Du visar för närvarande Plattfisk i Öresund

Plattfisk i Öresund

Vi åker från Borås kl 05,00 för att köra ner till Helsingborg där vi ska åka med turbåten Vandia som snabbt blev utbytt till Tärnö. Båten avgår från kaj 08,00 så vi får hålla god fart för att komma i tid.

Tärnö lämnar hamnen och vi kör över hela sundet för att hämta mask på danska sidan.

Det gäller att hålla tungan i rätt mun när man ska mellan pirarna på väg ut ur hamnen. Men Nicklas som är kapten har gjort detta hundratals gånger.

En dansk man kommer och möter oss med en liten eka som han levererar masken med.

Det gäller att ha mycket mask på kroken annars blir det dåligt med napp. Så här ser de lite större borstmaskarna ut när de ligger i burken. Det är ca 10 maskar i var burk så man får ha flera burkar för det går åt mycket mask när man metar.

Nu lämnar vi masklämnarbåten och kör rakt söder ut mot Ven. Vi ska prova att fiska på södra ändan av Disken som ligger nästan mitt i sundet. Disken är ett långsmalt grund med ett djupet på bara 9 – 12 meter. När skepparen stannat båten på rätt ställe ringer han i klockan och fiskat klan börja. Det finns plattfisk här men de är inte många och framför allt inte stora. Det kommer upp ett 10 -tal plattfiskar men det är för lite så vi bytar plats någfra gånger men det hjälper inte fisket är ändå riktigt trögt. Till slut ger skepparen upp och vi lämnar Disken och styr ut mot djuprännan utanför Helsingborg.

Här syns Disken inritad till vänster på kartplottern. När vi inte får några större fiskar flyttar vi istället ut till rännan utanför Helsingborg där djupet är ca 25 meter. Det är alla de fullklottrade markeringarna som ligger tätt på högersidan av bilden.

När skepparen signalerar att vi kan fiska står all med spöt i hand och väntar. 25 tackel går i vattnet samtidigt med fina borstmaskar på krokarna. Med 150 grams vikt på sänket går det ganska fort ner till botten. Dags att sträcka upp linan , göra några lockryck så det virvlar runt lite på botten som kan locka fram plattfisken som ska få lite att äta.Med lite djupare och mer ström krävs det lite tyngre sänken för att komma ner till botten. 150 gram duger gott då skepparen Niklas håller båten nästan still i strömmen. Gunnar är tidig med att få en dubble med rödspättor. Det är lika dant för alla det nappar ganska bra men det är väldigt små fiskar som hugger. Rödspättorna är i majoritet men en och annan sandskädda kommer också upp på däck.

Vi har ett klubbmästerskap i plattfiskmete i Sandareds SFK. En liten tävling som går av stapeln i sundet där det är gott om plattfisk. På sidescan bilden längst ner ser ni att djupavståndet är inställt på 45 meter och bottnen är just nu på ca 25 meter. Det innebär att man ser ca 20 metar av botten vid sidan av båten på var sida.

Nu får alla fisk det är gott om plattfisk på botten och har man bara mycket mask på kroken kan de inte låta bli att äta. Stig har fått en bra fisk att ta masken och nu är den på väg upp.

EN 4 hg rödspätta är beviset för att vi ligger rätt och den som kan det här fisket och har rätt tackel i ändan av linan, får fisk.

Det är inte världens största rödspätta men den är stor nog att äta när vi kommer hem. En stekt rödspätta filè eller rolader i ugnen är riktigt bra mat.

Ett vinnande tackel som Stig använder ser ni här fulladdat med mask. Den glidande bommen syns mitt på tacklet.

Det kommer upp rödspättor ganska frekvent och några av dem är så stora att de väger mer än 500 gram.

Vilka tackel man ska ha är lite personligt , vilket innebär att om du hittar rätt tackel för dagen kan belöningen bli riklig. Här ett tackel som används flitigt av tävlingsfiskare med uteslutande gult som atraktor.

Ofta tar plattfisken på den övre kroken om den är i närheten av sänket eller strax över nere på botten.

Det blir ganska många plattfiskar som hugger på en 6 timmarstur när man meter. Jag lade några i lådan med lite vatten så de kunde simma runt en stund.

Ganska små rödspättor men en sandskädda på 380 gram blev min bästa plattfisk.

När vi summerade fiskedagen och vägde de tre tyngsta plattfiskarna var det Stig som gick segrande ur striden. Grattis Stig.

Här är gänget som fiskade i dag Stig som vann är fortfarande klädd i röd overol. Lars saknas på bilden då han smet undan.

Skitfiske .

Lämna ett svar