Du visar för närvarande Vätternlaxen gillar även den Sick Vibe i grönt.

Vätternlaxen gillar även den Sick Vibe i grönt.

Strax före 09.00 har vi sjösättning av Surprise 6, min gamla Ryds Camping. 20 minuter senare börjar vi lägga i våra beten utanför Gränna i Vättern. Båten går med 2 knops fart ut mot + 30 meters djup där vi brukar fiska efter röding och öring men även en och annan lax kan var på plats om det vill sig väl. Att vara tillbaka och köra en trollinvända utanför Gränna är riktigt kul.

Att fiska där vi vet hur det ser ut brukar vara ett bra recept här i Vättern. När vi kommer ut mot 30 meters kanten ser vi stora stim med betesfisk nere på botten. Jag kör lite grundare än 30 meter i kanten mot 25 meter för att se var fisken står idag.

Tyvärr är det så att jag ser några stora stim med betesfisk men ingen stor fisk som annars brukar synas på lodet. Strax efter att vi passerat detta stim som syns på ekolodet skriker det till i den rulle som sitter ytterst på babords sida. Det blir fullfart på oss i båten och en fin fisk har tagit den lilla Strike Pro woblern knappt 7 cm lång i färgen EKG. Den är riggad med en liten krok så det gäller att ta det försiktigt på väg in mot båten. Per Erik får det ansvaret och sköter det mer briljans, att håva blir mitt öde men det går bra och första fisken ligger i båten. Det är en stor lax som vi väger in till + 5 kg. Vilken start och klockan är bara 09.45. Dags att sätta ut grejorna igen den lilla wobblern det tog på hamnar nu istället längst in men det går bra det med.

Första fisken är i båten och vi säger med gemensam röst att nu är dagen räddad. Vårt mål var att fånga en lax till Per Erik så han får den till julbordet. Det är avklarat, så check på den. Ytterligare en liten önskan har vi och det är att vi ska få en röding som jag kan laga till och ha på julbordet. Men det är ju inte ett krav bara en önskan. När alla beten är ute är det dags att ta lite matpaus med ett par köttbullsmackor med rödbetssallad , ost och tomater. Det smakar grymt gott och samtidigt som vi når ut första gången på djupt vatten drar det till på djupriggen. Betet i botten på 16 meters djup har lockat en fisk till hugg. Nu är det spännande för det är mitt gösbete som sitter där.

På bilden ser du mitt gösbete som är en Berkley Sick Vibe som varit en favorit hela året för stor gös. Nu i en förkortad form där jag tagit bort den lilla svansen och riggat den genomgående med en krok i aktern. Den gröna är oftast bäst så den sitter ute nu.

Här syns det tydligt när det är riggat efter en av min rostfria flaschers det fungerar perfekt idag. På bilden ser du även en löja som en röding spottade upp samt en mört som vi fiskar på istället för löjor. Det fungerar lika bra som löja i alla fall för oss. Det blir en lite kortare fight då det är en röding som tagit min gösjigg.

Rödingen som tagit min jigg är rund som en boll och när jag senare rensar den har den 7 st stora siklöjor i magen. Men var ändå sugen på mera i form av gösjigg. Spännande , det tog bara 12 minuter mellan första och andra hugget. Nu är vi i gång så nu gäller det att vara med.

Här ute på riktigt djupt vatten 70 – 80 meter under båten hittar vi flera fiskar. I slutet på dagen har vi fått fisk på alla de röda fiskprickarn som är till vänster om båten. Plus några till som var lite grundare, och som inte syns här.

Ute på djupet är det oändligt med betesfisk , räkor eller något annat vid botten och upp till 50 m djup. Några enstaka stora fiskar syns svagt på 30 m men det är inte ofta.

Min flascher och jigg, ligger klara att sättas ut igen. Men jag hinner inte veva upp riggen innan det går på ytterligare en fisk på ett yt-spö. Nu blir det lite rörigt i båten med grejor som är uppe men som borde vara i vattnet. Nästa fisk är även den riktigt stridbar och far runt ganska bra bakom båten den tar på en riggad mört och 30 gram bly. Till slut kommer den så nära att vi kan få in den i håven. En lax är det av vackraste slag och den är nästan exakt lika stor som den första. Två så stora laxar, vi har grymt fisk nu.

Härligt med fullfart på fisken i sjön. Jag tar tag i riggningen och får ut alla ytspön och även djupriggen färdig med nedersta betet på 16 meter en stacker på 12. Den andra riggen börjar på 10meter och stacker på 6 meters djup. Men det har inte gett en enda kontakt så jag sänker den till 17 meter och stackern till 13m. Då är vi på det djup där vi redan fått fisk.

EN kvart går sedan är det fisk på riggen igen och denna gång är det en fin röding som glädjer oss för då har vi fått var sin röding till julbordet. Den tar på en riggad mört i en gul Peter Rose- skalle. Livet är bra skoj när man träffar rätt så här . Och av bara farten kommer det ytterligare en lax som tar på riggen och min specialriggning av den grön jiggen bakom flachern. Den är minsann riktigt het idag. Allt som händer under dagen sker på knappt två timmar med någon för liten och en stor lax tappad bakom båten. När klockan passerat 12 är huggruschen slut och det blir dött igen. Vid 15 tiden är vi nöjda och går in mot hamnen i Gränna och avsluta fisket. Då går det på en riktigt stor fisk på ett ytspö riggat med en mört. Det blir bom stopp och linan bara går ut i tunga drag . den sitter i 2 minuter och vi ser hur den är uppe i ytan och vinkar med stjärfenan. Sedan släpper kroken och den är borta. Otur ….

Men vi är nöjda med 3 stora laxar och 2 fina rödingar. magiskt bra.

Ett litet tacka till Benny Åström som tipsade om fisket just nu.

Lämna ett svar