Du visar för närvarande Trolling på Vättern

Trolling på Vättern

Första turen för året med båten och allt verkar fungera hjälpligt i alla fall. Mina Ghost paravaner syns tydligt och prydligt irad.

Jag sjösätter i Gränna och beger mig ut på Vättern för att köra några timmars trolling. Jag har ringt min kompis Peter Rose och han kör sin båt bara några hundra meter från mig. Jag kör rakt väster ut utanför Gränna nästan där farleden för färjan går till Visingsö. I det lugna vädret ser jag på ekolodet att det blir bågar från lite större fiskar på 15- 25 meters djup. Jag kör mina djupriggslod ner till 24 och 31 meters djup. Jag stackar en lina 4 meter upp för att täcka lite mer vatten. På ytan har jag 5 Ghost -paravaner som tar ut mina ytfiskade beten långt från båten och det fungerar helt perfekt. Jag har valt vobbler och pluggar i ytan med olika blyning för varierat djupgående. Första fisken tar när jag minst anar det. Jag har ett spö kvar att rigga så jag sitter med näsan i redskapslådan då jag hör att en rulle knarrar. Det är första trollingturen på ett år så jag är inte riktigt vaken utan undrar vad det är som krånglar nu. Då slår det mig , men för hundan det är ju fisk som drar i linan. Snabbt släpper jag det jag har i händerna och lyfter blicken och ser en paravan åka baklänges på ytan bakom båten. Jag greppar spöt och känner att jag har fisken fast. Jag har bara kört i 20 minuter mot fiskeområdet och så har jag fisk redan. Det är nästan för bra för att vara sant.

Här en bild på området som lurade den första fisken.

Det är ingen stor fisk men det är första för året på årets första fiske pass men båten. Sakta kommer den med in till båten och blir håvad. Det är en liten lax som mäter 61 cm ,men den är inte i den klassen som jag vill ha så den åker till baka i sjön igen. Den tog på ytan och svalde en sal 25a. Utmed grejorna igen och så färdigställa sista spöt så allt är som det ska.

Ut över kanten där det djupnar rejält och in igen.

Nu kör jag ganska vingligt en stund för att se om jag kan hitta tricket för dagen. Men det tricket hittar jag inte. Fisken syns ibland uppe på 20-30 m djup på ekolodet men de nappar inte. Lite svagt kan man se mina djuplod som går som raka vågräta streck på ca 30 m djup. Till Vänster i bild ser man en gul båge som tyvärr var ofin att inte hugga när den var så nära. Jag kör i en timma utan det minsta tillslag på grejorna. När jag för tredje gången kommer upp i det område som det stod RÖD 5 på plotterbilden hugger det. Först på det bete som är på 31 meters djup, sekunderna senare även på det andra som är stackat 4 meter över. Dubbelhugg det händer mig väldigt sällan eller nästan aldrig.

Nu får jag ett dubbelhugg redan första turen på sjön , häftigt. Det är väl inga stora fiskar men den första som hamnar i håven är en öring på +60 cm. Sedan tar jag det andra spöt och det är istället en röding som är 53 cm. Två godkända fiskar om man vill behålla dem. Detta är ju fantastiskt genom åren vi kört trolling har vi knappt haft några dubbelhugg, så det känns bra att börja med ett. I botten på SB djuprigg sitter en blänkelänga som är 7 meter lång. Ovanför den sitter sedan båda mina mört riggade skallar då jag inte hade några löjor kvar att fiska på. Men mörtarna fungerar väldigt bra bara man har tillräckligt stora skallar så de får plats. Den andra djupriggen går nu på samma djup, men där nappar det inte.

Jag körde hela dagen med 6 paravaner med olika saker på ytan blyat och oblyat men inte en enda känning efter den första laxen blev det. Mina ABU Altum rullar med elektroniskt räkneverk är jag riktigt nöjd med.

Jag kör fram och tillbaka i området dör det högg för en stund sedan men jag varken ser eller känner någon fisk. Jag kör ut lite djupare mot Visingsö och får 80 meter under båten. Men då kör jag fast mina paravaner i den tunna isen som ligger på ytan där ute. Bara att ge sig in närmare land igen.

Alphamar rullarna jag använder till djupriggarna har mekaniskt räkneverk.

Jag kör längs med djupkanten mellan 35 och 60 meter för att variera mig så gott det går. Men tiden går fortare än jag hinner med att fiska. Snart är jag tillbaka på samma plats som det högg förra gången. Jag ligger lite längre väster utanför, RÖD 5 markeringen. Då händer det igen. Först vinkar spöt i botten och sekunderna senare stackerspöt precis som förra gången. Otroligt dubbelhugg en gång till. Denna gången är det två rödingar som hamnar i håven och jag kan knappt tro det är sant. Den största mäter 58 cm den andra 56cm. Det är så fantastiskt så jag knappt tror det är sant.

Jag ringer till Peter som kör några hundra meter vid sidan om mig. Och talar om att jag för andra gången på samma dag fått ett dubbelhugg.

Peter Rose med en av alla stora rödingar han fångat. Han är så bra att han till och med fått löjskallar målade i sin favoritfärg uppkallade efter hans önkemål , (Peters Choise). EN sån gubbe vill man ju bara få chansen att fiska med och lära sig lite av allt det han kan.

För att se lite nya vyer kör jag nu lite norr ut mot ett område som brukar ge fin fisk det ligger bara 1 nm längre norr ut efter djupkanten. Kretsar runt lite där det brukar finns fisk men jag ser inte ett enda eko på ekolodet. Fortsätter att köra runt och letar men inget absolut inget spännande finns i området. Så efter en timma ger jag upp och vänder tillbaka söder ut igen. Väljer nu att gå ut lite djupare för att se om det finn någon fisk där. Lägger mig på 45-65 meters djup. När jag närmar mig det område som hittills gett de flesta fiskarna kommer jag utifrån väster och kör in mot min wp. Strax före jag är framme löser bottenspöt på SB riggen och en ny fisk har tagit mörten. Lite piggare än de andra är den och det är ju riktigt trevligt. När den når ytan och jag ska ha in den i håven ser den till att trassla in sig i en annan djupriggslina och så blir det att håva en sprattlig röding. Det är min 7 fisk som hälsar på i båten och den behåller jag . Nu har jag mina tre fiskar som jag får ta.

Den

Den sista rödingen är helt ok så den kommer att smaka utmärkt ugnsbakad med lite tillbehör. Vissa dagar är bättre än andra och detta är en sådan. Jag slutar här för nu är det dags att ta upp och åka hem.

Här ser ni Peters båt i full fart. Det är bra att veta för vill du ha bra tips om fisket i Vättern och Gränna är det honom du ska fråga.

Tack Peter för en trevlig dag på Vättern.

Lämna ett svar