Du visar för närvarande SPORTFISKEMÄSSAN 2023.             Spinnfiske med LIVE-EKOLOD sätter både hjärnan och fisket på högvarv. På Specialfisketorget kommer vi hjälpa dig att förstå hur det hela fungerar.

SPORTFISKEMÄSSAN 2023. Spinnfiske med LIVE-EKOLOD sätter både hjärnan och fisket på högvarv. På Specialfisketorget kommer vi hjälpa dig att förstå hur det hela fungerar.

Garmins Liveekolod som visar en stor gös som är farligt nära att ta min jigg som är strax ovanför fisken. Jämför med mätskalan överst så ser du att den är nästan 100cm lång.

Ekoloden har under de senaste 10 åren utvecklats väldigt fort och fått rörliga bilder och liknar idag mer en filminspelning. Fisket blir oerhört spännande, och hjärnan får gå på högvarv när man ser alla stora fiskar som jaga efter betet. Har du dåligt hjärta är det absolut inget du ska prova.

Men det gäller att skaffa sig rätt kunskaper så man kan utnyttja alla dessa fördelar, för det är lätt att gå bort sig i elektronikdjungeln. Rätt inställt kan live-ekoloden leta upp fiskar från ytan och ända ner till botten på mer än 30 meters avstånd från båten. Garmin som var först och kommit längst klarar att leta upp fisk 100 meter från båten.

Några abborrar jagar jiggen på den här livescope filmen.

De så kallade Live- Ekoloden som visar bilder i realtid finns idag hos flera tillverkare. Garmin var först på marknaden och 2018 kom det första som heter LiveScope. Det har sedan dess fått stå som referens för alla kommande live-ekolod. Humminbird kallar sin MegaLive och Lowrance kallar sin ActiveTarget. Det är samma sak och visar ungefär lika dana bilder. Jag skriver Live-ekolod och då innebär det gemensamt alla fabrikat.

När man fiskar gös eller gädda är fiskarna stora och de syns tydligt och du kan bestämma vilken art det är genom att titta på livebilden som hela tiden rör sig. Det finns naturligtvis hur mycket som helst att lära om de nya ekoloden och det ska vi hjälpa er med på Specialfisketorget under sportfiskemässan 2023. Kom bara bort till oss så hjälper vi er med allt som har med live-ekolod och fiske. Naturligtvis får du mycket mer på torget kom dit och titta.

Ett Hummiinbird ekolod där kallas det Mega -Live. En ensam stor fisk syns på skärmen och simmar iväg från oss och är nu 10 meter bort.

Specialfisketorget på Sportfiskemässan

Specialfisketorget på Sportfiskemässan är fyllt av det som du önskar prova och veta mer om i ditt fiske. Jag har hand om specialfisketorget och har bjudit in killar som precis som jag fiskar med liveekolod varje fiskepass. Du kommer få kunskaps mättade föredrag där liveekoloden beskrivs till fullo. Hur man ställer in det och hur man får bäst funktion till den fisk du vill fiska. Här får du två bilder som visar hur de skannar av vattnet efter fisk.

Den här vyn är rakt ner och kallas down den tar liga mycket framåt som bakåt.

Den här vyn kallas front och tar från ytan och ända ner till botten samt en bit bakom båten. Det är den här bilden som revolutionerat hela fisket den sista tiden. Att se var fisken är framför dig och se var du hamnar med ditt bete samtidigt är riktigt spännande.

Här syns en Megalive ekolodsbild där en stor gös syns tydligt 10 meter framför båten som en ljus stor prick. Den vägde ca 6 kg.

Spela och se hugget när Klas lurar en fin gös. Fisken syns som en liten boll och betet kommer ner strax framför. Är det lite hackigt spela det igen.

ROTERANDE GIVARFÄSTEN

För att kunna klara hålla fisken i ekolodskonen som bara är 20 grader bred, är givarfästet roterande så man kan svänga givaren och följa efter fisken med jigg och fisk mitt i fokus. Jag har gjort så att dit skaftet överst pekar är fisken i ekolodskonen ju större och tydligare riktningsvisare man har desto bättre och enklare blir det att träffa rätt med kasten. Det finns idag flera olika givarfästen som är roterande och bra på marknaden.

Gösfisket fick en andra boom

Gösfisket har helt förändrats sedan liveekoloden kom och det ska vi beskriva under ett par föredrag på specialfisketorgets scen. Det finns workshops på torget och abborre och gösfiske med liveekolod kommer att vara i focus alla dagarna. När man ska fiska gäller det att finslipa sin teknik och sin fiskeutrustning så du får bäst användning av ekolodet. Det kommer vi att fokusera på i flera föredrag. Vilka jiggar är bäst och vilka syns bäst på ekolodet. Att se jiggen är ju det viktiga då ingen historia lämnas som man hade på de gamla vanliga ekoloden.

Det gäller att vara med exakt när det händer och vara klar precis då, annars missar man tillfället. För att du ska lära dig fördelarna vid abborrfiske har jag bjudit in Fredrik Renz som är abborr-guide och dessutom grym på Lowrance ekolod. Där får du all den information du kan tänka dig och Fredrik finns i workshoppen på torget hela tiden. Kristian Crille Andersson som är specialist på gösfiske och använder Garmin. Han finns i sin workshop och har all info du vill fråga om när det gäller storgös . Jag själv använder alla fabrikat under mitt fiske.

Och är lite mer av en blandare där gösfisket i höst varit kanonbra och det kan du läsa om här på hemsidan Ekolodsboken.se och leta dig in på gösfiske på bloggen. Där ser du hur jag använt mitt liveekolod under det fisket. Ett exempel får du här under , tryck på bilden och fortsätt njuta.

Vilka beten som fungerar bra till gös-spinn ihop med Liveekolod beror på hur vattnet ser ut. Men några förslag på bra beten som fungerat riktigt bra i mina vatten har du här.

Mc Hybrid är bra på stor gös, Sickcurl är bra när gösen är trög.

Berkleys Sick Vibe kom och gick upp som en raket till gösarna. Grymt bra med en lagom fladdrig paddel. 12+15 cm långa i många färger rigga med bara 10 gram skalle.

Min egen HT båt som är en gammal Ryds Camping. Den är stor och tung och trög i sjön ,men passar när jag ska testa olika saker.

Frontmonterad elmotor

För att göra liveekolodet rättvisa och få ett bra fiske krävs det att båten ligger still på ytan. Till det är en frontmonterad elmotor till stor hjälp. Man måste inte ha en, men det är svårt att vara utan för den hjälper till om det blåser det minsta lilla. Att försöka hålla båten stilla med bensinmotorn är väldigt svårt och kräver många timmars träning för att fungera. När jag satte på min frontmonterade-elmotor förändrades mitt fiske fullständigt.

Det blev 10 gånger bättre på bara några turer. Idag kan jag inte rekommendera någon att köpa ett Liveekolod utan att samtidigt skaffa en frontmonterad elmotor. Naturligtvis ska vi prata om detta på föredragen på specialfisketorgetsscen. Det är bara att komma titta och lyssna.

Ekolodsgivarfästet som sitter på min båt är just nu vid transport uppfällt och du ser de roterande handtaget överst på stången.

Givarna viktiga

Givaren till liveekolodet ska sitta på en hållare som gör att man kan rotera den runt sin egen axel. Då kan man följa fisken som man ska fiska efter när båten rör sig på ytan . Att tro att båten ligger stilla om det blåser det minsta är inte att tänka på. Så att justera givaren som bara har 20 graders öppning eller kon om vi pratar ekolodsspråk.

Det innebär att du lätt förlorar fisken från bilden om du inte justerar givaren allt efter som båten rör sig. När det gäller givarfästen som det du ser på bilden så finns det en handfull olika att välja på på marknaden. Några kommer vi att ha i workshopen på Specialfisketorget så du kan se hur de fungerar.

Här är det ett träd som står med toppen ner i botten och rotändan rakt upp över ytan. När jag vrider ekolodsgivaren ser du hur trädet försvinner och sedan kommer tillbaka i bild när jag vrider tillbaka signalen. OBS ! kolla in alla stora gösar som står ganska nära trädet djupt ner på 13-17 meters djup , de syns som ljusa prickar. Även ända nere på 18 meter på botten kan du se stora gösar tydligt.

Rätt givare till allt fiske.
Här kan du se hur man kan montera givaren till live-ekolodet när båten står på land. Det är den nedersta givaren på ekolodsgivarhållaren på sidan av båten som blir roterbar. Jag har gjort en specialhållare för att kunna byta mellan olika givarstorlekar snabbt och enkelt. Naturligtvis levereras alla live-givare med kompletta hållare som bara är att montera och starta att använda.
Överst på stången sitter en Panoptix PS 31 som ser framåt i 40 grader. ett steg ner , akterut sitter det närmast kameran en vanlig 3 i 1 givare som är en GT 56 och underst och roterbar en LS 34 givare alla från Garmin. I Styrbordshörnet på aktern sitter en PS 30 givare från Garmin och lite till vänster om den en 3 i 1 givare till min Humminbird med Mega skanner.

En stor gös syns 14 meter från båten på 6 meters djup den försvinner fort från skärmen om båten driver på ytan.

För mycket känslighet förstör bilden men letar upp jiggen.

Hur fiskarna presenteras på ekolodet beror på vilken palett man använder och hur man ställer in det. Det är väldigt lätt att man släpper på för mycket gain eller känslighet och inte justerar ljus och kontrast och då blir bilden nästan omöjlig att titta på. ja du hör det är lite att prata om. På bilden med gösen är det ganska mycket störningar som små blå streck det är för att jag skruvat upp känsligheten lite extra för att se jiggen bättre. På bilden under har jag valt en annan palett och fiskar på grundare vatten och då kan man ställa in så bilden blir helt ren.

Blå palett fungerar bra om det är soligt men även sena kvällar i mörkret. På bilden: En stor sten på botten och ett stim med stora abborrar står intill.

Vilken palett eller bakgrundsfärg man vill ha beror på hur man fiskar och när på dygnet och om det är sol eller regn ja det finns lite att fundera på. Vi har olika synskärpa alla som fiskar så tack vare att det finns många olika paletter finns det en som passar. Du kommer att märka att de olika paletterna är bra på olika saker så det tar en stund att lära sig.

Det blir många trevliga stunder ute på sjön och de ska jag berätta om på ett föredrag på Specialfisketorgetsscen . sportfiskemässan

På den här bilden ser du tre olika Garmin ekolod. Uppe till vänster är det ett vanligt ekolod som visar en samling stora abborrar. De blir avbildade som långa gula streck för att vi inte flyttar båten. Uppe till höger samma abborrar men på en Panoptix där var fisk blir avbildad där den befinner sig under båten. Den undre skärmen visar Livescope från Garmin med samma abborrar där de flesta väger över kilot. Det långa mätområdet på 30 meter är bra att söka med runt båten.

Mer om liveekoloden får du på sportfiskemässan när du kommer till Specialfisketorgets föredrag på scenen!! Scenprogrammet finns här. https://ekolodsboken.se/massa-och-fordrag/sportfiskemassan-i-stockholm-18-20-mars-2022/

Lämna ett svar