Du visar för närvarande Med Hasse i båten och en Sick Vibe i grönt, det måste bli bra gösfiske.

Med Hasse i båten och en Sick Vibe i grönt, det måste bli bra gösfiske.

Jag kommer till sjön en timma före Hasse ska anlända, så jag tar båten ut en bit för att reka var fisken kan tänkas vara. Jag har en liten aning och provar därför på västsidan en bit upp. Det innebär att jag genast ser en gös på ekolodet och sedan fler och fler strax över botten på 12-13 meters djup. Jag ska ju fiska efter de lite större pelagiskt så detta blir skoj.

Det börjar med att jag har flera fina fiskar på ekolodet men de vill inte nappa. Efter en stund kommer det in fisk väldigt högt upp mot ytan på¨ekolodet. När jag kastar dit min jigg kommer anfallet direkt och jag förstår att det är en gädda. Inte så stor men jag får inviga min helt nya håv. Härligt när allt stämmer och fisken är samarbetsvillig.

Som tur var så tog det inte långt tid efter att krokodilen varit framme och sargat min hand innan jag hittade några fina gösar. De som var på gång var alla halvstora som den du ser på bilden. De tog på en vertikaljigg från Berkley i grönt vilket brukar vara en bra färg så här sent på hösten. Nu var det några gösar som hade lyft pelagiskt och stod på 9 meters djup och de som gjort det brukar vara på jakt. Det stämde de var hungriga, så det blev en handfull.

Här kan man se på Live Scope-bilden hur gösarna står intill varandra strax över botten 16-25 meter bort. När jag kör runt lite ser jag liknande gösgrupper på flera ställen.

Nu när jag blivit varm i kläderna ser jag fler gösar pelagiskt. Det gäller att presentera betet perfekt nu när de är lite på gång. Flera av de pelagiska fiskarna är stora och några av dem bryter skamgränsen +5 kilo. Det är lite unikt idag för nästan ingen gös tar på en vanlig paddeljigg som det brukar vara. Jag får istället spinnfiska med rakstjärtade vertikaljiggar. Trotts att jag provar de vanliga jiggarna blir jag utan hugg men de tar mina vertikaljiggar . Jag har använt 10 eller 15 gram skalle på vertilakjiggarna för att få dem lite mer lättdrivna i vattnet. Med en 15 gram skalle får jag dem halvsvävande över de frisimmande gösarna och det gillar de att jaga tydligen. Så attackaerrna är hårda och tuffa.

Det här kan vara en av anledningarna att de tar vertikaljiggar som hårdast nu. Dessa små löjor och kanske mörtar spottade en gös ut i håven så jag lade upp dem för att jämföra med en 9 cm abborrjigg och en 12 cm gösjigg. De små betesfiskarna är bara 7 cm långa . De lite längre är väl 10 cm . Nej nu är det dags att avbryta och åka in och hämta Hasse som ska gästa mig i båten idag.

Jag kör in till bryggan igen och så hoppar Hasse i båten . Nu är vi på gång nu kan inget gå fel. Jag kör ut till det område jag provfiskade på för en stund sedan. Så fort vi startar igång ekoloden ser vi gösar som simmar längs botten och en och annan som finns en bit upp i vattnet. Hasse som är riktigt sugen tar första kastet mot några som står nere på 10 meters djup och en av gösarna stiger omgående upp och tar jiggen med en smäll. Här har Hasse dagens första gös och den tog på hans första kast. Inte att förglömma att han är redskaps proffs. Den tog en Sick Vibe i silvervitt med en 10 grams skalle.

Nu är han med i matchen den heta ABU säljaren. Fisk direkt är en bra start. Jag brukar ha kvar jiggen i munnen på fisken men det glömde vi nu.

När de mindre gösarna samlas i små grupper på botten kan de stundtals vara aggressiva och hugga på det du bjuder dem. Det blev några halvstora gösar som nappade lite då och då. Ett riktigt roligt fiske. Hasse hinner väl få en handfull under den första huggruchen. Så tar det stopp plötsligt och ingen fisk vill äta. Det blir plötsligt omöjligt att locka dem till hugg. En timma går innan det släpper och vi får kontakt med fiskarna igen. Lite senare hittar vi lite större gösar och Hasse får några lite större där skamgränsen +5 kg bryts och vi kan andas ut.

Att få en lite bättre gös innebär att det blir lugnt i båten. Har man bara fisk på kroken gäller det att inte missa den. Hasse hade ju missat en som satt på kroken bara några minuter tidigare så han är försiktig nu.

Att se jiggen komma ner lite för nära mot vad som vore önskvärt gör livet lite stressande. Ska den bli skrämd eller ska den ta jiggen. Denna gången var det istället bullseye. Den tog som en huggorm.

Här är några av de jiggar som fungerade bäst idag. Den långa gröna vertikaljiggen var bra under hela dagen. Nya i båten är de två nedersta där en Savage gear som liknar en liten mört är klart naturtrogen och ska provas så snart tillfälle ges. Den fick jag i 3 storlekar från 6 – 11 cm lång.

Att ta ett stopp under fisket och få en bra fika är ett adelsmärke i Surprise . Så naturligtvis blir det lika dant idag. Som gäst en stund har vi en kompis med sin båt som ville ha lite fika. Lasse på tappen i Sexdrega är alltid välkommen på en bit kladdkaka.

Nu har han fått till det igen med en +5 kg gös så att vi passerat skäms-nivån. Den gröna Sick Vibe,n löste problemet som den brukar. Den har otaliga +5 kilos gösar på sin meritlista.

Tack Hasse för en trevlig kväll på sjön.

mvh Bo

Lämna ett svar