med . Sedan hade vi ju lite underhållning emellanåt från en samling gäddor som vi inte fiskade efter men fick på köpet.

Det kan knappast bli bättre än att få ge sin fiskekompis det han helst vill uppleva.

Skitfiske Bo

Lämna ett svar