Du visar för närvarande Åndalsnes 2022 del 4, bleka och vitling.

Åndalsnes 2022 del 4, bleka och vitling.

God morgon , ja det kan man säga med strålande sol från en blå himmel. Nu ska vi sikta på vitlingfiske vid fyren och sedan blekafiske efter berget.

Idag åker vi ut till Hovdenesfyren som syns i fjärran rakt framför båten.

Vädret är absolut det besta vi kan önska men makrillarna som vi måste ha till agn lyser med sin frånvaro. Vi fiskar i en hel timma men hittar inte makrillen och kammar noll. Som tur är har jag en från gårdagen som legat på is så den går att agna med.

På ekolodet ser man hur vitlingarna simmar runt och jagar mat och man får inte en enda om man inte agnar med en bit makrill file. Satan vad de är kräsna, ingen makrill ingen vitling.

Bara några hundra meter utanför fyren hittar vi vitlingarna ibland intill botten och ibland pelagiska.

Peter är igång och drar upp två fina ganska på direkten. Det är fina fiskar som lätt flyger över kilot på vågen. Det nappar bra om vi bara är exakt på rätt ställe. Glider vi iväg några meter slutar fisken att hugga. Vi ser dem på ekolodet men de tar inte betet.

Här har jag fått en som lätt passerar 1,5 kilo och flera sådana lyckades vi att fånga. Vi har ett kanonfiske på vitling.

Här ser du hur hela vitlingstimmet simmat ut och ställt sig i kanten av berget som snabbt faller ner till 135 meter. Efter en stund när vi fiskat där några gånger föll de ner lite till och stod helt nere i slänten på 25 m.

Det blev ganska många vitlingar som vägde över kilot innan vi var nöjda. En del av dem åkte med hem till stekpannan. Det är inte mycket som slår en stekt vitlingfile med färska potatis.

Som på ett trollslag flyttar sig hela stimmet och det är tomt under båten. Då är det bara att åka runt och leta upp dem igen om de är kvar i området. Här hittade jag dem bara 20 meter från land på knappt 15 meters djup. Varje röd ring är en stor vitling. Att ha Garmin Panoptix i båten underlättar så mycket vid det här fisket , och mycket annat med.

Det blev några vuxna vitlingar där flera var över 1,5 kilo. Nu var det ett annat fiske som lockade och det var stor bleka som i Norge heter Lyr.

Inte långt från Innholmen som udden heter där huset ligger börjar vi vårt fiske. Nu riktar vi in vårt fiske efter stor lyr.

Peter är riktigt vass idag och han tar första blekan . Härligt då vet vi att de är hemma. Han tar även andra och tredje utan hänsyn till amatören bakom ratten.

Peter har blivit varm i kläderna och tar även 4 e och femte blekan och nu blir det riktigt tufft när de hugger.

Nu fläskar han på med en riktigt stor på över 5 kilo som tar den gröna sandeelen från Berkley med en smäll.

Inget stoppar Peter när han fått upp ångan och han tar 8 fina blekor utan att jag ens är i närheten att få en. Ibland blir man fundersam vad gör jag för fel men idag blev jag utklassad och nästan utvisad och begravd, så var det idag. Jag kan bara gratulera till den uppvisningen. Tur att jag som kapten kan ta åt mig lite av äran att jag körde till rätt plats i alla fall.

När vi avslutat bleka-utklassningen kör vi sakta hemåt och njuter av den underbara naturen som bjuds runt Romsdalsfjorden.

Jag glömde nästan att berätta om vårt rocka fiske men det kommer i nästa avsnitt. del 5.

Lämna ett svar