Du visar för närvarande Trolling tur på Vättern med Rade

Trolling tur på Vättern med Rade

Snö och kallt på morgonen

På morgonen när vi kommer fram till Hästholmen som ligger mitt på Vätterns östsida är det kallt och lugnt. Snön ligger på marken och vi gör stora spår på parkeringen. Vi har fått köra lugnt upp från Borås då väglaget varit halkigt. Nu står vi på parkeringen intill rampen och väntar på min kompis Rade Brodic som strax ska komma med sin båt som vi ska åka med idag. Det är den båten på bilden men en annan dag då det fortfarande är för mörkt att fotografera när vi sjösätter. Om det ser varmt och trevligt ut på bilden så kan jag säga att det är raka motsatsen nu på morgonen.

Ett grymt bra bete för öring, Sibile Unduspoon.

Det är ganska många trailerbåtar som går i vattnet nu på morgonen och den som är först i halvmörkret får bryta isen bakom rampen. Båt två glider i så fint och startar direkt för att koma igång att fiska. Tredje båten backas ner och så hör vi hur det skramlar till så alla i området vaknar. Av misstag har man backat lite för långt ut på rampen och så föll hela ekipaget ner på underredet på trailern. Av med båten med vissa besvär och så gäller det att få upp trailern. Att bara köra upp går inte den måste lyfts upp så däcken kommer över stupkanten på rampen. Vi får tag i två plankor som vi kan sätta under trailern och så lyfter vi två man så mycket det går. Trailern kommer upp så högt att hjulen går att få upp förbi baksidan av rampen och så kommer bilen igång och kan dra upp trailern igen. Det var morgonens motionsrunda vill jag lova.

Strike Pro EKG

Rade kommer med båten och vi sjösätter utan problem , inte konstigt han gör det flera gånger i vecka så det går som en dans. Ut på sjön bär det av och vi kör söder ut ner mot Pumphuset som är ett säkert riktmärke. Vi lägger farten på 1,9 knop och så är det dags att lägga ut våra planerboards så de hamnar lagom långt ut från båten. Idag när det blåser 4 m/s är det lagom att ha dem 25 – 30 meter ut enligt Kapten. Sedan börjar vi lägga ut de ytbeten som ska vara på vår Styrbordssida. Vilket bete som ska vara på de olika spöna och hamna ytterst eller längst in bestämmer Rade som har koll.

Rade håller i en väldigt sliten blågul Sibile Unduspoon som har många fiskar på sitt samvete.

Första skuttande fisken

Alla tre spöna är riggade och satta i spöhållarna på taket. Utlägg av första betet på djupriggen blir en sked som går bra och lika dant på andra som blir en apex . Då börjar det plötsligt låta och skrika från en rulle på taket. Men va F-n säger Rade napp under utlägg knappt så man tror det. Stig får tag i spöt och kan börja drilla in fisken. Plötsligt hoppar det en fisk bakom båten och det är en ok lax. Den är på väg in i de andra nyss utlagda linorna på planerboarden och vi får gira dikt styrbord för att klara situationen. Med hopp och skutt över ytan är den kul att titta på. När den sprattlat färdigt får den själv simma in mot centrum bakom båten där den lugnar sig lite. Stig drillar som han brukar och fisken kommer så småningom sakta in till håven. Vi har bara fiskat i 8 minuter och så kommer första hugget som vi dessutom landar. Häftigare än så här blir det inte.

Lite rörigt blir det när det hugger under utlägg men så skoj att det nappade även idag. Jag fiskar ju normalt trolling med min egen båt, men nu när en möjlighet dök upp att få fiska med Rade är det ju så trevligt att få träffas och prata lite fiske under en dag. Så valet var enkelt när förslaget kom upp. Nu fortsätter vi att sätta ut resterande av spöna och efter en kort stund är all 10 färdigriggade och klara.

Stig som fick första nappet kan nu stoltsera med dagens första fiska som är en lax på 65 cm. När alla beten är i vattnet tar vi en liten frukost så vi ska stå oss inför kommande napprusher. Nu blir det ett ganska långt lugn och vi hinner äta färdigt våran frukost och lite till innan det plötsligt kommer en ny fisk, och denna gången på ett ytspö på barbords sida. Jag tar tag i spöt och en lite mindre röding far omkring som en snurra bakom aktern. Lite rörigt blir det innan den hamnar i håven, och så en snabb avkrokning och vi upptäcker att den är lite för liten för att behållas. Så den hamnar i vattnet igen och simmar iväg som inget har hänt.

När man tittar på ekolodsbilden ser man tydligt att vi motionskör djupriggarna 3 meter upp och ner kontinuerligt. På den undre skärmen där det är en Garmin Panoptix ser man djupriggsloden samt utlösarna till våra beten.

Håven krånglar

Nu blir det en liten stunds väntan igen där ingen fisk biter som ni ser på bilden. Rade och Stig sitter och berättar fiskehistorier för varandra och som vanligt är jag tyst och lyssnar. Plötsligt bryts lugnet, nästa hugg som kommer är på en djuprigg och det gungar till rejält i spöt innan det går loss från utlösaren. Nu är det minsann kaptens tur att drilla, och han som är kung på Vättern drillar in en öring som om det var en liten mört. Lite otur har vi när vi håvar den, för krokarna fastnar i det gummerade håvgarnet och i fisken samtidigt, och den sitter rejält trassligt fast. Då säger naturligtvis Rade . Vad är det för underligt när du är med sånt här händer aldrig annars och syftar naturligtvis på mig. Det är väl bara att hålla med varför ska allt alltid bli som det brukar det gör det sällan för mig och inte nu heller verkar det som. Det går ytterligare en stund och vi funderar på vad vi ska göra för att få igång fisket bättre. Och så byter vi några beten till och sätter ut några moment senare så hugger det på ett av de nya betena vi satt ut. Ett distinkt hugg och det gungar rejält i spöt kraften är bra och linan är spänd, just då lossnar fisken från kroken. Men vilken otur det är idag.

Ja nu är det tydligen bestämt att fisken inte vill samarbeta idag, så vi får byta fler beten för att få det att se ut som om vi anstränger oss mycket. Kapten har flera bra ideer och vi byter några drag till. inget händer trotts allt på en stund och då finns bara en enda sak att göra. Vi plockar fram middagen som består av varmkorv i bröd, gott när det är snöoväder ute. När det är färdig korvat hämtar jag Tobleronetårtan som är efterrätt.

En Toblerone tårta är aldrig fel.

Äntligen vänder det

När jag skurit upp tre fina bitar och vi börjat truga i oss tårtan som vi naturligtvis inte alls gillar eller vill ha. Då hugger det på ett riggspö och strax så hugger det på ett ytspö också. Dubbelhugg!! Ja det beror naturligtvis på att det serverades tårta för det lockar alltid fram fisken att titta vad vi har på tallriken. Nu är det Stig som får andra chansen att drilla en röding som tyvärr är för liten. Den andra som tar på ytan är en lax som far omkring i ytan en stund innan den hamnar i håven. Nu tänker vi nu kommer det i gång , men det gör det inte. Samma envetna fiskar lurar oss ytterligare en stund. Under tiden när tårtan är uppäten pillar vi lite på elektroniken och kollar om vi kan optimera ekoloden lite till. Om det blir bättre vet jag inte men fisken varken syns mer på ekoloden eller nappar bättre. Det är nu pannbenet kommer fram har jag hört.

En hel hög med beten är framtagna för om det bara beror på att vi har fel färg på betet kan vi åtgärda det nu. Men några stora revolutioner blir det inte trotts betesbyten. EN falsk löja i en skalle åker på och den är bara nere några minuter innan den attackeras av en fin fisk som smätter bort utlösaren på riggen som inget. Det är riktigt bra gung i spöt och Rade som håller i det säger att nu är det en bra fisk på gång. Men dagens vana trogen lossnar den från kroken efter någon minut. Otur igen.

Kvällen närmar sig och när vi bara har en halvtimmas fiske kvar kommer det ett djupriggshugg som sätter fart på oss. Jag får drilla fisken som är lite livlig ett tag innan den kommer in till håven. Det är en fin röding på 60 cm ja till slut så kom det även en godkänd fin röding.

Rödingen är besegrad och nu blir det födelsedags mat av den. .

Här slutar våran dag på sjön, Tack Rade och Trolling.se.

Mvh Bo Hall

Lämna ett svar