Du visar för närvarande Abborrfisket klart på gång.

Abborrfisket klart på gång.

Jag kommer ut på Tolken som ligger mellan Borås och Ulricehamn vid 8.00. Det är blåsigt men en del sol mellan molnen så jag ska ge det ett försök i dag igen. Jag tänkte inte åka längre än 4 minuter från rampen. Förra gången var det just där som de första fina abborrarna fångades i rännan ut mot öppna stora sjön.

Utfarten mot stora sjön är en lång tarm sår fiskar jag nu. Vid siffrorna 8,5 är ett ok ställe på våren.

Abborrfisket startar.

När jag kommer fram ser jag ingenting som liknar fisk på ekolodet . Här brukar man se fisk men idag är det helt tomt. I den djupa rännan ser jag betesfisk så om abborrarna ska vara någon stans ska det var runt betesfisken. Jag riktar upp fören på båten mot vinden och startar den frontmonterade elmotorn som nu håller båten på plats. Att vi ligger helt stilla är en liten lögn för det blåser byig vind med 12-14 mm/s från sydväst. Alltså snett ut från land och det tar tag i båten så att det tjuter i linorna. Jag söker med Livescope runt båten och 26 meter ut rent väster ut ser jag några stora fiskar. Tyvärr ärt det gösar i bra storlek som ska leka så de får vara i fred. Släpper på ankringen och glider sakta upp mot nästa djuphåla.

Sjösättningsrampen är på vänstersida nästan längst ner i ändan av sjön.

Jag hinner bara flytta båten 5 meter innan jag ser första abborren på ekolodet. Ankrar snabbt och riktar in Livescopet mot fisken, det är tre fiskar och de ser ut att vara i bra storlek. Kastar ett perfect kast förbi fisken med några meter och så försvinner bilden då båten hamnar i en kastvind och fullkomligt flyger 4 meter i sidled. Jag fiskar in betet så noga det går i vinden. Söker med livescope men abborrarna är borta, det går fort idag. Kastar en stund men inget händer abborrarna är som bortflåsta. Det är nog mer jag som är i båten som i den starka kuling-vinden blir bort blåst från min hotspot gång på gång.

Jag provar många olika beten men inget av dem utmärker sig till en början. När jag tar min favoritjigg som är i mitten på bilden en Svart Zonker 9 cm nors, då är det allvar. På ekolodet ser jag plötsligt flera abborrar som glimmar som små simmande fiskar på Livescopen. Kastar och får en direktträff och så sitter första fisken för dagen på jiggen. Det är det roligaste fiske som finns att fiska pigga abborrar, sakta glider den in i håven. Jag lyfter blicken och tittar på ekolodet , men de är redan borta när jag är färdig för match. En lång stund går och jag börjar misströsta då kommer de igen som om de jagar i stora cirklar.

De syns tydligt när de kommer jagandes i frivattnet. Ibland ser jag även större abborrar som simmar nära botten men de är oftast fler och inte lika stora. Jag prov ar att byta beten och en Grön Mc Perch åker på och just då ser jag fler fiskar i frivattnet som jag kastar efter. Men de är borta lika fort som de kom. Plötsligt är de rakt under båten och min Panoptixbild visar att de just nu står 2 meter ut på min BB sida. Snabbt släpper jag ner min jigg som omgående blir attackerad. Miss i första försöket men i andra sitter den där. Det blir lite rundåkning under båten men den kommer ganska snart upp till håven. Ännu en kanonfisk i min smak.

Jag får vänta på att fiskarna kör sin runda verkar det som. Så det gäller bara att vara vaken när fisken väl är i gång runt båten.

Jag hittar abborrarna gång på gång när de kör i frivattnet och kommer nära nog båten. Ibland blir det träff men oftast hinner man inte få betet ner till fiskarna innan de är borta. Men sakta fyller det på i sumpen som jag har i motorbrunnen under motorn.

När det gått 4 timmar och jag är trött på den eviga vinden packar jag ihop och åker hem. Det har varit en väldigt trevlig dag på sjön där flera fina abborrar varit med och hälsat på i sumpen. Jag kom upp i 840 gram som jag anser vara en väldigt stor abborre i våra vatten.

Snart ’är det dags att åka ut igen men då får det vara lite mindre vind så man kan fiska avslappnat. Då är det även dags att ta den där stora abborren som väger över kilot. Tills dess skitfiske.

Lämna ett svar