Du visar för närvarande Abborrfiske med Daniel i den vackra sjön 10 jan 23

Abborrfiske med Daniel i den vackra sjön 10 jan 23

Vi lämnar rampen 09,00 och glider ut till de stora abborrarna som finns i den här sjön. Att fiska efter de stora abborrarna med båt så här tidigt på året 10 januari har jag aldrig gjort förut. För länge sedan fiskade jag här på isen och fick en del fin abborre men aldrig någon som var i närheten av ett kilo. Så att sikta högt och drömma är vad vi börjar med redan från start idag.

Vi glider ut mot djupkanten som vi tror ska ge oss en stora abborre idag. Att ha högre förhoppningar än en fisk är nog att ta i. Jag har riggat med en vanlig Svart Zonker jigg på ena spöt och en Ned rigg på det andra. Nu på morgonen är vädret med oss och det är lika lugnt som det ser ut på bilden. Vi kör ut på runt 10 meters djup för att leta större abborre. Så dyker det upp en större fisk på ekolodet och spänningen stiger. Ankarfunktionen på elmotorn i fören åker i och så står vi still. Dags att börjar fisk på 9,4 meters djup. VI ser fisken på ekolodet men när våra beten kommer i närheten av den så simmar den bara förbi dem, inte ens en reaktion att vilja äta på den fisken. Vi gör flera stopp där vi ser större abborre men alla uppför sig lika dant, tittar lite snett på våra beten och meddelar att de inte är hungriga.

VI hittar en del fina abborrar med hjälp av Livescope och de simmar omkring nere vid botten som små eldklot. Som dem du ser på bilden. När vi minskar avståndet vi söker på ekolodet blir fiskarna i sin rätta storlek och då ser vi hur stora de verkligen är. På bilden är det 30 meters sökområde och allt blir smått. Många av dessa fiskar är över 40 cm några säkert 45 cm vi ser några som är ännu större men de vågar vi inte ens drömma om nu. Vi börjar om med vanlig jigg och Ned men oavsett vad vi bjuder dem så vägrar de att äta. Daniel som är en grymt bra Ned-fiskare kör långa stunder med det men inte ens han får någon fisk. Jag fortsätter att prova nytt och kör med vibrationsbeten som Powerblade och fladdriga jiggar , några olika spinnare testas men inget ger någon fisk. Till slut är jag tillbaka till min SZ jigg 9 cm lång i färg som en regnbågsöring. Då utan förvarning är det en abborre som plötsligt öppnar sin mun och hugger min jigg. Ingen jätte men den tog i alla fall.

När de passerar halvkilot är det ok.

Äntligen är det fisk som vill hugga efter två timmars fiske, skönt. Den tar på min SZ jigg som fiskas sakta över botten. Efter den första abborren tänker vi att nu lossnar det, men det gör det inte. Det är fortsatt lika svårt och lika omöjligt att få några fler. När vi åker runt och ser några stora betesfiskstim är det både abborre och gäddor runt och inne i stimmen. Vi försöker att fiska efter de stora abborrar vi ser men det slutar var gång med att hungriga gäddor anfaller våra jiggar. Små gäddorna på några kilo är snabba som reptiler och tar våra jiggar i flykten. Ibland ser vi fler runt samma stim.

Här ser man att det är en stor gädda som står i mitten av stimmet och vaktar sin plats. Daniel sa att undra om den tar min lilla abborrjigg om den får syn på den. Svaret på den frågan fick vi 20 sekunder senare när den fullkomligt kastade sig över den lilla jiggen. Och så var det fulla fart på rullen en stund. Det är spännande att sitta och titta på liveekolodets skärm när man i realtid kan se flera gäddor jaga runt i betesfiskstimmet. Att de trakasserar småfisken i stimmet är ingen överdrift. .

Dagens största jiggtjuv har här fastnat i ett lippgripp en stund. Det är nödvändigt för att vi ska klara att trassla upp linan kring fisken. Den får naturligtvis sin frihet tillbaka , om den bara tala om för de andra gäddorna att de ska hålla sig borta från våra abborrjiggar nu. Nu är det ju så att varken jag eller Daniel kan gäddspråket särskilt bra. Så det fortsätter att anfalla gäddor på våra jiggar även efter fisken på bilden varit uppe i båten. Vi ger upp och lämnar det grunda område vi varit i en stund, med djupkanten intill och alla jagande gäddor. Dags att söka nya utmaningar. Här var gott om stora fina abborrar men ingen enda ville ju ta våra beten. Nu bär det av till andra sidan sjön och lite djupare fiske.

Längs med det stora berget är det djupt och vi letar på lite djupare vatten efter större fisk. Med ett djup ner till 18 meter ser vi olika stim med betesfisk men få stora abborrar. Fler stora gäddor som säkert är upp mot 10 kg ser vi och tar oss snabbt där ifrån för att slippa dem på kroken.

VI kör tills vi kommer till ett område där djupet är 14,5 -15,5 meter, där har vi sett fisk tidigare men inte fått någon. Nu ska vi ge det en chans har vi bestämt. Dagen har snart passerat och vi har bara en enda abborre att rapportera, nästan lite skämmigt. Dessutom är det bara 1,5 timmar kvar av dagsljuset så vi måste snart ge upp. När vi kör över slätområdet på 14,5 meter ser vi på ekolodet att det är någon liten ojämnhet på botten men inget mera. När vi går över till att köra med Downscan kommer det istället fram flera stora abborrar på ekolodet. Upp ur botten kommer fler stora abborrar som även syns tydligt på livescope bilden. Du ser dom strax över botten på 14 m djup. De visar sig bara om vi har vårt bete där nere annars försvinner de och blir ett med botten.

Här kan du se hur några stora abborrar står strax över botten på downscan bilden. På det vanliga ekolodet är det nästan omöjligt att se dessa tydligt. Men med DS kommer de fram tydligt och man får tid att fundera hur de ska fångas. Nu blir det plötsligt lite blåsigare och en liten snöby kommer in så det yr lite vitt i luften. Det är ju tur att inspirationen kommer från abborrarna vi ser på ekolodet. Jag fortsätter med min Svart Zonker jigg som jag bjuder ut så förföriskt jag kan. Men med sanningen i minnet har det ju inte gått så bra hittills idag med det fisket. En halvminut går och jag har för länge sedan glömt allt om tidigare misstag. Då kommer en av de tuffa damerna nere på botten på att den vill ha min jigg. Jag blir riktigt överraskad när en fin abborre tar jiggen och det blir ett riktigt tvärstopp i rullen. Hugg säger jag till Daniel och det är en bra fisk , men det kan även vara en halvstor gädda för det är bra drag i grejorna. Men upp till ytan kommer en väldigt fin abborre. Jag hinner bli lite nervös då Daniel glömt håven och vi får ta dem med handen idag. Men allt går bra och i handen håller han dagens första riktiga abborre. Snacka om lycka!

En drömfisk för mig med 42 cm och 1240 gram i vikt. Betet den tog på sitter i munnen, SZ 9 cm. Det är en grymt bra början på året när man få en sådan fisk. En abborre över kilot redan första fisket är ju långt över all förväntan i alla fall fört mig. Då de stora damerna snart är i lektagen och rommen är på väg ut i aktern gäller det att släppa dem så fort vi kan tillbaka i vattnet.

Tillbaka till ekolodet och här syns det några fina abborrar på livescope. När de bara står 2-3 meter vid sidan av båten är det lät att släppa en jigg rakt ner. Men vi har svårt att få dem att ta våra beten vad vi än bjuder. Efter en halvtimmes intensivt fiske med fisk hela tiden på ekolodet inser vi att vi snart är besegrade. Vi gör en sista flytt från all fisken i ren desperation. Den släta bottnen är ganska stor så vi kör runt och tittar lite och ser några stora fiskar på ett annat ställe. Ut med jiggarna och fiska med dagens sista ambition. Då hugger det en väldigt fin fisk på Daniels spö, det blir bom stopp ett ögonblick.

Kolla det är tvärstopp i mitt mjuka spö. Vi ligger stilla så det är en livlig dam som tagit den lilla 10 cm jiggen han fiskar med.

Beviset på att trägen vinner kan man säga, när Daniels fina abborre ligger i händerna på honom. 44 cm och 1150 gram en riktig skönhet. Kanske att vi kommit på ett trick hur man gör trotts allt för att få de ur tröga abborrarna att ta jiggen.

Att de tar riktigt när de väl vill ser vi här. Hela jiggen i munnen långt ner i halsen.

En liten stund till kan vi köra innan det blir helt mörkt och svårt att få upp båten på trailern. Minuterna senare har jag ett litet hugg som blir fast och det är en mindre fisk på ca 36cm.

Sista fisken för dagen blir den här mindre abborren. Vi har börjat förstå hur vi ska ta dem så längtan att få åka hit igen blir nog stark när man kommer hem.

Tack den vackra sjön för denna gången. Skitfiske på alla. Bo

Lämna ett svar