Du visar för närvarande Den vackra sjön gav oss abborre på 47cm

Den vackra sjön gav oss abborre på 47cm

Det har varit lite regn med åska de senaste dagarna så vattnet från förra åskskuren ligger kvar vid sjösättningsrampen. Vattnet är lågt nästan 70 cm under det högvatten vi hade tidigare. Att få i båten är enkelt att få upp den blir inte lika enkelt.

När vi på morgonen kommer ut på den lilla vackra sjön är det lugnt och solen skiner från en ganska blå himmel. Molnen lurar i vassen bokstavligt men det klarnar upp helt och hållet. Nu kan det bara bli bättre om våra vänner abborrarna vill vara med.

När jag börjar leta där abborrarna brukar vara är det helt tomt inte en fena syns. Jag kör runt och tittar i 20 minuter innan jag ser första fisken på ekolodet. Vi har då letat från 3 meter ut på 19 meter och in igen till 6 meter. Där på en grund-ås ser jag ett flertal stora abborrar som står stadigt under ett stort stim med löja.

När vi gör våra första kast är det väldigt spänt och så fort betet kommer ner i vattnet och börjar locka till sig fisken jagar abborrarna ikapp det i rasande fart. Det här blir bra är första tanken , men det går tyvärr inte som vi önskar. Med abborren i full fart fram till jiggen förväntar vi oss att de stora abborrarna ska kasta sig över våra beten men bara någon decimeter framför betet stannar de och är helt ointresserade. Vi kastar och spinner in med olika hastighet olika beten med varierande färger men inget får dem att hugga. Jag provar olika vobbler, chatterbait men inget får dem att bita. Det går tre timmar som vi ser stora abborrar på ekolodet men inte en enda vill äta. Nu hör vi hur Åskan som förväntas komma idag närmar sig med stormsteg. Och storm blir det med minst 15 m/s så hela sjön ryker vit av skum.

Plötsligt står sjön på ända och vi hittar en liten vik dit inte stormvindarna når oss med full kraft. Att luras av fina bilder som du ser här är inget att lita på. Åskovädret som kommer över oss är bland det tuffaste jag varit med om. Det regnade så att man inte längre hör sig själv. Som tur är har jag förberett båten och fällt upp kapellet så vi ligger torrt och kan laga mat under de timmar de brakar löst som värst. DU får en liten video snutt här . Ursäkta ljudkvalitén under ösregnet.

När det väl klarnar upp passar vi på att köra tvärs över sjön och där ute i frivattnet ser vi fler stora fiskar bara någon meter under ytan. Jag frågar Stig om vi ska göra ett kast för det måste vara gäddor. När en visar sig 12 meter från båten knappt 2 meter under ytan greppar jag spöt och gör ett kast. Det tar bara några sekunder innan det blir full fart på rullen och en hygglig gädda har tagit jiggen. Det blir en lustig dans runt båten innan en lite över meter lång gädda hamnar i håven. Den får snabbt friheten åter och simmar stilla och lugnt tillbaka ut i sjön. Det står en till bara 20 meter från oss så jag frågar Stig om han vill kasta en jigg men han säger att vi skiter i gäddorna och fiskar efter abborrarna istället. Så blir det , vi styr mot abborrarna istället. När vi kommer fram ser vi att abborrarna finns kvar där vi lämnade dem före ovädret.

VI ser dem och när vi kastar i våra jigger händer det samma sak som förut att abborren jagar fram med full fart och tvekar vid hugget. Men nu har vi några som bryter mönstret och tar för ovanlighetens skull. Jag byter till ett chatterbait och ser hur de blir mer intresserade av att det vibrerar. Så plötsligt är det en som med full kraft kastar sig över mitt bete.

Jag känner att det blir riktigt stopp i rullen och mitt E- Motion spö från Berkley böjer sig rejält. Det är bara 10 – 30 gram så det följer fiskens rörelse som en virvelvind i vattnet. Så går det i sidled med ruskningar och skakningar är det en stor abborre eller en gädda? Nej det måste vara en gädda för det är sånt drag i den här fisken att det inte kan vara en abborre. Men vänta lite säger jag till Stig ta fram håven ifall jag har fel för det skakar mycket mellan knivskarpa rusningar. Några snabba rusningar till och så Kommer den upp till ytan 5 meter från båten och gör en sista rusning från båten bara några dm under ytan så vi ser den hela tiden. Jag håller andan för den här abborren är riktigt stor. En snygg håvning av Stig och den är i säkerhet. Kolla vilken abborre, den är stor. I mina mått är en abborre över kilot en riktigt stor fisk som jag sällan får. Denna är lite större. En stund tittar vi på fisken mäter den sedan till 47 cm och 1290 gram. En utlekt fisk som före lek varit en drömfisk.

Några abborrar är stora och andra som du kan se på videon är enorma. Det är inte fiskar som den jag fick för en stund sedan dessa är betydligt större. Ingen av dessa giganter lyckades vi få att ta något bete, de var smartare än oss. Men vi kommer tillbaka och då ska vi ha nya beten med oss som de aldrig sett tidigare.

Min fina abborre gav en sådan härlig känsla att vi i framtiden kommer att fånga fler och ännu större fiskar när vi läst oss tricket vad de äter.

Efter detta tar vi en lugn fikapaus med kaffe och tårta , samt cola till mig.

Nu startar de mindre abborrarna att hugga och vi bara gör rätt. Jag kör båten och letar fiskar som kan tänkas ta Stigs bete. Jag behöver inte fiska mer jag har ju redan fått min dröm abborre. Stig kommer snart på tricket och drar den ena abborren efter den andra och innan vi ger upp har han fått 10 st med en nästan 800 i topp.

Att komma in i flytet och få den ena abborren efter den andra göer ett bra självförtroende så nästa tur blir han livsfarlig. Då får jag nog köra båt hela dagen i jakt på den stora randiga. Men tills dess , alla med spöt i hand . Skit fiske!

Lämna ett svar