Du visar för närvarande Abborrarna lurade oss och gösarna ville ha gröna beten.

Abborrarna lurade oss och gösarna ville ha gröna beten.

En tidig morgon sjösätter jag och glider ut på sjön för att prova om det finns någon abborre eller gös som vill vara med idag. Till sällskap har jag min kompis Stig som lovar att vi ska få en bra dag. Enligt honom ska det bli varmt och soligt idag.

Först lägger vi en timma på att meta upp 20 fina mörtar som vi ska meta stor abborre på. Jag kan säga att de gånger som man snabbt får i hop betesfisken brukar rovfiskarna som ska ta dem vara svåra att överlista. Och exakt så blev det idag vi metade med våra mörtar på flera olika ställen utan att få en enda stor abborre , så var den saken avklarad. Slut om abborrfisket som aldrig blev av.

När vi provat att meta abborre i 3 timmar utan att ha ett enda napp från en abborre gav vi upp och började kalla det bara mete med mört. För det var inte så att det inte nappade några abborrar på våra mörtar utan de fick vassa påhälsningar gång på gång. Stig som startade att meta hade inte haft i sin mört mer än någon minut när flötet sjönk och så var det kontakt med fisk. Naturligtvis var det en gädda som ville ha lite mat så där tidigt på morgonkvisten. Inget som vi ens ville tänka oss men som tyvärr tog för sig.

En stund senare var det ännu ett napp och flötet sjönk och den fina mörten satt stenhårt fast i munnen på en knappt 3 kilos gös. Jag sa till Stig ska det vara så omöjligt att få till en abborre istället. Och så var det, ingen abborre ville ha våra beten.

Sedan fortsatte det med fler gäddor och fler gösar visa av dem små andra rejält stora. Men abborrarna lyste med sin frånvaro. Jag gav upp och började ta fram jiggspöt för att få lite roligt med live-ekolodet i stället. Bara en liten stund efter att jag börjat söka med ekolodet såg jag ett par gösar som stod i nära botten på 7 meters djup 12 meter från båten. . Stig , ta det gös- spöt till vänster och gör ett kast så ser vi om de tar eller ej. Det var ej som gällde, de var nödbedda. Gång på gång såg vi hur gösarna simmade efter jiggen , strax bakom på bara några cm avstånd men vägrade att hugga. Men emellanåt var de medgörliga och gösar mellan 2-4 kilo fick antingen hamna i kylboxen eller åka tillbaka i sjön.

Flera stora gösar på 5 kilo högg våra jiggar och de ville vi återutsätta så de fick en snabb resa ur håven. Den största väger 6,5 kilo och ställer till lite trassel då den inte vill in i håven utan tar en extra sväng under båten istället. Med en vattentemp på 19 grader är det inte så underligt att fisken inte vill äta mitt på dagen när det är stark sol. Men nästa resa blir på kvällen utan sol då ska ni se det blir bättre.

När vädret är som idag helt vindstilla som ni ser på bilderna och solen gassar från en blå himmel blir det plågsamt varmt. Jag var tvungen att stundtals sätta upp kapelltaket för att få lite skugga så man inte fick solsting. Att dricka mycket går ju, men man får inte i sig nog med vätska ändå. Jag hade både kallt vatten och Cola i kýlboxen men orken tar ju slut ändå efter några timmar i gassande sol. Gösfisket var bara halvbra även om vi fick en svärm gösar på 5 kilo och topp på 6,5.

Då bara en av 8 gösar högg på våra beten alla de andra 7, antingen struntade i det eller simmade efter och tittade utan att hugga. Men snart är vi ute igen och då ska vi se till att ta några riktigt stora för jag vet var de är men klarade inte denna gång att överlista dem.

Det gäller att vara tuffare än gösarna även om de visar upp skarpa tänder för oss.

Skitfiske Bo

Lämna ett svar