Vi träffas 08.00 i Buas hamn som ligger norr om Varberg på västkusten. Janse hälsar oss välkommen som på bilden, han är kapten på båten. Janse har varit flygkapten hela livet och flugit de där stora jättarna vi åker med på semester till Canarieörna eller Thiland. Så att mötas av ett säkerhetspresentation som flygvärdinnorna annars gör i ett flygplan före start men nu på Janses vis i en båt kan skapa vissa gapskratt redan före start. En go gubbe med sinne för fiske.
Janse har utrustat båten med det som är nödvändigt för hans fiske inklusive DR depth som du ser på skärmen längst till höger på bilden. Det äär det probram som målar upp bottnen som den ser ut så noggrant att det inget blir kvar. Du kan dessutom få bilden som är häftigt förglagd i vanligt 2 D konverterad till 3D. Programmet finns inte längre på maknaden men en lite svagare del av det utgör Autochart i Humminbirds maskiner idag. I DR depth blir det dessutom lite häftigare i 3D. Du får en sådan bild av mig här nu.
Med vanligt 2D syns det inte att området är en lång ås som vi fiskar på. Det går att ställa in lite bättre om man trixar lite till men förvandlingen kommer på nästa bild.
Här kan man se hela djupryggen hur den drar fram längs botten. Häftigt eller hur! Du kan se att det neranför bergsdåsen blir en lite djupare fåra som här färgsatts med blått. Det beror på att strömmarna som drar förbi bergfsåsen spolar rent från lera intill berget. Nog om detta nu fiskar vi.
Ute på andra sidan Fladen som det stora grundet heter är det mycket makrill och småsej. Vissa av makrillarna är rejäla och når långt upp mot kilot . SLäpper man ner en häckla för att fiska makrill kan man få ganska många på ett släpp.
Jag föredrar att fiska torsk som för mig är världens bästa matfisk. Så jag riggar med fina jiggar i olika storlek sör att lura torsken till hugg. Det är ingen enkel ekvation då det faktiskt blåser mer än 8 m/s stundtals och vi för lätt bottennapp i den taggiga botten. Men sköter man sitt fiska så hugger det torsk ganska frekvent. Storleken på torsken är väl inte enorm men de ärt trevliga att fiska och kröker spöt ganska bra.
Här en fin torsk som tog en abborrjigg från SvarZonker , det är en mc perch i färgen nors. Ofta när torsken går på småfisk som basföda kan man ha ett väldigt trevligt fiska på småjiggar.
Janse som står intill mig och pratar skit som vanligt krokar en fin berggylta som väger långt förbi kilot kanske upp mot 1,5 men den blir aldrig vägd. Den får snabbt bada igen.
Jag kör med endast två krokar på tackelt för det mesta bara en så blir fisket roligare . Här är det två torskar som tog nersläppen efter varandra då är fisket riktigt skoj.
Här har jag varit lite för nära botten med min jigg och fått med en bit av det som man kallar en Död mans hand.
Död mans hand är ett korall djur med namnet Alcyonium digitatum. Den sitter på min lilla 9 cm berkley jigg som var riktigtbra den här dagen. Jag varierade mellan några olika utrustningar för att kolla hur det gick att fiska väldigt lätt. Men i stundtals hög sjö fick det bli min favorit Ambassadeur Alphamar 20 lc och ett Penn TRQ 12 lbs spö.
När vi lade oss uppe på åsen var det stundtals riktigt mycket småsej och makrill nästan så att det blev besvärligt. Det kunde se ut så här gång på gång.
Garmin Jalle med en tyvärr blodig men ok torsk.
Jag fick frågan om det inte går att använda bara insjöjiggar som är till abborre och gösfiske. Klart det gör, så därför antog jag utmaningen. Här är några av de jiggar jag använde.
Här är det full fart på spöt igen och denna gången är det en torsk på var krok då jag bara har två jiggar på mitt tackel. Med det ringa djupet av 21 meter är det roligt att fiska med lätta grejor.
En torsk i ytan den andra syns bara svagt nere i vattnet. Det gröna betet är en gösjigg som fungerar utmärkt till detta fiske.
Här en sista torsk som tog en lång msk i färgen bubbelgum dvs rosa en favoritfärg för torskarna emellanåt.